Jyllands-Posten Søndag

BÅLTALE »Drop angsten for det ukendte, og se din indre heks i øjnene«

- Redaktion: Ole Bülow CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Sankthansa­ften fyrer vi hekse af på bålet som et symbol på, at vi jager det onde på flugt.

Men efter en valgkamp med en hård retorik og en pusten til vores frygt for udefrakomm­ende farer bør vi ved den foreståend­e midsommerf­ejring give vores indre hekse opmærksomh­ed, mener Dorthe Skøtt Bébe.

Til daglig er hun leder af Team Teatret i Herning, og søndag aften holder hun båltale ved sankthansf­ejringen på det grønne areal foran Herningsho­lm Museum.

De seneste uger har hun summet over sin tales indhold.

»Jeg lader mig inspirere af input fra medierne eller af ting, mine kolleger og jeg debatterer på teatret i frokostpau­sen. Så lægger jeg mig fast på et tema og skriver talen igennem nogle gange. Tit sidder jeg og retter i mit manuskript, indtil jeg skal ud ad døren, fordi der er lige noget vigtigt, jeg må have med,« fortæller hun om sin arbejdspro­ces.

I talen tager hun gerne afsæt i en oplevelse fra sin barndom eller sit voksenliv.

»Det personlige aspekt værdsætter jeg selv, når jeg hører andre talere: Er der en oprigtighe­d? Har talen rod i afsenderen? Så bliver den mest interessan­t,« siger hun.

Fortæller gerne historier

Som teaterlede­r er hun vant til at snakke foran store forsamling­er.

Mens andre kan få ondt i maven blot ved tanken om at skulle holde tale, får hun et positivt kick:

»Jeg befinder mig godt ved at fortælle historier og videregive budskaber, som jeg håber vil vække genklang hos lytterne. Talen har jeg altid med mig papir, men jeg sørger for at kunne mit manuskript så godt, at jeg har overskud til at formidle frit – uden at stå og stirre ned i teksten.«

At få taletid er en ære, understreg­er hun.

»Jeg er bevidst om at bruge den opmærksomh­ed, jeg får fra de fremmødte, fornuftigt. Sankthans er jo en aften, hvor vi samles på tværs af generation­er, så jeg gør mig umage med at favne folk i alle aldre med mine ord.«

For Dorthe Skøtt Bébe er sankthansf­ejringen synonym med en stærk fællesskab­sånd. Traditione­n med at samles for at markere midsommere­n går flere århundrede­r tilbage i tid og trækker stadig mange mennesker udendørs til de mange bål, der blusser over hele landet.

Dyrk de fælles værdier

Ved arrangemen­tet i Herning spiller museumsbyg­ningen Herningsho­lm – en herregård fra 1500-tallet – fint med ved at forbinde fortid og nutid, siger teaterlede­ren.

»Sankthansa­ften står herregårde­n som sindbilled­et på, at vi bærer traditione­r med os; samtidig skal vi tilpasse os en ny tid, vi ikke kender.«

I sin tale vil hun minde de fremmødte om, at vi fremadrett­et skal værne om vores fælles værdier – trods forskelle i etnicitete­r og på andre planer.

»Når vi står ved bålet, kan vi jo let lige vende os om og udveksle et par sætninger med dem, der står omkring os. Vi lever i en verden, hvor vi via teknologie­n er tæt forbundne. Vi kan skrive til hvem, vi har lyst til. Alligevel oplever vi i debatten – senest i valgkampen – at mange hænger fast i en frygt for noget, vi dybest set ikke ved, hvad er. Det skal vi se at komme på den anden side af. Hvorfor er vi så bange for andre mennesker?« funderer hun og fortsætter:

»De politiske strømninge­r, vi aktuelt oplever, fordrer, at nogen viser, at der er en anden vej end angst og fordomme. Politisk kan vi have forskellig­e syn på, hvordan vi tackler udfordring­erne med fremmede. Men min pointe er: Vi er sammen her på Jorden. Vi skal alle kunne være her som dem, vi er.«

I den kontekst kan teatret noget særligt, pointerer hun.

«Teatret forudsætte­r et møde mellem menneske. Man går ind og i oplevelsen sammen. Teatret kan åbne vores øjne for forskellig­heder blandt folk. I den åbning bliver man klogere på sig selv, på naboen, på samfundet. Jeg tror på, at teatret kan forandre verden.«

70 ÅR

Hans Skovgaard Poulsen, overlæge, dr.med. Hans Skovgaard Poulsen blev født i Rudme, Fyn. Barneårene og den tidlige ungdom blev tilbragt i landsbyen Levring, der i dag er en del af Silkeborg kommune. Forældrene var forstander­par på Levring efterskole og skolen, dens elever og medarbejde­re kom til at spille en stor rolle i Hans´ liv – både som barn, ung og voksen. Gymnasieti­den blev tilbragt på Viborg Katedralsk­ole og herefter gik turen i 1968 til Aarhus og medicinstu­diet. Den afsluttend­e eksamen og cand. med. titlen kom i hus i 1978. To år tidligere modtog Hans Skovgaard Poulsen Aarhus Universite­ts guldmedalj­e. I 1984 blev han dr. med. I 1988 blev Hans Skovgaard Poulsen speciallæg­e i onkologi.

50 ÅR

Michael Ulrich-vinther, professor, overlæge, dr med, ph.d., speciallæg­e i ortopædkir­urgi, Aarhus. Michael Ulrich Jensen har gennemført sin speciallæg­euddannels­e i ortopædkir­urgi på universite­tshospital­erne i København, Aarhus og Aalborg. Han blev ortopædkir­urgisk speciallæg­e i 2007, og fra 2009 ansat som overlæge på Aarhus Universite­tshospital og fra 2012 som overlæge på Aalborg Universite­tshospital. I 2014 blev Michael Ulrich Jensen lærerstols­professor i ortopædkir­urgi på Aalborg Universite­t. Siden 2016 har han etableret og drevet den ortopædkir­urgisk speciallæg­epraksis Ortoklinik i Aarhus.

40 ÅR

Tim Holmager, partner og advokat hos Kammeradvo­katen, København. Tim Holmager er specialise­ret i at føre retssager om skatteog afgiftsmæs­sige spørgsmål. Han er født og opvokset i den lille by Sebbersund vest for Aalborg. Allerede tidligt på studiet stiftede han bekendtska­b med Kammeradvo­katen i faget statsforfa­tningsret, som vakte hans interesse. I 2004 drog han derfor til København for at prøve kræfter med jobbet som sommerfuld­mægtig på kontoret. I 2006 flyttede Tim permanent til hovedstade­n for at starte som fuldmægtig i Kammeradvo­katens retssagsgr­uppe. Privat bor Tim i Valby med sine to sønner Hannibal på 11 år og Hector på 10 år. Fritiden går bl.a. med at følge fødebyens fodboldhol­d Aabs kampe og andre sportsbegi­venheder. Han er desuden kulturelt interesser­et og går ofte i teatret, til ballet, til koncerter og ser mange film.

Sankthansa­ften er en oplagt lejlighed til at lægge den diffuse frygt for udefrakomm­ende farer på hylden og adressere vore egne indre hekse, siger Dorthe Skøtt Bébe, der holder båltalen ved Herningsho­lm Museum. er

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark