Jyllands-Posten Søndag

Danske mesterhold kan fremover score kassen i Champions League, men vil det føre til oversatsni­ng? En mulig skævvridni­ng er ikke helt utænkelig.

Christian Lynnerup, medlem af EHF’S Men’s Club Board – om Cl-pengenes indflydels­e på herreligae­n

- KENNETH THYGESEN Kenneth.thygesen@jp.dk for hver udebanekam­p 2018/2019:

Det ligger i det sportslige dna at gå efter guldet – men til næste sæson er der en ekstra god grund til at jagte det danske mesterskab i herrehåndb­old.

I sommeren 2020 træder en ny Champions Leagueturn­eringsstru­ktur i kraft, og modsat tidligere er de 16 deltagende herreklubb­er sikret en masse penge. Faktisk er der ifølge Jyllands-postens oplysninge­r tale om ca. 60 mio. kr. til deling afhængig af præstation­erne.

I de seneste seks år har Danmark haft to hold med i Champions League, men meget tyder på, at kun det danske mesterhold vil få en plads i Europas fornemmest­e klubturner­ing fra 2020 – og den plads kan vise sig at blive meget afgørende.

»Der har i nyere tid aldrig været så mange penge i en dansk guldmedalj­e som til næste sæson, fordi vi i Champions League vil se en økonomi, som over nogle år vil kunne præge et dansk mesterhold meget positivt i styrkeforh­oldet med ligakonkur­renterne,« siger Thomas Christense­n, direktør i Divisionsf­oreningen.

Forklaring­en er, at det europæiske håndboldfo­rbund (EHF) for et år siden indgik en historisk stor medieaftal­e. Tv- og markedsfør­ingsrettig­hederne til samtlige af forbundets turneringe­r fra 2020 til 2030 er blevet solgt til medieorgan­isationern­e Infront og Perform, hvilket sikrer EHF op mod 4,4 mia. kr. i kassen. De mange penge kommer især klubberne i Champions League til gavn.

Beløbenes størrelser er ifølge Jyllands-postens oplysninge­r blev vedtaget på et møde i de europæiske klubbers fællesorga­nisation, Forum Club Handball, og det ventes at blive endeligt bekræftet af EHF i slutningen af juni.

»Det er enormt gavnligt for håndbolden. I de seneste år har det næsten været til drøftelse, om man turde stille op i de europæiske turneringe­r på grund af den økonomiske risiko. Den vil blive fjernet fremover,« siger Thomas Christense­n.

Forskel på ca. 1,5 mio. kr.

I den forgangne sæson modtog de daværende mestre fra Skjern Håndbold et grundbeløb på 450.000 kr. af EHF for at deltage i Champions League. Men fra 2020 vil det danske mesterhold som minimum være sikret en indtjening på 1,58 mio. kr.

Stigningen skyldes, at alle deltagende Champions League-hold ifølge den nye aftale vil modtage 225.000 kr. for deltagelse­n i hver enkelt af de minimum syv udebanekam­pe. Derudover vil hvert opnået point i gruppespil­let kaste 37.500 kr. af sig.

I den netop overståend­e sæson hentede Skjern Håndbold otte point i gruppespil­let, hvilket fra 2020/2021 vil betyde 300.000 indkassere­de kr. Alt i alt vil mesterhold­et i 2020, hvis det leverer samme pointhøst som Skjern, i så fald modtage 1,88 mio. kr. mod de nuværende 450.000 kr.

»Helt basalt betyder forskellen på knap halvanden mio. kr., at vi vil kunne tilføje vores hold to spillerpro­filer på forskerord­ninger,« siger Thomas Klitgaard, sportslig rådgiver i Skjern Håndbold, og peger på, at det kommende danske mesterhold vil få et forspring i forhold til rekrutteri­ng af spillere.

»Der bliver på i forhold til at komme med i det gode selskab. I Skjern har vi gennem mange år været med i de europæiske gruppespil, og fremover kan vi i så fald være sikre på at tjene gode penge på det. Jeg kan ikke udelukke, at vi er villige til at tage en større chance end normalt, fordi vi ved, at der er penge at hente.«

Baseret på EHF’S aktuelle rangliste står Danmark – foruden det ene hold i Champions League – til at få tre hold med i den nye European Handball League, som i dag hedder EHF Cup.

Sidstnævnt­e turnering, der er den næstbedste, får også et markant økonomisk løft i 2020 med en sikret indtjening per klub på knap 340.000 kr. foruden de 7.500 kr. per opnået point i gruppespil­let.

Tiltrængt med flere penge

Alt i alt er EHF’S 60 mio. kr. til herreklubb­erne i de europæiske turneringe­r knap en tredobling af det nuværende beløb. Men spørgsmåle­t er, hvad de mange penge kommer til at betyde for den danske liga?

Hos pokalvinde­rne og mestrene fra Aalborg Håndbold, der efter sommerferi­en skal deltage i Champions League, afviser direktør Jan Larsen, at man vil hæve budgettet markant for at øge chancen for at genvinde mesterskab­et og dermed sikre adgangsbil­letten til det forjættede land.

»Det er tiltrængt med flere penge ind i sporten, og det vil give et markant løft, men vi vil ikke satse uhæmmet og

Deltagelse i de europæiske turneringe­r og særligt Champions League vil fra 2020 kaste historisk mange kroner af sig. Det glæder de danske topklubber, men vil det skævvride den hjemlige liga? run

Skjern og BSV

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark