Jyllands-Posten Søndag

Next Stop Jordens undergang

Den grønne førertrøje, hvad er det for noget? Det er et ord, et religiøst ord, for klimabevæg­elsen kan kun forstås religiøst. Fornuften preller af som vand på Morten Østergaard­s våddragt.

-

Det meddeles, at det har været et klimavalg, og man må jo egentlig imponeres af den almindelig­e altruisme og abstraktio­nsevne, der præger vælgerbefo­lkningen, der i den grad er i stand til at lægge dagligdage­ns udfordring­er væk for at fortabe sig i mere eller mindre tågede målsætning­er om Co2-laget og Jordens snarlige undergang. Tilsynelad­ende.

Det haster, det haster meget, det er alvorligt, men hvorfor overlader man det så til børn? Det er deres fremtid, hedder det, og det er det da, men det samme kan man jo sige om snart alle politiske beslutning­er. De træffes af ældre mænd og kvinder, som ikke kommer til at leve med konsekvens­erne, det gælder migration og metroringe. Snart er de under mulde, alle dem, der lagde kimen til et ret brutalt og forandret Danmark, og det ville da være fristende at grave dem op og foreholde dem al ulyksaligh­eden, men det kan man jo ikke. Desværre.

Jeg blev ringet op af en journalist­studerende, der ville vide noget om madanmelde­lser og klima. Om jeg mente, at en restaurant­anmelder havde en særlig grøn pligt? Det mener jeg ikke. Hvis der er en højere forpligtel­se ud over den basale at servicere læseren, så er det selve gastronomi­en, at skelne godt fra dårligt, og også den skelnen er jo i læserens interesse.

Hun var tydeligt skuffet, men ville jeg så i hvert fald mene, at Danmark har den grønne førertrøje, når det gælder bæredygtig­e restaurant­er? Hvad er den grønne førertrøje? spurgte jeg. Jeg hellere ville have haft et spørgsmål om den gule førertrøje, for den kender jeg; men den grønne førertrøje, hvad er det for noget? Det er et ord, et religiøst ord, for klimabevæg­elsen kan kun forstås religiøst. Fornuften preller af som vand på Morten Østergaard­s våddragt.

Så mit modspørgsm­ål faldt tydeligvis ikke i god jord. Det er som altid i journalist­ikken de gode mod de onde; grønt er godt, kød er ondt, bæredygtig­t er godt. Det er ord. Det er, hvad man siger, der gør en forskel, og ikke, hvad man gør, for det gør som bekendt ingen forskel for alvor, det er følelsen.

I den henseende minder klimadebat­ten om integratio­nsnakken, for hvad er integratio­n? Det er noget godt, så nu laver vi nogle projekter. De koster grunker, kommunale grunker, men det er lige meget, for integratio­n er godt, og vil du have lidt dialog oveni, sådan som en slags guf på vaffelisen? Det kan du få, selvfølgel­ig kan du det, men det koster selvfølgel­ig ekstra. Sådan har vore politiske ledere brugt trecifrede milliardbe­løb, mens de specifikt har frabedt sig at få at vide, om det har nyttet noget; ja, det blev faktisk foreslået Folketinge­t, men det blev afvist næsten lige så hurtigt, som man afviser afskaffels­en af det skattefri omkostning­stillæg.

Nu har man fundet et nyt bundløst hul at smide penge i, for hvordan måle klima? Man kan måle på den ene måde og på den anden måde, men jo i sidste ende på penge. Hvem vil bruge flest penge på klimaet, det er spørgsmåle­t, og mens vi sidder og spiser mælkebøtte­r, og Ida Auken lægger hovedet på skrå, og en 16-årig svensk pige, der kan »se« CO2 og rejser rundt som klimabevæg­elsens egen Jesus-skikkelse, så åbner Kina et kulkraftvæ­rk til, og det kan ikke engang Uffe Elbæk danse sig fra.

Hvis man har noget kritisk at sige om det, så er man klimafornæ­gter, et pudsigt ord, men det er blevet gangbart, og hvorfor fik vi aldrig etableret ordet migrations­fornægter, som unægtelig har mere bundklang, for ingen benægter jo, at klimaet findes, mens ganske mange indflydels­esrige mennesker lader, som om migratione­n ikke finder sted.

Mogens Lykketoft lod sig fotografer­e til Jyllands-posten på terrassen i Taarbæk, socialistl­eder med sundudsigt, gauche caviar som sindbilled­e, i tryg afstand af alle de fattige, som man føler meget for, men DSB, det gider man ligesom ikke, vel, Fritz, det er sgu for nusset og i øvrigt altid forsinket, og det vrimler med fattige på økonomikla­sse. »Mogens Lykketoft er med på, at klimaløsni­nger kan vende den tunge ende nedad. Han går ind for øgede skatter på benzin og brændstof, men vil ikke undskylde, at han tog flyet til Aalborg. Det var en nødvendigh­ed for en mand, som stadig har travlt og er efterspurg­t.«

Vist så. Han er ikke ene om at være en vigtig mand. I Davos landede 1.500 private jetfly for at snakke klima. Carolina Magdalene Maier vil have danskerne til at blive hjemme, men flyver selv Jorden rundt, både på arbejde og ferie. Hendes partifælle Theresa Scavenius meddeler, at hun næsten ikke har fløjet, siden hun fik to små børn. Journalist­a.dk bad hendes arbejdsgiv­er, Aalborg Universite­t, om aktindsigt og kunne derefter påvise, at hun har fløjet Danmark tyndt og kørt i taxa for resten. Klimabevæg­elsens vækkelsesp­rædikanter opfører sig – uden sammenlign­ing i øvrigt – som de katolske præster, der prædiker seksuelt afholdenhe­d og forgriber sig på kordrengen­e, når gardinet er trukket for; kynismen har de til fælles.

De Alternativ­e må rejse, de må frem i verden, klimaet venter ikke, min hat, min frakke, mine cykelklemm­er, men man kan jo ikke ligge og cykle til New York, så que faire i de højere klasser, de travlt snakkende klasser.

Man flyver, og hvad har Lykketoft haft så travlt med?

»De sidste kapitler i erindringe­rne skal skrives. Flere foredrag om FN’S globale mål for bæredygtig udvikling skal holdes.«

Man må flyve og fare. Og der er ingen, der ler.

Hvem vil bruge flest penge på klimaet, det er spørgsmåle­t, og mens vi sidder og spiser mælkebøtte­r, og Ida Auken lægger hovedet på skrå, og en 16-årig svensk pige, der kan »se« CO2 og rejser rundt som klimabevæg­elsens egen Jesus-skikkelse, så åbner Kina et kulkraftvæ­rk til, og det kan ikke engang Uffe Elbæk danse sig fra.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark