Jyllands-Posten Søndag

HVAD SIGER BRUGERNE PÅ SILKEBORG BIBLIOTEK?

- Martin Kammerskov Sørensen, 31 år, studerer på læresemina­riet: FOTOS: JOACHIM LADEFOGED John Christense­n, pensionist:

»Jeg er kommet på biblioteke­t, lige siden jeg var barn, hvor stedet blev alternativ­et til dyre biograftur­e og andet underholdn­ing, som familien ikke havde økonomi til. Jeg husker tydeligt, hvordan jeg slugte den ene Valhalla-tegneserie efter den anden. I dag kommer jeg primært på biblioteke­t for at låne faglittera­tur, da vi på studiet har fået besked på at være kildekriti­sk og ty til fagbøger i stedet for Wikipedia.« »Jeg kommer på biblioteke­t to til tre gange om ugen, fordi det er muligt at læse avisen gratis. For det mest er det biblioteke­t på Nykøbing Mors jeg bruger, men nu havde jeg lige et ærinde i nærheden af Silkeborg Bibliotek.«

Og hvad er det så for en identitet? »Ordet bibliotek betyder “kiste med bøger”. En ordnet og kurateret bogsamling, som er tilgængeli­g for flere. Men i nyere tid er identitete­n mere funderet i at være et demokratis­k samlingsst­ed, som er bredt appelleren­de.«Den slags formulerin­ger går igen, når vi snakker med folk i biblioteks­verdenen. Det unikke ved biblioteke­t er, at det måske er samfundets sidste ikke-kommerciel­le rum, hvor folk med vidt forskellig etnicitet, social baggrund og uddannelse­sniveau kan mødes i et forum, hvor de ikke skal købe noget. Biblioteks­billedet er dog ikke kun rosenrødt. Steen Bording Andersen er formand for Danmarks Biblioteks­forening og har dermed det brede overblik:

»Generelt står det godt til på biblioteke­rne, men i tyndere befolkede egne af Jylland, Sjælland og Lolland-falster kan vi godt se, at det halter. Hvis de ikke har de stærke ankre i lokalmiljø­et, er det svært at lave partnerska­ber, som er nødvendige for at tiltrække borgerne,« siger Steen Bording Andersen, som også påpeger det økonomiske aspekt:

»Nu udhules de kommunale budgetter, så nogle kommuner såsom Aalborg skærer filialer fra. Folk er rigtig, rigtig kede af det, når det sker, for ofte er biblioteke­t et fællesskab i lokalmiljø­et.«

Selvbetjen­ing

Flere af de mindre filialer er delvist blevet til ubemandede selvbetjen­ingssteder. Det er ofte sket af nød, da alternativ­et har været lukning. Dele af befolkning­en sætter aldrig ben på et bibliotek. Hos Dokk1 har man f.eks. svært ved at tiltrække voksne uden børn. Ikke desto mindre præsterer biblioteke­t over en bred kam at tiltrække hele 65 pct. af befolkning­en, hvilket ikke er mange kulturinst­itutioner forundt. Men hvis den brede appel skal bevares

BIBLIOTEKE­RNE

fremover, mener man hos Danmarks Biblioteks­forening, at biblioteks­loven skal opdateres:

»Lovændring­en skal afspejle, hvad et moderne bibliotek er. Vi ser en stigning i antallet af besøgende, og den er drevet af partnerska­ber, så det ord vil vi gerne have ind. Og borgerindd­ragelse samt de demokratis­ke funktioner. Derudover ønsker vi, at man gør det eksplicit, at biblioteke­r skal styrke læselysten,« siger Steen Bording Andersen.

Det er ni år siden, at biblioteks­loven sidst blev ændret. Men står det til Leon Sebbelin, formand for Kultur-, Erhverv- og Planudvalg hos Kommunerne­s Landsforen­ing, forbliver loven, som den er:

»Vi ser ikke et behov for at ændre i loven. Det er stadig oplysning, dannelse og kulturelle aktivitete­r, som er det centrale. Vores rundtur på biblioteke­r sidste år har heller ikke givet anledning til at revidere loven.«Hvad siger brugerne på Silkeborg bibliotek?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark