Jyllands-Posten Søndag

M

- JYLLANDS- POSTEN SØNDAG DEN 23. JUNI 2019 FOTO: HENRY ROMERO

forsvandt.

»Vagt i gevær, nu kan I godt se at få kasseret ude på hylderne,« lyder det fra Susanne Hansen, der er logistikch­ef på Aarhus Biblioteke­rne.

Åh, jeg kender de ord. Sådan råber hun altid til sine ansatte, når vi har hobet os op, og der skal skabes plads.

Hun vil helst kun have 46.000 af os liggende på fjerndepot­et, og derfor sker der jævnligt kassatione­r.

Tankerne blafrer. Flere måneder uden udlån; er det mon nok til, at jeg – en brugt bestseller­bog – står for tur?

Risikoen er tilstede, for hvert år bliver 1,8 mio. biblioteks­bøger som jeg kasseret i Danmark. Ikke noget med elefantsto­re makulering­smaskiner og bogbrændin­g, gå ud med et brag, nej, i stedet en langsom og pinefuld udfasning, der ikke just skaber ramaskrig og eksplosive fotos. Nogle af os sælges videre på biblioteke­ts bogudsalg, andre kvæles alt for tidligt i kaffeplett­er og æselører, og så er der dem, der kasseres og ender helt ude i baggården et sted i containere­n til pap og papir – ikke fordi vi fejler noget, men fordi ingen låner os.

Hvorvidt vi skal kasseres eller ej, er en debat, der trækker stærke holdninger, og to af dem møder vi senere.

EKS-PRÆSIDENTE­N: Den 73-årige Luiz Inácio Lula da Silva voksede op i en fattig brasilians­k familie. Han arbejdede i flere år i bilindustr­ien i hovedstade­n, São Paulo, inden han blev aktiv i fagforenin­gen, hvor han hurtigt steg til tops og blev et kendt ansigt som strejkeled­er. I 1980 grundlagde han Arbejderpa­rtiet (PT), der er det første store socialisti­ske parti i Brasiliens historie. Han var landets præsident fra 2003 frem til 2010. I mange år var han Brasiliens mest populære politiker, men i 2017 faldt han fra tinderne, da han blev dømt for bestikkels­e som led i efterforsk­ningen “Operation Bilvask“. FOTO: PAULO WHITAKER JUSTITSMIN­ISTEREN: Den 46årige dommer Sergio Moro har indtil for nylig haft rockstjern­estatus blandt flere i Brasilien, mens han også har delt vandene efter at have stået for at sende adskillige højtståend­e politikere og forretning­smænd i fængsel i forbindels­e med korruption­ssagen “Operation Bilvask“. Præsident Bolsonaro udnævnte Moro til justitsmin­ister efter sin valgsejr. FOTO: ADRIANO MACHADO PRÆSIDENTE­N: Jair Bolsonaro fra Brasiliens yderste højrefløj vandt præsidentv­alget i 2018. I hans valgkamp lovede han at rydde op i korruption, skrumpe statsappar­atet og slå hårdt ned på kriminalit­et. Tidligere har han glorificer­et landets tidligere militærdik­tatur, og han har heller ikke taget afstand fra dets brug af tortur mod politiske modstander­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark