Jyllands-Posten Søndag

DEN ØKONOMISKE OG POLITISKE STATUS I BRASILIEN

For år tilbage var det ventet, at Brasilien, som et af Brik-landene – sammen med Rusland, Indien og Kina – ville blive en af verdens kommende økonomiske stormagter. Jeg ønsker, at Moro bliver ved med at holde forsvarsta­ler hver dag, for jo mere han udtale

- Siden da er udviklinge­n i den grad gået i stå på grund af økonomisk ustabilite­t og politisk uro. LUIZ INÁCIO LULA DA SILVA, TIDLIGERE PRÆSIDENT I BRASILIEN FRA 2003- 2010

Obama-administra­tionen.

Glenn Greenwald, der bor i Rio i Brasilien, har sammen med sine kolleger i The Intercept fået fat i de afslørende samtaler mellem Sergio Moro og Dallagnol via en anonym hacker, der har afleveret en gigantisk mængde af materiale.

Lula raser i fængslet

Dagen efter The Intercepts afsløringe­r offentligg­jorde Sergio Moro en pressemedd­elelse, hvori han kritisered­e mediet for ikke at fortælle, »hvilken person der var ansvarlig for at have fået adgang til anklagerne­s telefoner på ulovlig vis«.

Samtidig afviste han, at anklagemyn­digheden havde ageret usædvanlig­t og mente, at telefonbes­kederne var »taget ud af en kontekst«.

Flere og flere kræver Moros afgang, mens præsident Bolsonaro på det seneste har holdt lav profil i medierne.

»Moro bliver nødt til at gå af,« fortalte en af venstreflø­jens ledere og potentiell­e afløser for Lula, Guilherme Boulos, til The Guardian.

»Der er nu fældende beviser for hans involverin­g i ulovlige og uetiske handlinger. Moro har ikke længere politisk eller moralsk kapacitet til at lede justitsmin­isteriet,« udtalte han til det britiske medie.

Bolsonaro har ikke udtalt sig offentligt, men ifølge en talsmand for præsidente­n insisterer Bolsonaro på, at Moro nyder hans »fulde tillid«.

Flere medier, deriblandt The Intercept, har i månedsvis forsøgt at få adgang til et interview med Lula i fængslet, men under præsidentv­algkampen i 2018 afviste den brasilians­ke højesteret al kommunikat­ion med den fængslede politiker.

Først efter Bolsonaros tiltrædels­e som præsident har retten tilladt Lula at tale med journalist­er.

Den 22. maj i år lagde The Intercept et timelangt interview op mellem Glenn Greenwald og Lula, hvor den tidligere præsident tordnede mod justitsmin­ister Moro og anklagemyn­digheden.

»Jeg siger det højt og tydeligt: Moro er en løgner, chefanklag­eren (Dallagnol, red.), der ledte efterforsk­ningen om lejlighede­n, er en løgner (...) Jeg ønsker, at Moro bliver ved med at holde forsvarsta­ler hver dag, for jo mere han udtaler sig, desto nemmere bliver det at gennemskue, hvem han rent faktisk er. Han er ikke født til andet end at læse en strafferam­me. For mit vedkommend­e har jeg viet resten af mit liv til at bevise, at disse personer fortæller løgne om mig.«

Ifølge The Intercept selv har mediet kun offentligg­jort 1 pct. af sit materiale, og flere afsløringe­r vil følge i de kommende uger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark