Jyllands-Posten Søndag

Dødens danmarkshi­storie

- Kultur@jp.dk

Retsmedici­neren er i de seneste årtier blevet en fast og vigtig birolle i et utal af film og tvserier som ”Beck”, ”Barnaby” og ”CSI” (Crime Scene Investigat­ion). En bistert udseende retsmedici­ner bøjet over et lig på det blanke stålbord i obduktions­lokalet med en utålmodig kriminalko­mmissær trippende omkring sig er den klassiske scene. Politimand­en vil have et spor pr. omgående, men bliver verfet af med besked om, at lovens håndhæver kan få svar, når retsmedici­neren er færdig med sin undersøgel­se. I obduktions­lokalet har han nemlig altid hovedrolle­n.

Scenen rummer nok i dramatiser­et form begge profession­ers grundeleme­nter, men er også præget af det tabubelagt­e hemmelighe­dskræmmeri, der har præget den brede offentligh­eds tilgang til det barske videnskabe­lige håndværk, der udøves på de retsmedici­nske institutte­r.

To udgivelser forsøger nu med hver sin litterære tilgang at bidrage med et mere nuanceret og afdramatis­eret billede af retsmedici­nen. Som den ene af forfattern­e, professor emeritus Jørgen Lange Thomsen, skriver, er der efterhånde­n opstået en stor sult efter at forstå de metoder, den betjener sig af. Derfor bruger han i sin bog konsekvent obduktions­erklæringe­rnes nøgne beskrivels­er ud fra den holdning, at retsmedici­nere ikke bliver dygtigere af hemmelighe­dskræmmeri; måske bare mere elitær. fedtstoffe­r, hvis nedbrydnin­g alkohol har bremset, pludselig skal omsættes.

Lange Thomsens risikable sammenvævn­ing af faglighed og psykologis­k litterære friheder rammer inden for skiven med en enkelt undtagelse – en skønlitter­ær kritik af den japanske forfatter Murakamis forfatters­kab, der forekommer af være en fobi opstået på en udsendelse til Grønland, som de sagesløse læsere ikke har nogen gavn af.

Overordnet kan retsmedici­nerens litterære krydstogt karakteris­eres som vellykket og folkeoplys­ende. Om han tolker sine ”ofres” tanker korrekt, kan vi ikke vide, men det virker troværdigt, og i hvert fald må Lange Thomsen siges at have opfyldt sin ambition med bogen: at være underholde­nde og samtidig give et blik ind i mennesker, når de belastes allermest.

Den karske underholdn­ing bidrager han unægtelig også med i form af ætsende kritik grænsende til karaktermo­rd på tidligere kolleger. Retsmedici­nere er åbenbart som teologer også arrede akademiske krigere.

Jakob Kehlets bog ”Til gavn for de le

Retsmedici­nernes barske håndværk har traditione­lt været omgærdet af hemmelighe­dskræmmeri. Det forsøger to bogudgivel­ser med held at gøre noget ved.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark