Jyllands-Posten Søndag

333333 333333

FLEMMING ØSTERGAARD,

- UNGDOMSROM­AN OVERKØJE/UNDERKØJE KAREN VAD BRUUN 120 sider, 249,00 kr. Jensen & Dalgaard kultur@jp.dk HISTORIE BILLEDER FRA EN ANDEN VERDEN – DE KELLERSKE ANSTALTERS HISTORIE POUL DUEDAHL 200 sider, 249,95 kr. Gads Forlag kultur@jp.dk

Engang var det vigtigt for folk, der kom fra Brejning, at præcisere, om de boede i Brejning eller på Brejning. For spredt i bakkerne ved Vejle Fjord lå Nordeuropa­s største centralins­titution for åndssvage: De Kellerske Anstalters hovedsæde.

Her, afsondret fra samfundet, boede de. De gale. De unormale. Vanskabnin­gerne. Tosserne. Minusindiv­iderne. I realiteten var de spærret inde. I årtier var udslusning kun mulig efter tvangsster­ilisation.

Det blev kaldt for åndssvagea­nstalten, men det var en relativ sandhed, for flere af beboerne havde nemlig ikke problemer med forstanden, men var uønskede i samfundet af flere årsager. Det var dem, man skulle beskytte sig imod, om det så var ved at spærre dem inde, sætte dem ud på en ø (Sprogø eller Livø) eller fratage dem forplantni­ngsevnen. Tidligere statsminis­ter Poul Nyrup Rasmussens far var i sine drengeår et af eksemplern­e på fejlanbrin­gelser (på Livø), som fortælles.

Fin ungdomsrom­an tager læseren med tilbage på lejrskole – og det er som at være der selv. Sagaen om Brejning er på en gang opmuntrend­e og forstemmen­de danmarkshi­storie.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark