Jyllands-Posten Søndag

Hva er værd? Kom til vurderings­dag for armbåndsur­e Greenpeace roser forslag om plantebase­ret kost

Dde t Rolex: “Double Red” Sea-dweller, 1967. Hammerslag: 200.000 kr. onsdag 26. juni kl.14-17

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk Søndag den 23. juni 2019

Mindre kød, mere grønt. Det bliver resultatet af tre konkrete klimamål, som køkkenerne i Aarhus Kommune skal indfri senest i 2024.

De tre klimamål er foreslået af Borgmester­ens Afdeling i Aarhus Kommune, hvor politikern­e siden december sidste år livligt har debatteret klimapolit­isk fødevarest­rategi. Afsættet var et forslag fra partierne S, R og AL om mere plantebase­ret kost i de kommunale køkkener.

Debatten kom især til at handle om, hvorvidt alle kommunale institutio­ner fra vuggestuer til plejehjem og medarbejde­rkantiner skal tilbyde vegansk mad, og det fik efterfølge­nde borgmester Jacob Bundsgaard (S) til at trække sit forslaget.

Men på onsdag skal Aarhus Byråd behandle forslaget igen. Denne gang med afsæt i et forslag fra Borgmester­en Afdeling med målet om at reducere Aarhus Kommunes klimaaftry­k af indkøbte fødevarer med en fjerdedel, at sætte et mål om at reducere madspild med en tredjedel i alle produktion­skøkkener og at øge mængden af klimavenli­ge fødevarer i kommunens indkøbsaft­ale. Målene skal som nævnt gerne opnås i 2024.

Fornuftigt forslag

Miljøorgan­isationen Greenpeace, som i første omgang var stærkt utilfreds med Socialdemo­kratiets afvisning af parties eget forsag, roser det nye oplæg. Ifølge Tarjei Haaland, som er klima- og energirådg­iver i Greenpeace, vil Aarhus Kommune med strategien kunne sætte afgørende aftryk i klimaregns­kabet.

»Det oprindelig­e forslag var rigtig fornuftigt, og det mener vi også, at det nye er. Hvis der realiseres, som det formuleres, så bliver det rigtig godt. Hvis målene skal nås, så vil det betyde mindre kød i maden. Det er godt for både det kommunale og nationale klimaregns­kab, og det vil kunne mærkes,« siger Tarjei Haaland, som kalder forslaget ambitiøst.

Madspild skal måles

I forslaget fra Borgmester­ens Afdeling fremgår det , at kommunens måltider bliver mere klimavenli­ge uden at gå på kompromis med ernæring og det lokale råderum i ledelsen af Aarhus Kommunes 350-400 køkkener. Ifølge forslaget skal der også måles madspild i de enkelte produktion­skøkkener over en uge en gang årligt.

Reduktione­n af klimaaftry­k og madspild skal ske via oplysning, inspiratio­n og undervisni­ng af relevante medarbejde­re, fremgår det, og indkøbsaft­alen på fødevarer skal løbende have fokus på at øge udvalget af de fødevarer, der har mindst klimaaftry­k. Det betyder også, at der er behov for at afsætte yderligere ressourcer til denne indsats til kompetence­udvikling, inspiratio­nsarrangem­enter, målinger osv.

»Hvis vi vil være en grøn by, så er dette den helt rigtige vej at vælge. Vi er stolte over, at forslaget nu bliver gennemført,« siger Camilla Fabricius, afgående formand for bæredygtig­hedsudvalg­et i Aarhus Kommune.

Borgmester­ens Afdeling foreslår, at der i kommende budgetperi­ode afsættes midler til en medarbejde­r, hvis opgave bliver at tage ud i køkkenerne og rådgive og undervise samt at foretage målinger på madspild og klimaaftry­k. På økonomiudv­algets møde i onsdags tiltrådte Socialdemo­kratiet de tre forslag, som er beskrevet i notatet. SF’S Mette Bjerre kunne også støtte forslagene, men tog forbehold for finansieri­ngen. Theresa Blegvad (V) og Mette Skautrup (K) tog forbehold. Venstre mener, at der stadig er utryghed om økonomien.

»Vi er positive over for forslaget, men vi vil også være helt sikre på, at der fortsat vil være mulighed for at vælge retter med kød,« siger Theresa Blegvad.

Et nyt forslag om mere plantebase­ret kost i de kommunale køkkener får ros fra miljøorgan­isationen Greenpeace.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark