Jyllands-Posten Søndag

Vanddrone har indtaget Aarhus Havn

- TV 2 Østjylland

Et nyt våben er blevet sat ind mod affald i Aarhus Havn. Kommunen har nemlig investeret i en vanddrone, der blev søsat fredag.

»Det er en flydende skraldespa­nd, der samler affald op i vandet, siger Bo Fristed,« der er chef for afdelingen Innovation, Teknologi og Kreativite­t i Aarhus Kommune, til TV 2 Østjylland.

»I første omgang vil den bare samle affald, men i næste fase vil den samle olie og benzinrest­er op, som konstatere­s af en flyvende drone, den vil samarbejde med,« fortsætter han.

Vanddronen er den første af sin slags i Danmark, og den finder selv rundt i vandet og finder det affald, den skal samle op.

Frygter fodring

Samtidig kan kommunen begrænse området, den skal arbejde i, med et digitalt hegn. På den måde har de altid styr på det lille, nye skib.

Derfor mener Bo Fristed, at det er et rigtig smart stykke teknologi, kommunen har investeret i. Alligevel frygter han, at folk kan finde på at drille dronen.

»Jeg frygter lidt, at folk begynder at fodre den, men jeg håber da meget, at folk kan lade den passe sit arbejde,« siger han.

Vanddronen er cirka 1,2 meter lang og 80 centimeter bred. Den fungerer på den måde, at den har en stor mund, hvor affald kan indsamles, når dronen sejler over det.

Tidligere har Aarhus Havn meldt ud, at det skal være slut med forurening på Aarhus Havn, når kalenderen viser 2030. Sådan lyder målsætning­en i en ny strategipl­an, der i første omgang løber frem til 2024.

Om den nye strategi sagde havnedirek­tør Jakob Flyvbjerg Christense­n dengang til TV 2 Østjylland.

»Der er uden tvivl nogle forretning­smæssige muligheder i at satse på miljøet, og dem vil vi selvfølgel­ig kapitalise­re på. Men samtidig føler vi også et ansvar for samfundet,« lød det.

Samtidig er det også målet, at Aarhus Havn vil være den mest bæredygtig­e havn i Østersø-regionen i 2024.

»Der er mange havne, der har et ønske om at være med i den grønne omstilling. Så der er skarp konkurrenc­e. Men jeg synes godt, at vi kan tillade os at være ambitiøse,« lyder det fra Jakob Flyvbjerg Christense­n.

Et lille skib med indbygget skraldespa­nd har indledt sin automatisk­e indsamling af affald i Aarhus Havn.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark