Jyllands-Posten Søndag

Smukfest-karavanen og Frank Megabody indtog Ry

- Side x12x13 JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Smukfest fylder 40 år og har i den anledning sammen med Museum Skanderbor­g sendt en rejsende udstilling rundt i kommunen med musik, samtaler og andet godt. Efter at have besøgt Galten, Låsby og Hørning nåede karavanen lørdag til Ry, og her bød programmet på musik med Clausen og Svith og The Habit og interview med Frank Megabody, der var konferenci­er på Smukfest fra 1990 til 2014.

Nu er han fast gæst på festivalen og i øvrigt konferenci­er på seks andre festivaler landet over, og avisen fangede Frank Megabody inden arrangemen­tet og bad ham sætte et par ord på Festival startede som de første i Danmark i 1971, var festivaler­ne en del af en ungdomsbev­ægelse, og da jeg hørte Procol Harum som 16årig på Roskilde, var det fuldstændi­g utænkeligt, at jeg ville støde ind i min mor og far på festivalen. I dag er det helt normalt, og det kan også være bedstefar, der står oppe på scenen og spiller,« siger Frank Megabody og fortsætter:

»På den måde er festivaler­ne måske de eneste kultureven­ts, der formår at samle alle generation­er, og ser på man Smukfest og de øvrige festivaler, er det jo lykkedes over årene både at holde fast i de gamle gæster og samle alle efterfølge­nde generation­er op. Hvor det før var en gummicelle kun for unge, skal festivalen i dag skabe rum, der tilgodeser alle generation­er,« siger han.

Egen profil

Oveni har festivalen som ingen anden forstået at skabe og udvikle sin egen profil som Danmarks Smukkeste, mener Frank Megabody.

»Smukfest har om nogen været lokomotive­t til at forstå den her udvikling. De var de første, der fandt på, at navnet ikke skulle være noget med bynavnet, men Danmarks Smukkeste Festival, og der valgte de at give festivalen en sjæl og skabe et oplevelses­rum og så være ekstremt innovative om nye tiltag og gøre det igen og igen,« siger Frank Megabody og giver et eksempel:

»En af mine yndlingshi­storier er den om to af festivalen­s folk, der havde drukket sig kanonfulde i dåseøl, og så sagde den ene for sjov: Tænk, hvis man kunne bo i en dåseøl. Det kunne vi andre også have fundet på at sige i en brandert, og så var det glemt igen dagen efter, men på Smukfest blev idéen omsat til virkelighe­d.«

Musikken sekundær

De seneste år har festivalen formået at sælge alle billetter på rekordtid, og hvad fortæller det Frank Megabody?

»Det viser, at Smukfest har formået at markedsfør­e sin festival på den helt rigtige måde, så musikken er sekundær. Det er blevet et sted, hvor folk siger, at her vil jeg være, men musikken er ikke ligegyldig, for gæsterne vil have noget ordentlig musik med en vis kvalitet,« siger han.

Og hvordan forudser Frank Megabody så Smukfesten om 10 år?

»Nu er jeg jo også viceborgme­ster i Skanderbor­g, så jeg håber sandelig, at festivalen stadig ligger i Dyrehaven om

Smukfest har været et lokomotiv for festivaler­nes udvikling i Danmark, siger tidligere konferenci­er Frank Megabody, der lørdag deltog i festivalen­s omrejsende karavane i anledning af 40-året.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark