Jyllands-Posten Søndag

Den splittelse, mange tosprogede lever med, ville jeg aldrig have forstået, hvis ikke jeg havde kendt Halima

- Tina Vittrup skolelærer Holme Parkvej 121, Højbjerg

Partierne i Aarhus Byråd har indgået politisk aftale om et skoletilbu­d i Gellerup, Toveshøj og Bispehaven, som blandt andet omfatter opførelse af en ny skole. Den nye skole i Gellerup forventes at stå klar til skoleåret 2025/2026 og anslås at koste kommunen 339 mio. kr. Jeg forstår ikke, hvordan en ny skole skal kunne løse integratio­nen.

Det er som ”Kejserens nye klæder”. Jeg mener, at ghettoskol­er med 95 pct. tosprogede børn skal afskaffes. Skolerne bliver mere og mere opdelte. Jeg tror først, vi lykkes med integratio­nen, når vi har en folkeskole, der repræsente­rer mangfoldig­heden i samfundet. Jeg er selv opvokset i et boligkvart­er, der i dag er blevet en ghetto. I min klasse var der allerede dengang en del tosprogede elever. Halima havde det svært. Hun ville gerne være som os andre. Hendes forældre forlangte, hun gik tyrkisk klædt og med tørklæde.

Det resultered­e i, at hun hver morgen gik forbi sin danske veninde.

Hos veninden havde hun tøj liggende. Tøj, der lignede tidens mode. Her skiftede Halima sit tøj og tog tørklædet af. Efter skole tog hun igen forbi veninden, for igen at ligne den tyrkiske pige, som forældrene ønskede. Den splittelse, mange tosprogede lever med, ville jeg aldrig have forstået, hvis ikke jeg havde kendt Halima.

Halima var en gevinst for min skolegang. Jeg oplevede på tætteste hold den verden, hun levede i, og fik en forståelse for denne. Samtidig lærte Halima også om mig og mine værdier. Jeg er så glad for, at jeg har haft muligheden for at gå i skole med så mange klassekamm­erater med anden etnisk baggrund. Vi fik opbygget en gensidig respekt og forståelse på tværs af kulturelle forskellig­heder. På den måde synes jeg, integratio­nen lykkes.

Jeg tror ikke på, at skoler med 95 pct. tosprogede elever fremmer integratio­nen. Tværtimod. Skolen skal afspejle det samfund, vi lever i, og det skal være et sted, hvor vi møder hinanden på kryds og tværs. Undersøgel­ser viser, at der skal være over 40 pct. tosprogede i en klasse, før det faglige niveau bliver hevet ned for de andre elever i klassen.

En løsning kunne være at gøre det muligt for de tosprogede at flytte ud i forstædern­e og et loft på maksimalt 20 pct. tosprogede i klasserne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark