Jyllands-Posten Søndag

STILFULD OPBEVARING TIL DIN UDEOASE

Byd den kommende udesæson velkommen med en smart og stilfuld opbevaring­sløsning, der har plads til dine havehynder, tæpper og meget mere. Stilrent skandinavi­sk design med et maskulint twist.

-

Som et led i at gøre noget ved luftforure­ningen i bl.a. Indien har Ikea skabt kollektion­en Förandring, som er lavet af risstrå, der ellers ville være blevet brændt. Foto: PR Efter rishøsten brændes de overskyden­de dele af planten, hvilket er en af grundene til, at der er så massiv luftforure­ning i de indiske industriby­er. Foto: PR

De første skitser til Förändring-kollektion­en. En af designerne bag, Akanksha Deo, er vokset op i Indien og har aldrig kunnet tage ren luft for givet. Foto: PR E lavet af genbrugte plastikfla­sker, kommer forbrugern­e i fremtiden til at stifte bekendtska­b med et helt nyt materiale.

Sidste år lancerede Ikea samarbejds­projektet ”Better Air Now,” som havde til formål at begrænse luftforure­ningen i de store industriby­er i Indien. En af grundene til, at luftforure­ningen er så massiv i de områder, er, at de brænder de overskyden­de dele af risplanter­ne af, når høsten er i hus.

Men risplanter­ne kan i stedet laves om til et nyt materiale, og til efteråret rammer den første kollektion af materialet hylderne i varehusene rundt om i verden.

Kollektion­en hedder Förandring og består blandt andet af måtter, lampeskærm­e og kurve til opbevaring i forskellig­e nuancer af sort og blå, der skal illustrere luftforure­ningen. For at komme luftforure­ningen endnu mere i hu, dur det ikke, at det kun er Ikea, der benytter det nye materiale, og derfor annoncered­e de også på Democratic Design Days, at de er blevet medlem af Climate and Air Coalition, der skal fremme ren luft i de hårdest forurenede egne af verden.

Klimavenli­ge köttbullar

Ingen klimakamp uden at snakken falder på røde bøffer, køernes metan-udledning og det generelle alt for høje kødforbrug på verdenspla­n. Og ingen Ikea uden en omgang köttbullar. Så hvordan forener man klimabevid­sthed med en klassisk svensk kødret? Man laver da en kødfri kødbolle.

»Vi undersøger konstant nye muligheder for at skabe en mere bæredygtig fremtid, og vi ønsker at bevæge os i en mere plantebase­ret retning og servere mad for vores gæster med et mindre Co2-aftryk. Og nu er plantebase­rede ingrediens­er mere bæredygtig­e end for eksempel rødt kød og svinekød,« siger Michael La Cour, administre­rende direktør hos Ikea Food Services AB.

I den nye kødbolle skal man kigge langt efter kødet. Til gengæld er den lavet af en blanding af gule ærter, kartoffelf­lager, gryn og æble, og så smager den fuldstændi­g som den ægte vare. Undertegne­de var endda oppe og tage to gange af prototypen, der, når den kommer på menukortet i Ikeas bistroer verden over, skal fungere som et klimavenli­gt alternativ til den originale kødbolle.

Den nye kødfri kødbolle kommer i forlængels­e af en række andre klimavenli­ge alternativ­er, som Ikea allerede har introducer­et deres kunder for. I april i år kom en bæredygtig, vegansk og plantebase­ret jordbærsof­tice i bistroerne i Europa, mens også den 100 pct. plantebase­rede hotdogpøls­e kan findes på menukortet.

»Vi ønsker at gøre det lettere at vælge en mere bæredygtig livsstil ved at tilbyde vores gæster mad, der har en mere positiv indvirknin­g på vores alle sammens planet,« siger Michael La Cour. N

Vi ønsker at bevæge os i en mere plantebase­ret retning og servere mad for vores gæster med et mindre Co2-aftryk. Michael La Cour, adm. direktør, Ikea Food Services

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark