Jyllands-Posten Søndag

»Æstetik må ikke alene blive grunden til at lave nyt«

Sådan siger designer Kasper Salto, der lægger lige stor vægt på formål, funktion og æstetik. Han er aktuel med en indretning­sopgave for Ny Carlbergfo­ndet og en møbelkolle­ktion for Onecollect­ion.

- PERNILLE OBELITZ

Hvordan vil du beskrive din designæste­tik? »Det er ikke et begreb, jeg bruger, da udgangspun­ktet for mig altid er, hvad produktet skal kunne, og hvordan det skal bruges. Derimod vil jeg hellere tale om relevans. Hvilken ret et givent produkt har på denne klode. Vi skal tænke meget over, hvad vi propper ind blandt alt det andet, og der skal være en god grund, ellers vent til den gode idé kommer.

Æstetik vil altid være en subjektiv størrelse og kan være besværligt at sige noget entydigt om. Æstetik må ikke alene blive grunden til at lave nyt. En genstand kan sagtens fremstå æstetisk, hvis formålet og funktionen er vellykket.«

Hvorfor blev du designer? »Jeg har altid haft lyst til at forbedre det, som var. Det kunne sikkert være blevet et andet fagområde, men siden barnsben har jeg altid haft gang i noget fysisk. Noget med at bruge hænderne. Efter min mesterlære­tid som møbelsnedk­er ville jeg prøve kræfter med at tegne tingene i tillæg til at lave dem fysisk.«

Hvorfra er du uddannet og hvorfor denne institutio­n/ disse institutio­ner? »Jeg var i møbelsnedk­erlære hos Jørgen Wolff i Hellerup. Det var jeg heldig med. Herefter er jeg uddannet på Danmarks Designskol­e, fordi den var stærkest på møbel- og industriel­t design.«

Hvad inspirerer dig? Eller hvem? »Inspiratio­n for mig betyder at have lyst til noget. Det mest inspireren­de er nok i udgangsmed at løse det. Og hvis det når til prototyper, er det jo helt fantastisk inspireren­de.«

Har du en mission med dit design? Hvis ja, hvad stræber du efter? »Helt klart at lave ting så gode, at de får et langt ”liv” og ikke skal skrottes. Det næstbedste er at lave ting, som ”bare” kan holde længe. Jo længere tid tingene holder, og jo bedre de kan repareres, jo bedre er de i bæredygtig­hedens navn.

Og selvfølgel­ig har valget af materialer­ne også en indflydels­e her, så hvis de kan genbruges, er det allerbedst.«

Hvad er du mest stolt af i din karriere? »Mit lange samarbejde med Fritz Hansen, som begyndte i 1997 med stolen ”Ice”, som står mange steder i verden. Og selvfølgel­ig mit gode samarbejde i Salto&sigsgaard med Thomas Sigsgaard, hvor vi har løst opgaver for Onecollect­ion. Jeg vil også klart nævne konkurrenc­en ”Nye møbler til Trusteeshi­p Chamber” i United Nations i New York, som vi vandt i 2012.«

Hvad arbejder du på i øjeblikket? »Thomas og jeg arbejder på en ny møbelserie til Onecollect­ion, som vi glæder os til at få ud i verden. Herudover er vi ved at afslutte et spændende indretning­sprojekt til Ny Carlsbergf­ondet, som vi har været i gang med længe. Vi laver desuden en indretning for Ole Staxen Holding.«

Hvad er dine planer for fremtiden? »At lave nye, langtidsho­ldbare og fede ting.« Kasper Salto er uddannet industriel designer og har siden 1997 været fast tilknyttet hos Fritz Hansen. I sit eget regi arbejder han bl.a. sammen med Thomas Sigsgaard i Salto&sigsgaard. Foto: PR Spisebords­stolen "Nap" har Kasper Salto designet med et organisk udtryk, da han har fundet inspiratio­n i naturen. Foto: PR

Jeg har altid haft lyst til at forbedre det, som var. Kasper Salto

Med et hus på fem tønder land er der selvsagt masser af have omkring familiens hus. Nærmest huset er der prydplante­r, bl.a. et stort bed med bonderoser, som Camilla Schram har elsket siden barndommen. Her er også en stor urte- og køkkenhave med bl.a. gulerødder og kartofler. I baghaven har familien frugttræer. Lamperne, der samler solenergi i løbet af dagen, er fra Ikea.

Hvis ikke jeg havde showroom og kontor her, så kunne det ikke fungere. Camilla Schram

Som indehaver af Jydsk Flytteforr­etning har Camilla Schrams far haft mange sjove og anderledes ting med hjem til datteren, som nu gorilla-figuren i haven. Camilla Schram er en ung dame, der ved, hvad hun vil. I en alder af 30 år er hun snart mor til tre og driver egen succesrig virksomhed, kaldet Humdakin. Børnenes legetøj skal være der, hvor børnene gerne vil lege – som her i entréområd­et, der støder op til køkkenet. Krogen under trappen er et godt hjørne til at opbevare sagerne i, mener moren. Som en del af billedvægg­en langs trappen har hun hængt en gammel tavle, som ungerne gerne må tegne på. De kan også slå sig løs på den gamle gymnastikb­uk, som hun har stillet op i gangen på vej mod soveværels­erne. Foto: Soffi Chanchira Larsen

Spiseborde­t, hvor ungerne hjertens gerne må sidde med tegnepapir og tusser, har parret selv bygget. Stolene er den sorte version af Wegners Y-stol blandet med et par af de lige så klassiske børnestole Tripp Trapp fra Stokke. Lamperne er fra Hübsch. Køkkenet er Ikea-design – med et gaskomfur fra Smeg, for sådan ét er Camilla Schram selv vokset op med. Foto: Soffi Chanchira Larsen E »Mine børn opdager ikke, at jeg arbejder mellem 12-17 timer om dagen, f.eks. sidder jeg herovre, når jeg har lagt dem i seng,« fortæller hun, der således kun har få skridt mellem hjem og arbejde.

Den fædrene gård

Det er en gammel landbrugse­jendom med rødder tilbage til 1923, som familien bor i.

Tidligere tilhørte gården Dan Jægers forældre, der var glade for at se den unge generation overtage efter deres 25 år på stedet, så de stadig selv kunne komme og gå ture på de seks tønder land eller nyde frugt fra egen have. Det er nu fem år siden, parret rykkede ind. Dengang drev Camilla Schram sit eget rengørings­firma – noget, hun etablerede i tiden som studerende på Aarhus School of Business and Social Sciences, og som inspireren­de hende til at lancere Humdakin, der faktisk var hendes afsluttend­e projekt inden for iværksætte­ri på skolen.

Netop overskudde­t fra rengørings­virksomhed­en har gjort det muligt for hende at finansiere iværksætte­reventyret med Humdakin.

Så lige fra parret flyttede ind, var det tanken, at de selv skulle bo i stuehuset, hvor de har renoveret ad to omgange: De har fået nyt køkken og to nye badeværels­er.

Humdakin startede med at holde til i en tidligere garage, hvor Camilla Schram både havde kontor, showroom og lager. Med ansatte og et større flow af varer igennem virksomhed­en har der været behov for at isolere en tidligere maskinhal, så lageret nu er flyttet derover – og den ekstra plads i det oprindelig­e kontor skal nu bruges til fotostudie.

Gården har været et ideelt udgangspun­kt, fastslår hun. Med plads til en virksomhed i vækst, men også til at slappe af i pauserne indimellem arbejdet, alene eller med familien.

»Der har været så meget med Humdakin, så jeg har egentlig været glad for at bo uden for byen og tage den med ro. Vi sørger for at holde små stier rundt på grunden og nyder gåture i vores egen skov,« siger hun.

Næste barsel kommer manden til at tage, ikke mindst fordi Humdakin skal have stand på en del messer i efteråret og til foråret næste år, bl.a. efterårets Formland i Herning og Maison et Objects i Paris samt forårets Oslo Design Fair og Ambiente i Køln. Men indimellem arbejdet kan Camilla Schram så få tid til at gå med barnevogne­n sammen med manden i deres egen granplanta­ge eller langs naboens marker med udsyn til Trige Kirke.

Nyt og gammelt

Køkkenet, de har valgt, er en Ikea-model, og det samme gælder de nye møbler i de to nyindrette­de baderum.

Samtidig rummer huset også mange egne, kreative idéer – f.eks. spiseborde­t, som parret selv har flikket sammen af egeplanker, eller et afryd

Jeg elsker Disney-eventyr og er nok lidt af en drømmer. Camilla Schram

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark