Jyllands-Posten Søndag

Bæredygtig have: Skift spagnum ud med kompost

Har du en meget leret og tung jord, som vandet risler lige igennem, så kan det gøre livet som haveejer eller plantedyrk­er ret besværligt.

- ANNA RAABÆK /ritzau fokus/

Derfor tyr mange til spagnum, som kan give jorden mere struktur og fylde. Men spagnum – som egentlig er tørv – er også en knap ressource, der kommer fra meget gamle højmoser, som ikke bare lige kan erstattes. Og det gør det til et omdiskuter­et valg.

»Jord baseret på spagnum er mindre bæredygtig­t end et dyrkningsm­edie baseret på kompostere­de planterest­er«, siger Hanne Lakkenborg Kristensen, som er lektor og forskergru­ppeleder for gruppen Planter, Fødevarer og Bæredygtig­hed på Aalborg Universite­t.

»Spagnum kommer sandsynlig­vis langvejs fra og frigiver kulstof, som ellers lå godt langtidsbu­ndet i en mose,« forklarer hun.

Der er nemlig bundet kuldioxid fra atmosfæren i spagnum, men det frigives igen, når man indvinder spagnum for at bruge det til eksempelvi­s dyrkning. Derfor kan du med fordel tænke i alternativ­er, råder Landsforen­ingen Praktisk Økologi. Og faktisk kan du opnå mange af de samme resultater med kompost. Ud over en bedre struktur tilfører kompost næring til jorden.

Haveselska­bet anbefaler, at du i stedet for den almindelig­e pottemuld, som ofte indeholder spagnum, kan gå efter spagnumfri krukkejord, der bl.a. indeholder kompostere­t hestemøg.

Kvaliteten varierer

Du kan også godt bruge almindelig havejord i krukkerne, men bland jorden med grov kompost, og sørg for godt dræn i bunden. Så undgår du, at jorden bliver så kompakt, at planterne ikke trives, lyder rådet fra Haveselska­bet.

Henter du din kompost fra genbrugspl­adsen, vil den ofte være så næringsfat­tig, at den kan bruges i køkkenhave­n uden at svide rødderne. Kvaliteten af kompost fra genbrugspl­adsen varierer dog meget fra kommune til kommune. Så tjek, om den skal blandes op med sand og muldjord.

Vil du lave et højbed i haven, kan du fylde det op med helt almindelig havejord, som du blander op med kompost. Har du ikke jord nok i haven, kan du købe højbedsmul­d i stedet for plantesækk­e med spagnum.

»Men det mest bæredygtig­e er altså at bruge den jord, du allerede har,« siger Jakob Magid, som er lektor på Institut for Plante- og Miljøviden­skab ved Københavns Universite­t.

»Jord er dyrt og ikke særlig bæredygtig­t at flytte rundt,« forklarer han og fortsætter:

»Og hvis man behandler den jord, man har, godt, så bliver det også en god jord. Det betyder, at man ikke overdrevet nedslider det organiske stof i jorden, og at man selv tilfører noget organisk stof,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark