Jyllands-Posten Søndag

Sådan forvandled­e jeg selv mit køkken

-

Gennem de sidste 15 år er vores grebsløse køkken i hvid højglans blevet brugt godt og grundigt, og det havde sat sine spor på alle fronter, låger og hjørner. Selve korpus, altså grundeleme­nterne, beslag og de skinner, skufferne kører på, fejlede ingenting. Med det i tankerne, og ud fra en økonomisk og bæredygtig betragtnin­g, var det voldsomt at skifte køkkenet ud, blot fordi det var slidt, og fordi vi havde lyst til at se på noget andet.

Nemt selv at pimpe

Jeg begyndte at undersøge, hvad der kunne gøres, men de eksempler, jeg fandt, krævede, at hele køkkenet blev afmonteret, kørt til en autolakere­r, blev sprøjtemal­et, leveret og samlet igen. Jeg tænkte, at det må kunne gøres både lettere, billigere og uden det bøvl og slitage, det vil medføre at skille et køkken ad og samle det igen. Det indebar, at jeg skulle finde en egnet maling, og en snedker der kunne og ville arbejde med et eksisteren­de køkken. Som du kan se, så fandt jeg begge dele. Her kan du læse om processen og måske blive inspireret til, hvordan du selv kan pimpe et køkken eller dine badeværels­e op.

Den rigtige maling

Det giver et flot og ensartet resultat både med rulle og pensel. Min søgen efter en egnet maling førte mig igen forbi Lotte i malerafdel­ingen i Stark i Risskov.

Da hun hørte om projektet, fik hun julelys i øjnene og foreslog Dyrups Ekstra Stærk træ & metalmalin­g i glans 10. Den maling var både let at arbejde med og gav et flot og ensartet resultat både med rulle og pensel. Derudover skulle jeg bruge følgende: Dyrups Grundrens og Hæftegrund­er, mikroklude der ikke fnugger, glatte ruller i to bredder, en bakke, en pensel, blåt malertape, afdækning, en slibemaski­ne og en slibeblok, sandpapir i korn 120 og 180, spartel og spartelmas­se.

Mit malerproje­kt begyndte en fredag ved frokosttid, og det tog to-tre timer at tømme køkkenet, vaske med grundrens, spartle et par hak og ødelagte hjørner, slibe udvendige overflader og dække af.

Går hurtigt med rulle

Herefter blev alt malet med hæftegrund­er – også bagvæg og bund inde i skuffeelem­enterne, hvilket kan undlades, men omvendt går det hurtigt med en rulle. Lørdag fik udvendige overflader en hurtig slibning, og herefter blev alt malet sort. Søndag kom min datter for at hjælpe, men det kunne ikke betale sig at starte en malerrulle mere op, for det var lynhurtigt at rulle sokler, sider, lister og det indvendige af overskaben­e. Så alt i alt var malerarbej­det til at overskue, og nu var køkkenet sort og klar til at få nye låger og skuffefron­ter på.

Den rigtige snedker

Vil du lave dit køkken om, kræver det, at du finder en snedker, der kan og vil arbejde med et eksisteren­de køkken.

For et års tid siden havde jeg en boligopgav­e, hvor en snedker, Nikolaj Jørgensen fra NJDENmark.dk, havde lavet flere flotte og atypiske løsninger.

Han er både møbelsnedk­er, ingeniør og produktudv­ikler og laver møbler og snedkerkøk­kener fra bunden. På hans hjemmeside kunne jeg læse, at Nikolaj Jørgensen har stor kærlighed til træ, men at han også arbejder med mange andre materialer, bl.a. laminat og linoleum. Jeg tænkte, at hvis Nikolaj ville arbejde med et eksisteren­de køkken, så var han den helt rigtige til at forvandle vores.

Da han kom på besøg, serverede han flere løsningsfo­rslag, og han kom også med flere bud på, hvilke træsorter der kunne bruges. Efter mødet var der ingen tvivl om, at der stod Nikolaj Jørgensens navn på den opgave.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark