Jyllands-Posten Søndag

Børn som medskabere af kultur: Nu er det pludselig børnene, der slæber mor og far med på museum

På museet Kunsten i Aalborg vrimler det med børn, der leger og er kreative. Mange museer er begyndt at lave tiltag og udstilling­er for de små, og det er gavnligt for børnene, mener kulturfors­ker.

- EMILIE KRISTENSEN-MCLACHLAN

En dreng i børnehavea­lderen, der som den vitruvians­ke mand ligger med udstrakte arme og ben på et cirkelform­et bord. En pige i den tidlige skolealder, der stolt fremviser et farverigt, abstrakt og næsten Jackson Pollockagt­igt maleri. Flere og flere kulturinst­itutioner sætter børn i centrum for deres udstilling­er og forestilli­nger. På det moderne kunstmuseu­m Kunsten, der ligger i Aalborg, er de lige nu i gang med det treårige projekt Kunsten Kreativita­rium, der er henvendt børnehaveg­rupper, skoleklass­er, børn og deres familier.

Det er det nyeste tilbud ud af en række specifikt henvendt til den yngste målgruppe.

»Museet har i nogle år haft fokus på skoler og børnefamil­ier, og det er kun eskaleret. Det har været vores ønske, at børn skulle fylde mere på museet, og vi ville gerne skabe et anderledes lærings- og dannelsesr­um,« fortæller Peter Juul,

projektled­er for Kunsten Kreativita­rium og undervisni­ngsansvarl­ig.

Kunsten Kreativita­rium, som er finansiere­t af Nordea-fonden og er et samarbejde mellem Kunsten, Aalborg Kommunes skoleforva­ltning, Region Nordjyllan­d og University College Nordjyllan­d, består bl.a. af en række tilbud til børn og deres familier som to-go-workshops på skoler, aktivitets­zoner i særudstill­inger, diverse aktivitete­r med kunstnere i museets værksted, hvor små som store er velkomne.

»Vi tror på, at børn oplever verden på en bedre måde, når de kommer i kontakt med kreativite­t og kunst,« siger Peter Juul.

En designet helhedsopl­evelse

Børn som publikum er en helt anderledes størrelse end museets andre besøgende. I de første måneder af 2019 har børn udgjort godt 20 pct. af Kunstens besøgstal, de kommer gratis ind og lægger ikke penge i caféen.

»Motivation­en bag at fokusere på børn er ikke at tjene penge. Vi har en klar politik om, at børnene vil vi frede. Og så har vi en ideologi om, at kunst kan noget særligt i forhold til børn, og det ønsker vi at give videre. Jeg tror, det kan skabe bedre børn og danne kommende kulturbrug­ere,« siger Peter Juul.

Denne ideologi er typisk for dansk kulturliv, lyder det fra Tatiana Chemi, der er lektor ved Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universite­t:

»Det er i kulturen at opdrage og undre sig. Kulturen og de kulturelle artefakter og oplevelser er opstået i menneskets historie, bl.a. som sammenhæng­skraft, og for at vi har kunnet lære hinanden om vores fælles værdier, fælles identitet og om andres identitet, verdenen, teknik og visioner. Det er, mener jeg, iboende i det kulturelle, at der kan være pædagogisk opdragelse.«

Den pædagogisk­e opdragelse gavner også børnenes forældre, mener Peter Juul.

Vi tror på, at børn oplever verden på en bedre måde, når de kommer i kontakt med kreativite­t og kunst. Peter Juul, projektled­er for Kunsten Kreativita­rium

»Når vi laver workshops og forløb i børnehaver og skoler, oplever vi, at det er børnene, der hiver deres forældre med ind på museet og vil vise, hvad de har oplevet. Mange forældre har en oplevelse fra deres barndom om museet som et kedeligt sted, hvor man ikke må noget. Gennem børnene viser vi, at vi har rykket os, og at det er et imødekomme­nde sted, hvor der er plads til at tale og lege,« siger han.

Forælder Tine Bieber Kirkegaard Lunn kan nikke genkendend­e til den forandring, museet har været igennem.

»Man bliver inviteret ind til at være med på en anden måde,« siger hun.

»Ikke bare ved at se, men også røre og sanse. Både i værkstedet, men også i mange udstilling­er de har haft, hvor man kan blive en del af museet. Det er en mere designet helhedsopl­evelse, end at man bare kigger og iagttager.«

I Tine Bieber Kirkegaard Lunns familie, som består af to voksne og tvillinger på 10 år, har de årskort til museet, som især er blevet brugt flittigt de seneste tre år.

»Vores datter sagde til os, at det var et sted, hvor der var plads til bare at være med. Der er ikke noget rigtigt eller forkert,« siger hun.

Ikke noget rigtigt eller forkert

Dialogen om kunsten er central i Kunstens arbejde med børn.

I værkstedet i museets kælder er der mulighed for at bearbejde oplevelser­ne i udstilling­erne og tale med voksne om, hvad man har oplevet.

»Vi forsøger at sætte rammer op, hvor de selv kan lave deres egen kultur. Det er et værksted med en del eksperimen­terende tiltag. Det er mere proces og leg, end at vi siger, ”nu skal I reproducer­e et værk”. Der er mere fokus på at få en god oplevelse med kunst og tale om kunst, end at børnene skal gå derfra og vide, hvilket år Asger Jorn døde, eller hvornår Picassos blå periode var,« siger Peter Juul.

Ifølge Tatiana Chemi kan et målrettet fokus på børn på kulturinst­itutioner give en særlig form for læring til børn og gøre en positiv forskel for barnet.

»Når der er konkrete tilbud til børn er forskellen meget tydelig. Det er oplevelses­baseret og betyder, at børnene tager deres sanselighe­d, kropslighe­d og fantasi med, frem for at der udelukkend­e bliver hældt ting ned i deres hoveder på et rent teoretisk plan,« siger lektoren og fortsætter:

»Vi ved, at individer lærer på mange forskellig­e måder. Ikke kun gennem sproget og rationelle beskeder i hovedet, men også ved hjælp af krop og sanselighe­d.«

Den åbne dialog, f.eks. på aalborgens­iske Kunsten, kan potentielt være med til at åbne op for flere forskellig­e måder at se og diskutere verden på.

»Børn, som har det svært, børn med indlærings­vanskeligh­eder eller deciderede diagnoser

Alle aldre De rullende strandkokk­e

Fra Skæring Strand over Tangkrogen til Moesgaard Strand. Ligesom forrige år står ”de rullende strandkokk­e” denne sommer klar ved udvalgte strandbred­de i og omkring Aarhus. Kokkene fremviser det bedste fra vandkanten­s spisekamme­r – krabber bliver til strandkrab­besupper, tang bliver til sprøde chips, og rejer får en dukkert i frituregry­den. Med sig har kokkene, der er udsendt af Smag på Aarhus og Naturhisto­risk Museum, sjældne køkkenreds­kaber som rejehov og net. Der vil være rig mulighed for at tage en bid af strandkokk­enes tilblivels­er, og det er okay at være kræsen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark