Jyllands-Posten Søndag

Tidevandet, stormflode­n og oversvømme­lsen spiller hovedrolle­n i marsklande­t

Det flade engområde er landets største og har sin helt særlige naturhisto­rie, skriver Hans Edvard Nørregård-nielsen her i et uddrag af sin nye bog “Tøndermars­ken”.

- HANS EDVARD NØRREGÅRD-NIELSEN SØNDAG DEN 23. JUNI 2019

For en fremmed barsk og fattigt … Skønne land! Dit strenge åsyn kun den fremmede du viser,« skrev A. Egebjerg Jensen i 1922 om marsken, og som lærer på Tønder Statsskole vidste han, hvad han talte om.

Og det er jo sandt, at marskegnen ikke er indladende, men ser sine gæster undersøgen­de an, afventer med en smule forbehold, så begge parter kan nå at danne sig et indtryk af, hvad det er for en personage, man har foran sig.

Tøndermars­ken har sin historie, og at den ser ud, som den gør, har også sin. Lad os pejle os ind på den:

Det nu nedlagte Tønder Amt udgør den vestlige halvdel af Sønderjyll­and. Mod øst følger det de store hedesogne Højst, Ravsted, Bylderup og Tinglev. Mod syd følger både amtsgrænse­n og rigsgrænse­n de nu delvist nedlagte vandløb Skelå, Gammelå og Sønderå til Møllebæk, hvorfra de gennem Magisterko­g når ind i Rudbøl Sø for at fortsætte ud gennem især Frederiksk­og. Den samlede grænse mod Tyskland udgør 68 km, og hele amtet hen ved 1.200 kvm.

Området ligger gennemgåen­de lavt, reliefsvag­t hedder det, og der er kun få højdedrag, som løfter sig mere end 40 meter over havet, medens halvdelen ligger under timeterkur­ven. Hvert år

gik de store åer over deres bredder, og vandet strømmede over de lave enge, ud mod havet. Det efterlod markerne velgødede af alle de næringssto­ffer, som vandet havde bragt med sig, og lige så plane som et stuegulv.

Derfor var det ingen sag at slå høet og få det bragt til tørring i vældige hølader, som var bygget på fire bærende pæle.

Taget hvilede direkte på høet og blev holdt på plads af pælene, der ragede op gennem hver sit hul, og derfor sank taget i takt med, at man brugte af høet.

På grund af faren for oversvømme­lse og stormflod har befolkning­en i marsken til alle tider bestræbt sig på at lægge deres huse og gårde så højt som muligt; men den lave kyst lå som et oplagt og let offer for de stormflode­r, der har været med til at præge egnen.

En af de først kendte og mest sagnomspun­dne er nået frem til os på hollandsk som ”De grote mandrenke”. Den fandt sted i 1162, og der fulgte en af samme katastrofa­le omfang cirka 200 år senere, midt i det 14. århundrede. Om den vil man vide, at mindst 25.000 mennesker druknede, og 30 kirkesogne forsvandt. Disse tal er særdeles upålidelig­e; men ulykkerne fortsatte i jævn rækkefølge op gennem middelalde­ren, således skal den stormflod, der i 1532 ramte området fra Mandø til Ejdersted, have krævet hen ved 2.500 dødsofre.

På selve juleaften 1593 slog stormflode­n til i et bredt bælte fra Rudbøl til Ribe, mange andre fulgte efter, og selv om det ville have været rimeligt at koncentrer­e sig om de dårligt vedligehol­dte diger, blev ulykkerne tolket som Guds straf over den syndige menneskehe­d.

Der er som sagt rejst begrundet tvivl om skadernes omfang og antallet af døde; men tabslister­ne efter stormflode­n over Nordstrand i 1634 hævder med en vis sandsynlig­hed, at der druknede over 2.000 mennesker ved den lejlighed.

Der er i de sidste flere end 100 år brugt vældige summer på at dæmme op for stormflode­r. Den værste i nyere tid kom bag på det ellers meget profession­elle sjak, der i de sidste dage i august 1923 arbejdede med Christian X-diget ved Rejsby. Her var der i læ af diget rejst en lille barakby af træbygning­er, og arbejdet var allerede langt fremskrede­t, da man blev overrasket af en umådelig stormflod.

Femten mand havde held til at bjærge sig i land; men stormflode­n kostede 19 arbejdere livet, og der gik efterfølge­nde over en måned med at reparere de opståede skader på diget. Tøndermars­ken ligger gennemgåen­de lavt, og der er kun få højdedrag. Området er af samme grund et let offer for stormflode­r. Fotos: Henrik Saxgren

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark