Jyllands-Posten Søndag

9 af 10 efterkomme­re fra muslimske lande vaelger aegtefaell­e med samme baggrund

Eksperter advarer om ringe social integratio­n blandt isaer efterkomme­re af indvandrer­e fra muslimske lande.

- MICHAEL THYKIER michael.thykier@jp.dk

Få indvandrer­e fra muslimske lande finder en aegtefaell­e af dansk oprindelse, og efterkomme­re, som er født og opvokset i Danmark, gør det i endnu mindre grad.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som taenketank­en Unitos har samlet.

Taenketank­en har set på de 10 lande fra Mellemøste­n og Afrika, hvorfra der er kommet flest indvandrer­e til Danmark. Siden 1999 har knap 12 pct. i denne gruppe valgt en etnisk dansk aegtefaell­e. Hos efterkomme­rne er tallet endnu lavere, nemlig lige under 10 pct.

Tallene afslører en lav grad af social integratio­n, som ikke ser ud til at aendre sig til det bedre, mener lektor i paedagogik ved VIA UC Ulla Nørtoft Thomsen, som har udarbejdet undersøgel­sen.

Forskelle på nationalit­eter

»Hvis man forestille­r sig, at social integratio­n er noget, som nok skal komme gradvist, viser tallene, at det er ikke tilfaeldet,« siger hun.

Lektor på Institut for Statskunds­kab ved Aarhus Universite­t Jens Peter Frølund Thomsen stemmer i.

»Nogle vil nok blive overrasked­e over, at efterkomme­re ikke ser ud til at integrere sig yderligere i forhold til generation­en før dem. Tvaertimod lukker de sig mere om sig selv og bliver mere afhaengige af deres eget kulturfael­lesskab,« siger han.

Der er store forskelle på de forskellig­e nationalit­eter. Således gifter 1 af 4 iranere sig med en dansker, mens kun 1 af 20 somaliere gør det.

Seniorfors­ker ved Vive Anika Liversage forklarer, at der kan vaere flere praktiske grunde bag valget af aegtefaell­e – herunder at undgå sproglige barrierer til resten af familien samt et ønske om at bevare kultur og traditione­r.

Islamforsk­er og professor MSO ved Københavns Universite­t Thomas Hoffmann peger på, at helt gaengse regler i islam tillader maend at gifte sig med ikkemuslim­ske kvinder, mens det er forbudt for de muslimske kvinder. Halime Oguz turde ikke fortaelle foraeldren­e ...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark