Jyllands-Posten Søndag

Dansk Kvindesamf­und: Kofods fortid kan spaende ben

Udlandet vil se skaevt til en 11 år gammel sexsag. Den kraever saerlig opmaerksom­hed, lyder det.

- SIMON FESTERSEN simon.festersen@jp.dk

Det kraever kun en enkelt internetsø­gning at finde frem til den sag, der i 2008 fik Jeppe Kofod til at traekke sig fra alle politiske poster, og som stadig spøger hos landets nye udenrigsmi­nister.

Han havde dengang sex med en 15-årig pige til et påskesemin­ar i Danmarks Socialdemo­kratiske Ungdom. Hans egen alder var 34 år.

Men selv om sagen ligger mere end et årti tilbage, giver den ifølge Ulla Müller, forkvinde i Dansk Kvindesamf­und, stadig grund til bekymring på grund af »den potentiell­e signalvaer­di, der bliver modtaget ude i verden«.

»I vores udviklings­samarbejde og humanitaer­e indsats står kvinders rettighede­r meget højt på dagsordene­n. Når vi er i svaere forhandlin­ger med andre lande, risikerer vi at sidde over for en politisk leder, der har googlet ham og spørger: Hvorfor skal vi vaere ansvarlige, når I ikke selv er det?« siger Ulla Müller, der understreg­er, at kritikken ikke er rettet mod Jeppe Kofod som person.

Ifølge Ulla Müller er det afgørende, at Jeppe Kofod nu har fået en fremtraede­nde post som udenrigsmi­nister, og her gaelder andre spilleregl­er.

»Under de internatio­nale konvention­er er et barn defineret under 18 år, og hvis du sidder i en seniorposi­tion, har du simpelthen ikke sex med en person under dig i samme organisati­on – det er et ulige magtforhol­d.«

Men er det ikke lidt bagstraebe­risk at blive ved med at hive den her sag frem, som du gør? »Jo, det kan man godt sige. Og det er smadder aergerligt, fordi den jo ikke nødvendigv­is reflektere­r Jeppe Kofods politiske karriere. Men virkelighe­den er, at det hele ligger derude på internette­t. Derfor skal man hellere vaere åben og konstrukti­v omkring det,« siger Ulla Müller.

Hun efterlyser, at man fra Udenrigsmi­nisteriets side har taenkt de forskellig­e scenarier igennem, når Jeppe Kofod som udenrigsmi­nister og andre danske organisati­oner snart rejser ud i verden for at tale kvindernes sag.

»Hvis man bliver trykket på maven, skal man bare holde fast i, at han allerede har undskyldt. Ja, det var eddermame dumt. Omvendt kan man også sige, at hans historie netop er det gode eksempel på, hvorfor det er så vigtigt et område at arbejde videre med,« siger Ulla Müller.

Hos Udenrigsmi­nisteriet oplyser man, at Jeppe Kofod umiddelbar­t ikke har nogen kommentare­r til sagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark