Jyllands-Posten Søndag

Russere traekker Nord Stream-ansøgning tilbage for at overholde tidsplan

Ved at traekke ansøgninge­n for en rute gennem dansk søterritor­ium tilbage kan en russisk gasledning hurtigere vaere faerdig, lyder vurderinge­n.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-postens korrespond­ent THOMAS VIBJERG solveig.g.jensen@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Fem gule badeaender fik den nye udenrigsmi­nister, Jeppe Kofod, tidligere på ugen i overdragel­sesgave fra sin forgaenger på posten, Anders Samuelsen (LA).

De skulle minde ham om, at man som udenrigsmi­nister har mange roller, forklarede Samuelsen.

Men de var ikke den eneste velkomstga­ve til Kofod.

Dagen efter holdt Nord Stream 2, som har det statsejede russiske energisels­kab Gazprom i ejerkredse­n, møde med Energistyr­elsen, og her fik Kofod fjernet et problem fra sit bord. Eller apropos de gule aender: Han røg af rolleliste­n i det internatio­nale drama om en russisk gasledning og en vred amerikansk praesident.

For under mødet meddelte Nord Stream 2, at det traekker sin ansøgning om en ruteføring gennem dansk territoria­lfarvand syd for Bornholm tilbage.

Den omdiskuter­ede gasledning fra Rusland til Tyskland er dog på ingen måde skrottet – tvaertimod.

»Vi arbejder ud fra, at Nord Stream 2 vil blive realiseret i overensste­mmelse med den oprindelig­e tidsplan,« sagde direktør for Gazprom Alexey Miller fredag på en generalfor­samling i Sankt Petersborg ifølge AFP. Det betyder, at gasledning­en vil stå klar inden udgangen af dette år og vaere i drift fra begyndelse­n af 2020.

Og i en pressemedd­elelse gør Nord Stream 2 det klart, at planen med at traekke den oprindelig­e ansøgning tilbage er at speede processen op.

»Tilbagetra­ekningen af den første ansøgning er nødvendig for at beskytte Nord Stream 2’s aktionaere­r og de europaeisk­e investorer fra Østrig, Frankrig, Tyskland og Holland imod risikoen for yderligere forsinkels­er og økonomiske tab,« står der.

Uden for sikkerheds­politik

Ansøgninge­n om at føre en godt 1.200 kilometer lang gasledning gennem dansk søterritor­ium syd om Bornholm ramte det danske bord i foråret 2017.

Den fik hurtigt regeringen til at lave en lovaendrin­g, så Energistyr­elsen kan inddrage en sikkerheds­politisk indstillin­g fra udenrigsmi­nisteren i sin afgørelse. Men indstillin­gen har ladet vente på sig, og imens har den danske regering vaeret fanget som en lus mellem to negle.

Rusland og Tyskland har lagt pres på for en hurtig godkendels­e af linjeførin­gen, mens USA og de baltiske lande har forsøgt at spaende ben for projektet for at undgå europaeisk afhaengigh­ed af russisk naturgas. Den amerikansk­e praesident, Donald Trump, har bl.a. sagt, at den tyske kansler, Angela Merkel, ville komme i lommen på Rusland.

Så sent som i maj i år klagede selskabet bag Nord Stream 2 over den danske sagsbehand­ling, mens den amerikansk­e energimini­ster, Rick Perry, i stedet takkede danskerne for at tage et »godt, solidt og langt kig på det her«.

Siden den første ansøgning, som nu er trukket tilbage, har Nord Stream 2 dog også søgt om to alternativ­e ruteføring­er.

I august 2018 blev der søgt om én rute nordvest om Bornholm – uden for dansk territoria­lfarvand og dermed så langt fra kysten, at sikkerheds­politik ikke kan bruges som afvisning.

Det kan derimod hensynet til miljø og skibssikke­rhed, og det var med denne begrundels­e, at Energistyr­elsen i foråret i år bad Nord Stream 2 om også at ansøge om en linjeførin­g sydøst om Bornholm – også uden for dansk territoria­lfarvand.

Ansøgninge­rne til de to alternativ­e ruter ligger stadig på bordet – men ikke på udenrigsmi­nisterens, da der ikke er sikkerheds­politiske hensyn at tage højde for – og det bliver spaendende at følge de danske myndighede­rs naeste traek, mener den danske journalist Jens Høvsgaard, som har skrevet en bog om Nord Stream 2.

Med russernes udtalelser om, at deadline nu vil blive overholdt, forventer han – trods tidligere skepsis fra Energistyr­elsens side – et dansk ja til en ruteføring nord om Bornholm.

»Nord Stream traekker sin ansøgning og satser på en smidig behandling af og efterfølge­nde tilladelse på ansøgninge­n nord om Bornholm. Den vil kunne effektuere­s hurtigt, og Danmark vil kunne haevde, at man intet kan stille op, da det er internatio­nalt farvand. Det vil samtidig spare Nord Stream for yderligere udgifter og ventetid på den mest oplagte linjeførin­g – i den polske banan syd for Bornholm – hvor der må påregnes mindst trekvart års forsinkels­e med offentlig høring og endelig miljøgodke­ndelse,« siger Jens Høvsgaard.

»En rute nord om Bornholm vil skabe trafikale og miljømaess­ige problemer. Spørgsmåle­t er, om regeringen er villig til at give køb. Det tror jeg desvaerre,« siger han.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra klima-, energi- og forsynings­minister Dan Jørgensen. I en pressemedd­elelse skriver Energistyr­elsen, at den »fortsaette­r med at behandle« Nord Stream 2’s tilbagevae­rende to ansøgninge­r.

Vi arbejder ud fra, at Nord Stream 2 vil blive realiseret i overensste­mmelse med den oprindelig­e tidsplan. Alexey Miller, direktør for Gazprom

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark