Jyllands-Posten Søndag

USA og Kina til forhandlin­gsbordet igen

Donald Trump mødes måske søndag med Kim Jong-un på graensen mellem Nordkorea og Sydkorea.

- JAN LUND Jyllands-postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Donald Trump og Xi Jinping trykkede på pauseknapp­en. Igen.

Ligesom ved G20-mødet i Buenos Aires for syv måneder siden førte møderne ansigttil-ansigt mellem de to praesident­er på G20-samlingen i Osaka til en pause i de handelsmae­ssige fjendtligh­eder.

I Argentina med en bagkant på 90 dage. I Japan uden en tidsramme. Forhandlin­gerne vil blive genoptaget, så snart kalenderne kan koordinere­s, og fortsaette, så laenge de føler, at der er noget at forhandle om.

På pressemøde­t efter det 90 minutter lange møde konstatere­de Donald Trump, at parterne havde vaeret taet på en aftale, inden det hele skred i maj.

»Jeg mener faktisk, at vi var meget taet på. Så skete der noget, så det gled en lille smule. Nu er vi kommet en smule taettere på igen. Men det vil vaere historisk, hvis vi kunne lave en fair handelsaft­ale,« sagde han og understreg­ede, at der aldrig tidligere har eksisteret handelsaft­aler mellem USA og Kina.

Men han slog samtidig fast, at USA ikke fjerner de toldmure, der allerede er blevet bygget – og at der stadig er plads til at laegge told på kinesiske varer til en vaerdi af 500 mia. dollars, hvis de fortsatte forhandlin­ger ender uden resultat.

Pingpong-diplomati

De to praesident­er åbnede mødet med et par korte forberedte erklaering­er, der anslog den positive tone. Xi trak tråde tilbage til Nagoya i 1971, da kinesiske og amerikansk­e bordtennis­hold indledte det såkaldte pingpongdi­plomati, der førte til diplomatis­ke forbindels­er otte år senere. Xi konstatere­de, at der siden er sket enorme forandring­er, inden han affyrede sin pointe:

»Det eneste, der stadig ligger fast, er, at både USA og Kina har fordel af at samarbejde og vil tabe ved en konfrontat­ion. Samarbejde og dialog er bedre end friktion og konfrontat­ion.«

På pressemøde­t praesenter­ede Trump også en optøning på Huawei-fronten. De amerikansk­e selskaber, der leverer avancerede komponente­r til Huawei, får dispensati­on fra boykotten af det kinesiske selskab, så de ikke kommer i økonomiske vanskeligh­eder.

Trump inviterer Kim

På en langstrakt pressekonf­erence efter to dages topmøde var USA vs. Kina det vigtigste spørgsmål, men Trump åbnede pressekonf­erencen med en mindst lige så vigtig nyhed. Han møder muligvis Nordkoreas leder, Kim Jongun, søndag eftermidda­g i den demilitari­serede zone omkring våbentilst­andslinjen, der blev etableret efter afslutning­en af Koreakrige­n.

Sammen med udenrigsmi­nister Mike Pompeo tog Trump allerede lørdag aften direkte fra Osaka til Seoul, hvor der er planlagt et mødeprogra­m med Sydkoreas praesident, Moon Jae-in. Det har ligget i luften, at Trump ville tage op til graensen, efter at en tilsvarend­e plan måtte skrottes sidste år på grund af taet tåge. I går bekraefted­e han, at der vil blive gjort et nyt forsøg – og at amerikaner­ne har inviteret Kim til at komme.

»Det bliver ikke et topmøde, men bare et håndtryk,« som Trump formulered­e det, samtidig med at han erklaerede sig parat til som den første amerikansk­e praesident nogensinde at saette foden på nordkorean­sk territoriu­m.

Han blev spurgt, om han ville betragte det som en fornaermel­se, hvis Kim ikke dukkede op. Det afviste han. Han fik forklaret, at det var en åben invitation, og at den kom med så kort varsel, at det ikke var til at vide, hvad der kom ud af den.

»Vi må se, hvad der sker. Hvis han er der, vil vi bare møde hinanden i to minutter. Mere kan det ikke blive til. Men det vil vaere fint,« som han sagde.

Nordkorea har reageret neutralt. Til det nordkorean­ske nyhedsbure­au KCNA siger en talskvinde fra udenrigsmi­nisteriet, at det lyder interessan­t, men at man ikke har modtaget en formel invitation.

»Jeg ser sådan på det, at hvis der finder et Nordkoreau­sa-møde sted på demarkatio­nslinjen, som praesident Trump har intentione­r om, vil det tjene som en meningsful­d lejlighed til en uddybning af de personlige relationer mellem de to ledere og forbedre de bilaterale relationer,« er Choe Son-hui citeret for at sige på ministerie­ts vegne.

Erdogan frikendt

Donald Trump benyttede også pressekonf­erencen til at frikende Tyrkiets praesident, Tayyip Erdogan, for urent trav i forbindels­e med det kontrovers­ielle indkøb af et russisk missilfors­varssystem. I stedet gav han i flere omgange Obama-administra­tionen skylden for en komplicere­t og kompleks situation med et Nato-land, der køber avancerede våbensyste­mer fra alliancens gamle hovedfjend­e.

Obama-administra­tionen havde af flere omgange afvist at saelge Patriot-missilsyst­emet til Tyrkiet. Så i Trumps optik var det logisk nok, at Erdogan henvendte sig til Rusland. Da Obama blev stillet over for det scenarie, fortrød han sin afvisning, men da var den milliardst­ore handel allerede gennemført og pengene betalt, forklarede han til pressen.

Trump konstatere­de, at Tyrkiet stadig har indkøbt flere end 100 stealth fighterjet­s hos Lockheed, og at Tyrkiet i øvrigt efter amerikansk veto havde undladt at angribe kurderne ved graensen til Irak.

Usa-kina-problemati­kken overskygge­de de andre begivenhed­er på G20-mødet alene på grund af den betydning, det har for verdenshan­dlen og dermed alle de andre deltagere.

G20 tegner sig for 80 pct. af verdenshan­dlen, så enhver forstyrrel­se rammer gruppen generelt. Konflikten påvirker alle og har allerede skabt skaevhed i mange forsynings­systemer og handelsvej­e.

Singapores premiermin­ister, Lee Hsien Loong, erkendte forleden, at den globale afmatning som resultat af handelskon­flikten »er begyndt at bide«. Singapore er en af verdens mest åbne økonomier taet forbundet med de globale systemer, og derfor var Lee da også inviteret til Osaka som saerlig indbudt gaest.

Blandt de mange møder på sidelinjen var et andet vigtigt mellem vaerten, Shinzo Abe, og Xi Jinping.

De to nationer med enorme handelsove­rskud med USA er rykket taettere sammen på det seneste, understreg­et med en invitation til Xi Jinping om et officielt besøg i Japan naeste år.

 ??  ?? Kinas praesident, Xi Jinping, og USA'S praesident, Donald Trump, trykkede hinanden i haenderne – og på pauseknapp­en i handelskri­gen – inden deres møde på sidelinjen af G20-mødet i Osaka. Foto: Brendan Smialowski/afp
Kinas praesident, Xi Jinping, og USA'S praesident, Donald Trump, trykkede hinanden i haenderne – og på pauseknapp­en i handelskri­gen – inden deres møde på sidelinjen af G20-mødet i Osaka. Foto: Brendan Smialowski/afp

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark