Jyllands-Posten Søndag

Tre danskere i cirkulatio­n til Eutopposte­r, men chancerne er uvisse

Lars Løkke Rasmussen (V) har angiveligt i laengere tid arbejdet på at bringe sig selv i spil som Eu-praesident. Stjernerne skal stå rigtigt, hvis pilen skal pege på en »koldblodet skandinav« på Eutopmødet i Bruxelles.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent JØRGEN ULLERUP Jyllands-postens korrespond­ent jette.maressa@jp.dk jorgen.ullerup@jp.dk

Lars Løkke Rasmussen (V) er ikke en mand, som overspille­r sine kort. Men han forstår at laese en situation, og måske greb han bare chancen, da han på vej ud fra Eutopmødet i sidste uge lod en bemaerknin­g falde om, at »hvis de pludselig føler, at de mangler en pragmatisk, midaldrend­e, koldblodet og liberal skandinav, kan de jo bare ringe«.

Ifølge flere diplomatis­ke kilder har Lars Løkke Rasmussen laenge arbejdet på at bringe sig selv i spil, og det var ikke kun de ventende journalist­er, som fik at vide, at han står til rådighed.

Samme besked fik EU’S øvrige regeringsc­hefer ifølge flere centrale kilder bag de lukkede døre, hvor forhandlin­gerne om EU’S topposter foregik.

Fra europaeisk­e hovedstaed­er forlyder det, at Løkke Rasmussens navn laenge har figureret på de uformelle lister over mulige kandidater. Kilder taet på processen oplyser, at Lars Løkke Rasmussen modsat sine forgaenger­e, Helle Thorning-schmidt (S) og Anders Fogh Rasmussen (V), ikke har sat det store embedsvaer­k i sving, men at der ingen tvivl er om, at Danmarks nu tidligere statsminis­ter har plejet sine personlige kontakter og har gødet jorden for sig selv. Dog er det uvist, hvor stålsat Løkke er gået til opgaven.

»Det er noget, som han gør alene,« som en embedsmand udtrykker det.

Uro og spaending i Venstre

Flere fremhaever, at Lars Løkke Rasmussen er vellidt af sine Eu-kolleger, som respektere­r hans politiske naese, evnen til at laese et rum og til både at holde sammen på de 27 Eu-lande og raekke ud til Storbritan­nien.

Internt i Venstre har der på det seneste vaeret stor uro og spaending, fordi mange åbent spekulerer i hans exit til EU og derfor forbereder sig på, at partiet står uden formand.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen.

Lars Løkke Rasmussens sidste gerning som fungerende statsminis­ter var at kaempe for, at den radikale Margrethe Vestager kunne få posten som formand for Eu-kommission­en. Men efter topmødet den 20. juni, hvor stemningen ifølge en Eu-kilde var temmelig dårlig, røg Vestager med i faldet, da det blev konkludere­t, at den omstridte konservati­ve kandidat, tyskeren Manfred Weber, var ude af spillet.

Også socialiste­rnes Frans Timmermans og de liberales Margrethe Vestager blev dermed dømt ude, fordi de alle tre var en del af den såkaldte spitzenkan­didat-procedure, hvor de store politiske grupper i Eu-parlamente­t stiller med kandidater, som regeringsl­ederne kan vaelge mellem.

Men da den tyske forbundska­nsler, Angela Merkel, vendte hjem til Berlin, var der utilfredsh­ed i hendes eget bagland over, at hun ikke havde kaempet mere indaedt for den konservati­ve kandidat. På et møde med Cdu-formand Annegret Kramp-karrenbaue­r og Csuformand Markus Söder fik Merkel besked på at traekke i arbejdstøj­et igen. Merkel gjorde omvendt klart, at hans chancer ikke er store.

Det kan, som flere kilder udtrykker det, betyde, at Margrethe Vestager igen er inde i spillet. Statsminis­ter Mette Frederikse­n orientered­e fredag Folketinge­t om, at det fortsat er regeringen­s linje at kaempe for Vestager:

»Danmark peger fortsat på Margrethe Vestager som formand for Kommission­en. Uanset at det ser vanskeligt ud, kan det ikke udelukkes, at det for første gang i historien vil lykkes en dansk kandidat at blive valgt til en Eu-toppost,« står der i den forelaegge­lse, som Mette Frederikse­n har sendt til Folketinge­t.

Et godt navn

En tredje dansker, tidligere statsminis­ter Helle Thorning-schmidt (S), naevnes også. Hun kan blive det kort, som får kabalen til at gå op, hvis de konservati­ve og de liberale får to topposter. Så vil der i den hårfine balance mangle en socialist. Thorning-schmidt er stadig et godt navn hos Merkel, påpeger flere kilder.

Men som drevne diplomater udtrykker det, så aendres situatione­n time for time. Fra Osaka i Japan, hvor lederne af EU’S største lande mødtes til G20-topmøde, forlød det lørdag ifølge flere medier, at lederne fra de store Eu-lande er ved at finde et kompromis, som muligvis kan give socialiste­rne formandspo­sten for Eu-kommission­en. Donald Tusk, som er den eneste, der reelt ved, hvem der er i spil, og hvor de røde linjer går i EU’S hovedstaed­er, skal fremlaegge en køreplan, som med lidt held, megen stålsathed og kompromisv­ilje kan få kabalen til at gå op, når EU’S stats- og regeringsc­hefer søndag aften mødes over en middag, hvor de for tredje gang skal forsøge at blive enige.

I spil er posterne som formand for Eu-kommission­en, som EU’S praesident, som EU’S udenrigsch­ef og som ny chef for Den Europaeisk­e Centralban­k. Med i kabalen er også formanden for Europa-parlamente­t, som formelt skal vaelges, når parlamente­t første gang traeder sammen den 2. juli. Parlaments­medlemmern­e skal også godkende formanden for Eu-kommission­en.

Macron har brug for sejr

Som altid er fokus isaer rettet mod EU’S to store grundlaegg­erlande, Tyskland og Frankrig, som holder hinanden indbyrdes i skak. Flere diplomatis­ke kilder peger på, at den franske praesident, Emmanuel Macron, efter et kaotisk forår med demonstrer­ende gule veste har brug for en sejr. I spillet naevnes således også Michel Barnier, som har vaeret EU’S forhandler i brexit. Han er konservati­v og vil dermed automatisk slå Weber af banen.

Margrethe Vestager har dog allerede taget et stik hjem siden sidste Eu-topmøde. Da det stod klart, at Mette Frederikse­n (S) skulle vaere statsminis­ter, udnaevnte hun Vestager som dansk Eu-kommissaer. Det betyder, at den tidligere radikale leder under alle omstaendig­heder får fem år mere i Bruxelles, og at hun, hvis drømmejobb­et som formand glipper, kan ivaerksaet­te sin plan B: at gå efter en tung naestforma­ndspost i Eu-kommission­en.

Uanset at det ser vanskeligt ud, kan det ikke udelukkes, at det for første gang i historien vil lykkes en dansk kandidat at blive valgt til en Eu-toppost. Mette Frederikse­n, statsminis­ter – i orienterin­g til Folketinge­t

 ??  ?? Lars Løkke Rasmussen (V) har bragt sig selv i spil til en Eu-toppost som »koldblodig skandinav«. Foto: Philip Davali /Ritzau Scanpix
Lars Løkke Rasmussen (V) har bragt sig selv i spil til en Eu-toppost som »koldblodig skandinav«. Foto: Philip Davali /Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark