Jyllands-Posten Søndag

Min ven Boris nød rollen som EU’S plageånd

Der er forskel på karrierer. Min ven Boris blev først borgmester i London, så udenrigsmi­nister og nu muligvis premiermin­ister.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-postens korrespond­ent

Blikket var nervøst og søgende. Øjnene flakkede rundt i det store presseloka­le og forsøgte at fokusere på ansigter fra højre til venstre i stoleraekk­erne.

Hvor var den store, lyse hårmanke? Var den der? Nej, ikke Ulla Terkelsens. Jacques Delors var på udkig efter Boris Johnson, korrespond­enten for britiske Daily Telegraph, der gik til yderlighed­er for at gøre livet surt for den franske kommission­sformand.

Når Boris, som alle stadig kun kalder ham, blev spottet, stivnede franskmand­ens smil, og han begyndte lidt febrilsk at bladre i sine papirer.

Eller var det bare noget, vi bildte os ind? Jeg ved ikke, om nogen har spurgt Delors om Boris?

Derimod var ingen af os korrespond­enter, der i begyndelse­n af 1990’erne dagligt ved middagstid mødte Boris til briefinger i kommission­en i Bruxelles, nogensinde i tvivl om, at den farverige brite nød sin rolle som plageånd for Delors og Eu-systemet.

Under pressemøde­r med Delors ville han systematis­k stille et spørgsmål, der typisk handlede om, hvornår de overbetalt­e eurokrater igen ville proppe noget socialisti­sk bras ned i halsen på sagesløse skatteyder­e?

Med fryd i stemmen sluttede han altid sit spørgsmål med at bede Delors om at svare på engelsk. Jeg husker ikke, om Boris talte fransk, men er overbevist om, at han gik efter at ydmyge kommission­sformanden, der måtte finde sig i at forsvare sig på et staerkt gebrokkent engelsk.

Boris nød ikke nogen stor trovaerdig­hed i Bruxelles. Hverken blandt kolleger eller embedsmaen­d. Nogle mener endda, at det var ham, der opfandt begrebet falske nyheder efter at have skrevet artikler, der graensede til det pure opspind. Blandt hans overskrift­er var f.eks. »Snegle er fisk, siger EU« og »Bruxelles rekruttere­r sniffere for at sikre, at eurogødnin­g lugter ens«.

Men han var venlig og skarp, og samtalerne ved kaffebaren, hvor britiske og danske journalist­er ofte hang ud sammen, var staerkt underholde­nde.

Med sin mørke stemme brummede Boris med, og han var aldrig naerig med at give sine kolleger gode råd. Et stort samtaleemn­e dengang blandt britiske journalist­er var, hvilken kostskole deres børn skulle sendes til i faedreland­et? For det var jo udelukket, at de små pus skulle gå i en almindelig skole i Belgien. Boris havde gået på den fornemme Eton-kostskole og senere på universite­tet i Oxford.

Boris var venlig, skarp og staerkt underholde­nde, men det kneb med trovaerdig­heden.

Hvis der er noget, man ikke kan beskylde Storbritan­niens formentlig kommende og farverige regeringsl­eder for, er det mangel på selvtillid. Nogle ville sige, at det var et udslag af dramatisk selvovervu­rdering, da han tog aeren for, at et flertal af danskerne i 1992 stemte nej til Maastricht­traktaten.

Boris haevder, at hans artikel med overskrift­en »Delors planlaegge­r at herske over Europa« ved at saette de nationale parlamente­r ud af spil, blev kopieret tusindvis af gange af danske Eu-modstander­e, der ligefrem gik i protestmar­ch med hans artikel haeftet på deres bannere.

For nylig var jeg tilbage i Bruxelles til Eu-topmøde. Nogle af Boris’ kolleger fra 1989 – 1994 er der stadig, og de husker alle Boris. Uden at sige det højt spekulerer et par af dem formentlig på, om deres karriere ville have taget større kvantespri­ng, hvis de havde vaeret lidt mere fantasiful­de i deres daekning af faellesska­bet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark