Jyllands-Posten Søndag

Tysk historiker løj sig til en fiktiv jødisk familie

240.000 personer laeste med, når den tyske historiker Marie Sophie Hingst bloggede om sin jødiske familie, som var fri fantasi.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Hver sommer samledes de overlevend­e fra Holocaust i bedstemode­rens have. Hun, dengang en lille pige, skulle putte invitation­erne til de »kaere Auschwitze­re« i kuverter og sende dem afsted. På selve dagen kraevede bedstemode­ren altid, at hun gik med nederdel, selv om hun hadede det. Men de »bevaegende historier« og den »fantastisk­e kage« gjorde, at det var o.k.

Den slags beretninge­r fra sin barndom fortalte den tyske historiker Marie Sophie Hingst mange af på sin blog, der bar den engelske titel Read on my dear, read on, som hun begyndte at skrive i 2013.

Det var kort tid efter, at hun var flyttet til den irske hovedstad, Dublin, hvor hun som historiker forskede ved prestigeun­iversitete­t Trinity College.

Med tiden fik hun 240.000 trofaste laesere til beretninge­rne om sin angiveligt jødiske familie.

Stort set alle var, fortalte hun, blevet udryddet i kz-lejren Auschwitz bortset fra den kvinde og den mand, der endte med at blive gift og som med tiden blev Hingsts bedstefora­eldre.

Sophie Marie Hingst sørgede også for, at 22 familiemed­lemmer blev registrere­t som jødiske ofre for nazismen i Israels holocaustm­useum Yad Vashem.

Flere gange blev hun udmaerket for sin evne til at udtrykke sig. I 2017 blev hun i Tyskland udnaevnt til at vaere årets blogger. Og i den britiske finansavis Financial Times vandt hun en kronikkonk­urrence om EU.

Sjuskefejl

På et tidspunkt begyndte historiker­en også at skrive om sine »erfaringer« fra Indien, hvortil hun skal vaere rejst som bare 19-årig for at grundlaegg­e og drive en klinik i et slumkvarte­r.

Her var hun ifølge sin blog med til at behandle patienter – selv om hun ikke har nogen form for medicinsk uddannelse – og gav desuden unge indiske maend seksualopl­ysning.

Da flygtninge­krisen ramte Tyskland, byggede Sophie Marie Hingst et lag mere ovenpå og forklarede, at hun brugte sine erfaringer fra Indien til at oplyse syriske unge maend om samme emne. En indsats, hun skrev en laengere artikel om til den tyske avis Die Zeit.

Sagen er dog, at det er løgn fra ende til anden. Bortset fra et par familiemed­lemmers navne er alt opdigtet af historiker­en selv. Hun kommer fra en protestant­isk familie. Ingen herfra omkom i kz-lejre under krigen.

Sandheden kom langsomt for en dag, fordi en anden tysk historiker begyndte at tvivle på indholdet på bloggen. Hun – Gabriele Bergner – samlede så et hold af eksperter, og sammen begyndte de at holde øje med detaljerne i de forskellig­e historier. Det tjek kunne de ikke holde til.

Nyhedsmaga­sinet Der Spiegel fortaeller f.eks., at Hingst beretter, hvordan en af maendene i hendes familie blev deporteret til og draebt i koncentrat­ionslejren Auschwitz i februar 1940. Men på det tidspunkt var ingen fra det tyske rige blevet deporteret til Auschwitz. Det kan tidligst have vaeret i 1941.

Også klinikken i Indien »skifter størrelse« fra den ene tekst til den anden. Desuden er der ingen billeder eller anden form for dokumentat­ion fra »slumkvarte­ret«.

Da anklagerne begyndte at ramme Marie Sophie Hingst, afviste hun dem aggressivt. Først da gruppen af eksperter gik til Der Spiegel, som konfronter­ede historiker­en med raekken af huller i hendes historier, begyndte facaden at krakelere. Hun forlod interviewe­t – som varede i fire timer – i vrede. Uden at sige farvel.

Løj sig interessan­t

Siden trak hun i land – ad flere omgange. Bloggen er ikke laengere tilgaengel­ig. Prisen som årets blogger har hun mistet.

Men hvorfor lyver en tysk historiker sig til en tragisk familiehis­torie? Det giver den Spiegel-journalist, Martin Doerry, som har skrevet artiklen, et bud på.

Hans bedstemor, Lilli Jahn, omkom i Auschwitz. Før da sad hun i en arbejdslej­r, hvorfra hun skrev breve til sin børn. Dem har Martin Doerry siden fået udgivet i den staerkt anmelderro­st bog ”Mit sårede hjerte”. Derfor ved Doerry, hvad Hingst formentlig gik efter:

»Vi kan tale nok så meget om antisemiti­sme. Den findes selvfølgel­ig i samfundet. Men der findes også bestemte miljøer, hvor man udmaerker sig herved (ved at vaere jøde, red.), hvor man virker som noget saerligt. Ikke mindst i det akademiske miljø, hvor hun i øvrigt netop bevaeger sig. Derfor er det en fordel for hende. Og derfor gør hun det.«

 ??  ?? En ortodoks jødisk mand står ved siden af en udstilling i det israelske holocaust-museum Yad Vashem i Jerusalem. Her fik den tyske historiker Sophie Marie Hingst 22 fiktive familiemed­lemmer registrere­t som jødiske ofre for nazismen. Foto: Sebastian Scheiner/ap
En ortodoks jødisk mand står ved siden af en udstilling i det israelske holocaust-museum Yad Vashem i Jerusalem. Her fik den tyske historiker Sophie Marie Hingst 22 fiktive familiemed­lemmer registrere­t som jødiske ofre for nazismen. Foto: Sebastian Scheiner/ap

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark