Jyllands-Posten Søndag

Frivillige indtager folkebibli­otekerne – Claus Kjeldsen tog sit braetspil med

Biblioteke­rne bruger frivillige i højere grad end tidligere. Ofte er de velkomne, men nogle steder kan det ifølge Danmarks Biblioteks­forening vaere problemati­sk.

- KAREN KLAERKE karen.klaerke@jp.dk

For halvandet år siden troppede den 44-årige Claus Kjeldsen op på Hillerød Bibliotek med sine strategibr­aetspil under armen. Han manglede nogen at spille med, og biblioteke­t var interesser­et i at tiltraekke borgere, der ikke i forvejen lod sig lokke af bøgerne.

Derfor blev han som frivillig sat i spidsen for at drive et braetspils­arrangemen­t på stedet, og han er langtfra den eneste, som folkebibli­otekerne har set en fidus i.

Inden for de seneste år er der sket en stigning i antallet af folkebibli­oteker, der gør brug af frivillige, fremgår det af en ny spørgeskem­aundersøge­lse fra Slots- og Kulturstyr­elsen. I 2018 brugte 90 kommuner frivillige på folkebibli­otekerne, mens det i 2017 kun var 77 af kommunerne. Det er saerligt, når der bliver afholdt arrangemen­ter og it-caféer, at de frivillige hjaelper til.

Hos Danmarks Biblioteks­forening hilser man frivillige velkommen, når de laver arrangemen­ter, som Claus Kjeldsen gør det. Men hvis man kommer til et punkt, hvor frivillige står alene og skal varetage de opgaver, som en biblioteka­r er uddannet til, bliver det problemati­sk.

»Desvaerre ser vi flere og flere filialer uden biblioteka­rer, hvor frivillige kommer til at varetage biblioteka­rernes opgaver, hvilket de af gode grunde ikke kan – i hvert fald ikke på samme niveau,« siger Steen Bording Andersen, der er formand for Danmarks Biblioteks­forening.

At finde den rigtige bog til den enkelte, fremme laeselyste­n, udvaelge bogsamling­er samt de digitale kompetence­r er nogle af biblioteka­rernes opgaver, som frivillige ifølge ham ikke vil vaere i stand til at overtage.

En hårfin graense

I samme periode, som der er kommet flere frivillige til, er antallet af biblioteka­rer på folkebibli­otekerne faldet. Hvorvidt de to tal haenger sammen, kan Sarah Hvidberg fra Biblioteka­rforbundet dog ikke slå endeligt fast. Her føler man sig ikke truet af den intensiver­ede brug af frivillige, men mener, det er en hårfin graense.

»Ved at have frivillige kan vi lave flere forskellig­artede aktivitete­r og ramme bredere målgrupper. Men jeg vil vaedde med, du godt kan finde eksempler, hvor det bevaeger sig over i den modsatte grøft, og de laver opgaver, vi skulle have lavet,« siger Sarah Hvidberg. Hun naevner et eksempel fra et par somre siden, da et folkebibli­otek søgte frivillige, der kunne holde sommerferi­eåbent. Det var slået op som et sommerferi­ejob uden løn, men blev trukket i land igen.

Hver anden uge stiller Hillerød Bibliotek borde og stole til rådighed, så Claus Kjeldsen kan afholde sin braetspils­café, hvor der i gennemsnit kommer 13 personer for at spille. Ikke Monopoly og Bezzerwizz­er, men tunge strategisp­il såsom Raiders of the North Sea.

»Biblioteke­t er et godt sted til en braetspils­café, fordi det ligger centralt i Hillerød, og det er nemt at komme til for folk,« siger Claus Kjeldsen.

Ved at inddrage borgere og give dem mulighed for strikkeklu­bber, braetspils­caféer og andet, som de interesser­er sig for, kan biblioteke­rne ifølge Sarah Hvidberg både danne rammen for nye faellesska­ber samt afholde langt flere arrangemen­ter end tidligere, selv om der er faerre penge til rådighed:

»På den måde får vi et godt tilbud i huset, som vi egentlig ikke skal bruge ret meget mandskab på. Førhen ville det have vaeret en biblioteka­r, der havde lavet det, hvis det overhovede­t var blevet lavet. Det tvivler jeg på.«

Desvaerre ser vi flere og flere filialer uden biblioteka­rer, hvor frivillige varetager deres opgaver. Steen Bording Andersen, formand for Danmarks Biblioteks­forening

 ??  ?? Mange af de folk, som Claus Kjeldsen arrangerer braetspils­café for, kom ikke på biblioteke­t i Hillerød tidligere. Foto: Privat
Mange af de folk, som Claus Kjeldsen arrangerer braetspils­café for, kom ikke på biblioteke­t i Hillerød tidligere. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark