Jyllands-Posten Søndag

Her er de bøger, du skal tage med på ferie

Jyllands-postens anmeldere har lukket solen ude og laest sig frem til de bøger, som bør vaere i enhver feriekuffe­rt.

-

Erik Svendsen

Hvad betyder Afrika for verden? Hvordan kan vi forstå det kaempemaes­sige kontinent? Thomas Boberg har ikke skrevet sin reportage-essay-rejseroman for at komme med alle de håndfaste svar, men ”Africana” er den suveraene samtidsfor­taelling, der giver en sanselig indsigt og åbner ens øjne for en ellers tabt verdensdel. Vores fremtid ligger i Afrika. Det er ikke hver dag, en bog kan vaere så perspektiv­rig.

Henriette Bacher Lind

”Vita” er en roman, som man har lyst til at laese to gange. Mindst. Eller endnu bedre: med sommerlig langsommel­ighed. Den storladne kaerlighed­sroman bygger på forfattere­ns egen familiesag­a, og historien om Diamante og Vita og deres tilvaerels­e som fattige, italienske immigrante­r i USA i begyndelse­n af det 20. århundrede er skildret med glød, vid, skønhed, realisme og et beundrings­vaerdigt historisk overblik. ”Vita” har klassikerf­ormat.

Flemming Østergaard

Tag med kong Christian II på en fascineren­de rejse 500 år tilbage i danmarkshi­storien. Forfattere­n ”laeser” Nordens Nero frigjort fra andres motivanaly­ser. Resultatet er en forrygende oplevelses­tur ind i livet og taenkemåde på kanten af Reformatio­nen. Med ”Metropolis” har Philip Kerr posthumt afsluttet sin formidable Berlin Noir-serie om den kyniske ”fritaenker” i nazismens spindelvae­v, Bernie Gunther. Med bogen er ringen sluttet. Det er afslutning­en og samtidig altings begyndelse, så nye laesere kan begynde ”bagfra” og få foraeret den dystopiske ramme for alle bind. Men pas på, det er staerkt vanedannen­de, og der er yderligere 13 bind til at dulme abstinense­rne.

Katrine Sommer Boysen

Er du ikke allerede opslugt af den unge, irske forfatterk­omet Sally Rooney og hendes vidunderli­gt navlepille­nde, genialt fortalte romaner, er sommerferi­en det perfekte tidspunkt at komme i gang. Hendes seneste, ”Normale mennesker”, er en frydefuld og spiddende fortaellin­g om det uventede forhold mellem det umage par Marianne og Connell. Rooney følger deres bølgende relation i en årraekke og hudfletter på sin vej millennial­generation­ens udfordring­er. Og de er ikke så forskellig­e fra dem, den unge Werther i sin tid måtte igennem.

Lars Ole Sauerberg

Harry Hole er netop – igen – suspendere­t fra sit job hos Oslos politi, hvor han på det seneste har vaeret laerer på politiskol­en. Og så har han – igen – drukket sig i hegnet. Nesbø har overgået sig selv i Hole-krimi nummer 12 både i konstrukti­onen af en historie, der naesten drillende leger med den klassiske krimis konvention­er og greb, og med eksistenti­elt-psykologis­ke dybder, der ikke traeder i stedet for, men understøtt­er et formidabel­t vellykket plot. I en tid med turbulens på de fleste politiske fronter er det instruktiv­t at (gen)laese den bog, som man i sin tid sagde blev studeret i Kreml for det lys, den kaster over den vestlige demokratis­ke proces. C. P. Snows 11-bindsvaerk om juristen, embedsmand­en og politikere­n Lewis Eliot, modelleret over forfattere­ns eget liv, er ikke et stilistisk festfyrvae­rkeri, men er enestående, når det kommer til analytisk skarphed af det politiske spil, her ved valget af en rektor for et Cambridge-kollegium.

 ??  ??
 ??  ?? ROMAN
NORMALE MENNESKER
SALLY ROONEY
På dansk ved Karen Fastrup 350 sider, 300 kr.
Rosinante
ROMAN NORMALE MENNESKER SALLY ROONEY På dansk ved Karen Fastrup 350 sider, 300 kr. Rosinante
 ??  ?? ROMAN
VITA
MELANIA G. MAZZUCCO Oversat af Marie Andersen 528 sider, 350 kr.
Palomar
ROMAN VITA MELANIA G. MAZZUCCO Oversat af Marie Andersen 528 sider, 350 kr. Palomar
 ??  ?? ROMAN
DE UDVALGTE
C. P. SNOW
(The Masters, 1951; da. udg. 1976)
Oversat af Svend Jensen 343 sider
Hernov
ROMAN DE UDVALGTE C. P. SNOW (The Masters, 1951; da. udg. 1976) Oversat af Svend Jensen 343 sider Hernov
 ??  ?? ROMAN
AFRICANA
THOMAS BOBERG 438 sider, 300 kr. Gyldendal
ROMAN AFRICANA THOMAS BOBERG 438 sider, 300 kr. Gyldendal
 ??  ?? KRIMI
KNIV
JO NESBØ
Oversat af Allan Hilton Andersen
503 sider, 299 kr. Modtryk
KRIMI KNIV JO NESBØ Oversat af Allan Hilton Andersen 503 sider, 299 kr. Modtryk
 ??  ?? HISTORIE
CHRISTIAN 2. – EN BIOGRAFI
LARS BISGAARD
448 sider, 349,95 kr.
Gads Forlag
HISTORIE CHRISTIAN 2. – EN BIOGRAFI LARS BISGAARD 448 sider, 349,95 kr. Gads Forlag
 ??  ?? KRIMI METROPOLIS 312 sider, 300 kr. Modtryk
KRIMI METROPOLIS 312 sider, 300 kr. Modtryk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark