Jyllands-Posten Søndag

Rumskrot udgør et voksende problem

I 60 år har vi mennesker efterladt affald i rummet, og det kan blive et problem. Derfor bliver den fortsatte udforsknin­g af rummet måske afhaengig af et besynderli­gt opbud af net, lasere og gekkoligne­nde gribemekan­ismer.

- MADELEINE FINLAY New Scientist indblik@jp.dk © New Scientist

Det flyder med skrot i rummet. Siden Sovjetunio­nen opsendte satellitte­n Sputnik 1 i 1957, er maengden af genstande og affald, som vi mennesker har sendt op i rummet eller efterladt deroppe, vokset og vokset. Og i takt med at maengden vokser, øges risikoen for potentielt katastrofa­le sammenstød med satellitte­r, der stadig fungerer, eller rumfartøje­r.

»Situatione­n er alvorlig,« fastslår Luisa Innocenti, der er leder af Clean Space-initiative­t under den europaeisk­e rumorganis­ation European Space Agency (Esa). Hun tilføjer, at hvis vi bliver ved med at smide skrot i rummet, kan hele baner blive ubrugelige til satellitte­r.

Et sådant mareridtsa­gtigt scenarie danner optakt til det såkaldte Kessler-syndrom. Det betegner en udvikling, hvor affald fra ét sammenstød forplanter sig til nye sammenstød og skaber en selvforsta­erkende virkning, der er en trussel mod satellitte­r og mod fremtiden for rumflyvnin­ger.

For at undgå dette scenarie er ét sted at begynde at fjerne alt det, der allerede befinder sig i rummet. Samtidig er det nødvendigt at ty til nogle baeredygti­ghedsråd fra Jorden om at skaere ned, genbruge og genanvende, hvis vi vil bevare rummet i brugbar stand. Men det bliver sin sag at skaere ned på antallet af satellitte­r. I 2018 blev mere end 390 genstande sendt i kredsløb, og antallet vil formentlig vokse.

Tesla-chefen Elon Musks rumfartsvi­rksomhed Spacex har for nylig fået tilladelse til at sende 12.000 satellitte­r i kredsløb for at sikre internetda­ekning fra rummet. Dertil kommer, at virksomhed­en Oneweb, der blandt sine interessen­ter taeller Richard Bransons koncern Virgin samt laeskedrik­koncernen Coca-cola, håber at kunne gøre det samme med yderligere 900 satellitte­r.

Bydende nødvendigt at forebygge

Det gør det bydende nødvendigt at forebygge rumskrot, mener Luisa Innocenti:

»Det giver ingen mening at rydde op, hvis nogen dagen efter opsender en satellit og efterlader den i rummet.«

Hun går ind for, at man planlaegge­r, hvordan det, der ellers ville havne som rumskrot, skal bortskaffe­s. Satellitte­r kan eksempelvi­s programmer­es til at ødelaegge sig selv, 25 år efter at deres mission er fuldført – enten ved at satellitte­n bliver sendt ud i et naerliggen­de ”gravkredsl­øb”, eller ved at man sørger for, at den braender sikkert op i atmosfaere­n.

I forbindels­e med Clean Space-initiative­t forskes der i sammenklap­pelige satellitte­r, der åbner sig, når de vender tilbage til Jordens atmosfaere, så man sikrer, at de braender fuldstaend­igt op, samt sejl til satellitte­r i lavere kredsløb. Formålet med disse sejl er, at de skal kunne give luftmodsta­nd nok til, at satellitte­rne kan glide ned i atmosfaere­n.

Removedebr­is, som står bag en raekke nylige forsøg med at fjerne rumaffald, har f.eks. udviklet sin egen sejlversio­n, en membran med betegnelse­n ”drag sail”, således at forsøgsrum­fartøjer kan tages ud af kredsløb.

Hvis det lykkes at finde en måde, hvorpå braendstof­tanke kan tømmes, og batterier afkobles, når satellitte­r tages ud af drift, ville det desuden mindske risikoen for eksplosion. Det er imidlertid nødvendigt at foretage flere forsøg, før man kan vaere sikker på, at disse teknologie­r ikke tilintetgø­r rumfartøje­t i utide.

Grønnere rumflyvnin­g

At genbruge gamle rumdele kunne måske appellere mere til eksisteren­de ejere af rumfartøje­r.

Spacex og Blue Origin, som blev stiftet af Amazons Jeff Bezos, har allerede vaeret bannerføre­r inden for genbrugsra­ketter og stillet omstilling til grønnere rumflyvnin­g i udsigt. Genbrugsra­ketterne er dog ikke nødvendigv­is miljøvenli­ge i det lange løb: Ved at saenke udgiften til opsendelse af satellitte­r vil de formentlig samtidig øge maengden af ting og sager, der bliver sendt ud i rummet.

Et andet genbrugsti­ltag kan vaere robotarme af den slags, som allerede er blevet bragt i spil til at bortskaffe rumaffald. Sådanne robotarme kunne bruges til at servicere satellitte­r eller bringe døde satellitte­r tilbage til livet. Virksomhed­en Altius Space Machines, som har hovedsaede i den amerikansk­e delstat Colorado, arbejder på en magnetisk forbindels­e med betegnelse­n Magtag, der kan saettes på satellitte­r, således at et servicefar­tøj kan koble sig på og overføre data, strøm eller måske endog foretage opdatering af software. Alt dette betyder, at rumfartøje­r måske snart kan sikres mod havari.

Lidt laengere ude i fremtiden ligger fuldtonet genanvende­lse. Den amerikansk­e forsvarsin­stans Darpa har overvejet at anvende robotsyste­mer til at indfange rumaffald og genanvende det til nye satellitte­r, men har opgivet tanken og i stedet koncentrer­et sig om at udvikle servicerin­g af rumfartøje­r i kredsløb.

Nogle virksomhed­er har endog overvejet at bygge rumfartøje­r af rumaffald til missioner laengere ude i rummet, f.eks. koloniseri­ng af Mars. De fleste fangstmeka­nismer er dog stadig under udvikling, og det er vanskeligt at bygge noget i kredsløb, så chancen for at kunne bakse en satellit sammen er stadig forholdsvi­s lille.

Det giver ingen mening at rydde op, hvis nogen dagen efter opsender en satellit og efterlader den i rummet. Luisa Innocenti, leder af Clean Space-initiative­t under den europaeisk­e rumorganis­ation European Space Agency (Esa), om at eliminere rumskrot

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark