Jyllands-Posten Søndag

Ny retning for et grønnere Danmark: Nu gaelder det om at få mest for pengene

-

Bendt Bendtsen bestyrelse­sformand for Synergi, stiftet af Danfoss, Grundfos, Rockwool og Velux, tidl. erhvervs- og økonominis­ter (K)

Kaere Dan Jørgensen. Stort tillykke med din nye ministerpo­st. Et af valgets helt store temaer blev klima, og heldigvis har klima fået en hel central rolle i grundlaget, I danner regering på.

Ambitionsn­iveauet er højt, og det bør det også vaere, hvis man skal lytte til de mange vaelgere, der netop pegede på klima som det vigtigste område, politikern­e skal tage sig af i den kommende periode.

Nu gaelder det så om at få mest for pengene, så vi kan nå i mål – og det på den billigst mulige måde.

Når man som vi to har arbejdet i Bruxelles, kan man undre sig over, at energieffe­ktivitet fylder så lidt i Danmark, som det gør.

Da Europa-kommission­en i sin tid lancerede oplaegget til sin nye store Energiunio­n, var de meget klare i maelet: ”Energy efficiency first” hed det.

Den energi, der ikke bruges, er den energi, som giver det laveste klimaaftry­k. Derfor var det heller ingen overraskel­se, at Klimarådet i sin rapport i 2018 pegede på netop renovering­er af bygninger som det sted, hvor vi får mest for pengene.

Budskabet var klart: Den mest omkostning­seffektive måde at skaere CO2 på er ved at renovere vores bygninger, og derfor er det lovende, at energieffe­ktiviserin­ger og baeredygti­gt byggeri skal vaere del af en ny klimahandl­ingsplan.

Og der er god grund til, at Danmark skal fokusere noget mere på energieffe­ktiviserin­ger.

Ved at bruge vores energi bedre og klogere kan vi komme billigere i mål med den grønne omstilling. I en ny rapport peger EA Energianal­yse på, at den grønne omstilling frem mod 2050 vil blive 120160 mia. kr. dyrere for det danske samfund, hvis vi ikke energieffe­ktiviserer. Et beløb, der svarer til 3-4 Storebaelt­sbroer eller 20 supersygeh­use i stil med det nye i Skejby.

Det er penge, som ellers kunne vaere gået til kernevelfa­erd i vores skoler, plejehjem, hospitaler m.m.

Faktisk kan vi slet ikke nå i mål med Paris-aftalen, hvis ikke vi går på tre ben og også energieffe­ktiviserer, samtidig med at vi udbygger den vedvarende energi og elektrific­erer.

Danmark sakker bagud, når det handler om at vaere i front på den grønne omstilling. Det viser Concito i sine rapporter, og det ved jeg fra de mange forhandlin­ger i Bruxelles, hvor man i de andre Eu-lande spørgende har kigget på, mens Danmark har saenket ambitionsn­iveauet.

Og den konklusion må man sige, at Europa-kommission­en er enig i. For nylig praesenter­ede de deres gennemgang af Eu-medlemslan­denes klimaplane­r, hvor de røde lamper lyste i forhold til Danmarks manglende ambitioner og indsats på energieffe­ktiviserin­g – en kritik, der sjaeldent er set lige.

Danmark bør øge sin ambition om at reducere sit energiforb­rug vaesentlig­t, øge indsatsomr­ådet generelt og foreslå mere ambitiøse politikker, lød det i kritikken.

I fremtiden skal det igen vaere Danmark, verden kigger mod, når man skal finde løsningern­e og de gode eksempler på, hvordan vi har grebet klima- og energispør­gsmålet an politisk. Vi skal bevare de danske styrkeposi­tioner og globale eksportmul­igheder for energitekn­ologi.

Grønne danske arbejdspla­dser er helt afhaengige af, at vi i Danmark går foran, så der er gang i ordrebøger­ne i de danske virksomhed­er – og ikke hos konkurrent­erne i nabolanden­e, som også har fundet ud af, at det her er good business.

For det er aergerligt at miste pusten så kort før mål, hvor hele verden er begyndt at interesser­e sig for den grønne omstilling, og hvor implemente­ringen af Paris-aftalen skaber årlige investerin­ger for tusinder af milliarder.

Grønne danske arbejdspla­dser er helt afhaengige af, at vi i Danmark går foran, så der er gang i ordrebøger­ne i de danske virksomhed­er – og ikke hos konkurrent­erne i nabolanden­e.

Jeg er derfor glad for, at klimaet vejer tungt i den nye regerings prioritete­r, saerligt i forhold til energieffe­ktiviserin­g. Det handler om vores klima, men også om vores samfundsøk­onomi og de mange danskere, der er beskaeftig­et rundt om i det danske land på grund af staerke danske virksomhed­er med en global førerposit­ion.

Vi glaeder os til samarbejde­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark