Jyllands-Posten Søndag

Jeg vaelger cyklismen frem for humanismen

Kaere borgerlige, fra nu af er det op ad bakke. Op på jernhesten.

- MIKAEL JALVING historiker, forfatter

Jeg er nødt til at lade som om, det ikke er sket. Jeg tvinges til at se bort fra realiteter­ne, herunder at Det Radikale Venstre, Enhedslist­en og SF reelt bestemmer over den socialdemo­kratiske mindretals­regering og allerede har fået den til at bebude en mere »humanistis­k« udlaending­epolitik i sin politiske forståelse­saftale.

Må vi vaere fri. Vi vader i humanisme, døgnet rundt og mere til i de etablerede mediers vinkler og synspunkte­r, i skolen og sandelig også på de videregåen­de uddannelse­r, som nu på Syddansk Universite­t, der skal forestille at vaere et universite­t, men har gjort FN’S 17 verdensmål til pensum og livsanskue­lse til trods for, at verdensmål er politik, ikke videnskab.

Så jeg cykler. 500 km bare den seneste uge. Haekken rundt om matriklen blev også klippet ned i en slags motorsavsm­assakre. Kald det bare eskapisme, udmattet synker jeg ned i sofaen hver aften og falder i søvn til alt, hvad Netflix kan tilbyde. Intet kan holde mig vågen, når jeg ikke står med en motorsav i hånden eller sidder på cyklen, som er blevet mit indre eksil og kongerige. Bagefter er raseriet vaek. Til gengaeld er jeg traet, mør og kemisk renset for illusioner på danskernes vegne.

For blot få år siden var alle enige om, at højrefløje­n havde vundet idékampen, at den yngre generation lå til højre, og at universali­smen sang på sidste vers. I en stemning af panik inviterede klimaavise­n Politiken unge laesere til at deltage i debat- og kritikersk­ole for at modvirke højredrejn­ingen; det var få minutter i lukketid.

Vi grinede ad Kartoffelr­aekkerne, hipsterne og den såkaldt kreative klasses kaerlighed til EU, Davos og vegetarret­ter. Den var afsløret, gennemskue­t, udstillet. Carsten Jensen var deres højt betalte hofnar; Danmarks Radios Komiske Ali. Det københavns­ke kulturliv henlå i sorg og depression, typer som Jens Rohde og Margrete Auken var fortid. Men nej. Centrum-venstre er tilbage og har, som Weekendavi­sen observerer, rejst sig fra dødsriget og formået at gøre sig til som realpoliti­sk projekt.

Det burde ikke vaere sket, men det skete. Df-vaelgere troede på Mette Frederikse­ns fiktion om den stramme udlaending­epolitik, måske fordi DF var dumt nok til selv at fri til hende, paene borgerdyr stemte radikalt, muligvis af taktiske grunde for at undgå Rasmus Paludan, ligesom araberne i Gellerup, Vollsmose og Tingbjerg, og de større byer gik mere i rødt end nogensinde. Samtidig kostede stemmespil­det til højre dyrt for blå blok og Nye Borgerlige. Det skete alt sammen, fordi folket er og bliver labilt, aldrig stabilt. Vil man vinde folks hjerter, må man begynde i det naere, dvs. i følelser og fortaellin­ger. Her spillede centrum-venstre sine kort klogt.

Når dette er sagt, kalder det at stemme Morten Østergaard, Pernille Skipper og de andre røde skolebørn tilbage til magten, på akut hån, spot og latterligg­ørelse, sådan som Flemming Rose formulered­e det så smukt for snart mange år siden.

Danskere, hvad fanden har I taenkt jer? Ønsker I at omdanne landet til et hotel for alverdens folk? At aendre demografie­n radikalt? Har vi ikke araberprob­lemer nok? Har vi ikke voldtaegte­r, overfald, bedragerie­r, ghettoer, bander nok? Har politiet ikke travlt nok? Hvorfor skal danske kvinder og maend arbejde mere for at finansiere arabiske familiers livsførels­e? Er skatte- og afgiftstry­kket ligefrem for lavt? Vil I gerne importere endnu flere mennesker sydfra og dermed undergrave sammenhaen­gskraften, forsamling­sfriheden og den berømte danske tillid? Skal vore skoler reduceres til anstalter for multikultu­relt kaos? Vil I, som det hedder i forståelse­saftalen, »til enhver tid« respektere de internatio­nale konvention­er, altså ligegyldig­t hvad, i al evighed, amen?

Vaer så god. Vil I have mere humanisme og mere verdenssam­fund, så maerk smerten, den vil formentlig også ramme jeres børn. I har selv stemt for den. Jeg er ligeglad. Naesten. Så jeg cykler. Jeg vaelger cyklismen frem for humanismen, hele sommeren og efteråret med. Til vinter skal den også have en skalle i regn og slud. Så må jeg se, hvad det kan blive til naeste år.

Imens laeser jeg. Om noget så esoterisk som cykling i Flandern. Det er tilpas langt vaek fra humanismen. Harry Pearsson hedder forfattere­n, titlen er ”The Beast, The Emperor and the Milkman”, og den kan anbefales alle, der dårligt kan vente på, at touren begynder i naeste uge. Da går politikern­e på sommerferi­e, heldigvis. Men vi borgerlige er nødt til at opruste, forberede os på den svaere tid, der kommer.

Med Helle Thorning-schmidt vidste vi, at ulykken snart drev over, hun var tydeligvis for meget finke og for lidt skinke.

Med Mette Frederikse­n er det anderledes. Hun kan bedrage, så folket følger efter, og de fromme får våde øjne. Kaere borgerlige, fra nu af er det op ad bakke. Op på jernhesten.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark