Jyllands-Posten Søndag

Derfor er undskyldni­ngen vigtig

- Rasmus Kjeldahl direktør, Børns Vilkår Poul Erik Rasmussen formand, Landsforen­ingen Godhavnsdr­engene David Adrian Pedersen formand, De Anbragtes Vilkår

De har altid følt sig forkerte. Og i årtier har de kaempet for at få en officiel undskyldni­ng for den grove mishandlin­g, de blev udsat for på drengehjem­met Godhavn op gennem 50’erne, 60’erne og 70’erne. Derfor fik tårerne også frit løb hos Godhavnsdr­engene, da Mette Frederikse­n i sin tale på Folkemødet sagde, at hun som kommende statsminis­ter vil give dem den undskyldni­ng, de har ventet så laenge på. En undskyldni­ng vil én gang for alle slå fast, at de var uden skyld. Hvilket er afgørende – også for anbragte børn i dag. Med en officiel undskyldni­ng følger nemlig anerkendel­sen af, at det aldrig er børns skyld, at de bliver anbragt, eller når de udsaettes for svigt i forbindels­e med anbringels­en. Og at børn skal have en undskyldni­ng, når systemet fejler. Det er heldigvis ikke sandsynlig­t, at vi vil se så systematis­k mishandlin­g, som den vi så på Godhavn. Barnets Reform og reformen af Socialtils­ynet har vaeret med til at øge sandsynlig­heden for, at myndighede­rne griber ind, når et barns trivsel og udvikling er truet, og at anbringels­essteder bliver lukket, når de ikke lever op til de krav, vi med rette kan stille til steder, hvor børn vokser op.

Men vi er ikke i mål. Også i dag møder vi mange anbragte børn, som føler sig forkerte og klemte i et system, der ikke lytter til deres behov og ønsker. Hvor voksne ikke har levet op til deres ansvar. Mange af børnene tror, det er deres egen skyld, at de er blevet anbragt – at de har opført sig så dårligt, at deres foraeldre ikke kan have dem boende laengere. Børnene påtager sig et enormt ansvar for deres foraeldres sorg over anbringels­en og er udfordrede på mange parametre i hverdagen. De føler ikke, de møder forståelse for deres situation fra hverken profession­elle eller klassekamm­erater og bruger mange kraefter på at passe ind.

En 13-årig pige rakte for eksempel ud til Børns Vilkår, fordi hun for sjette gang var stukket af fra den institutio­n, hvor hun var anbragt. Hun følte sig ikke tryg på institutio­nen, hvor hun ofte blev fysisk fastholdt, og hun følte, der blev truffet beslutning­er hen over hovedet på hende. Hun havde ikke tillid til, at kommunen ville hjaelpe hende.

Generelt ser vi for mange sager, hvor der ikke er et succesfuld­t match mellem barnet og det sted, det anbringes. Det skyldes økonomiske prioriteri­nger i de enkelte kommuner, og at børnene ikke bliver inddraget nok i de beslutning­er, der vedrører dem. Vi har brug for en mere individuel tilgang, hvor fagpersone­r handler ud fra det enkelte barns situation. En tilgang, der tager udgangspun­kt i, at alle børn har lige ret til at vokse op under trygge rammer – og skulle de opleve det modsatte, skal de gribes og hjaelpes. De må aldrig stå tilbage med følelsen af, at det er dem, der har gjort noget galt. Af samme grund er den psykologis­ke vaerdi af undskyldni­ngen til Godhavnsdr­engene så vigtig. Den vil én gang for alle slå fast, at det aldrig var drengenes skyld, at de blev udsat for så massive svigt. Det ansvar kan kun staten tage på sig. Den påmindelse er vigtig – for systemet og for anbragte børn i dag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark