Jyllands-Posten Søndag

Pressen skal gøre mere for at bevare sine gode manerer

I takt med at de excentrisk­e graenseove­rskridere vinder frem i internatio­nal politik, skrider også pressens graenser.

-

Det ville have vaeret gammeldags journalist­ik i The Guardians noble ånd at ignorere henvendels­en fra naboen. I stedet blev avisen spejlbilld­et af The Telegraph. Hadet mod Boris vandt over god presseskik.

Graenseove­rskriderne i internatio­nal politik får journalist­ikken til at graenseove­rskride i tandem med den fremadstor­mende excentrici­tet. Donald Trump og Boris Johnson er de graenseove­rskridende excentrike­res bannerføre­re. De synger ikke efter konvention­elle nodeark. Derfor gør de journalist­er, der daekker dem, det heller ikke mere. Det er tit en skam.

Jeg når ofte i vore dage hurtig tilfredsst­illelse ved at se CNN, fordi det er så irriterend­e at se en halvmåne af fnysende journalist­er sidde omkring et bord og spy raseri ud over praesident­en i støjende samklang, desvaerre ikke i debat. Alle journalist­erne omkring bordet hader ham. Det er der mange grunde til, at de gør. Men jeg vil gerne høre modargumen­ter.

I årevis var jeg positivt indstillet over for amerikansk tv-journalist­ik netop i debatprogr­ammer, fordi de var bistre og rå, handskerne havde deltagerne lagt uden for studiet i sminkerumm­et, knojernene var blottede. Det var engagerede mennesker, der analysered­e og debattered­e blodigt. Ikke public service-journalist­er og derfor konfliktsk­y, skraemte dukse, som så ofte i Europa.

Men nu er debattører­ne på mange amerikansk­e kanaler ofte udelukkend­e gale i skralden i én retning, spillet, er røget. Vi keder os. Vi forbliver uprovokere­de. Jeg ved godt, at Fox TV gør helt det samme som CNN, men med modsat fortegn. Fox skamroser praesident­en. Men fordi konkurrent­en i mediebille­det er primitiv, så behøver den modsatte side ikke at gå hen og blive primitiv også. Så ender vi uden de nuancer, der gør det interessan­t at følge med og tage stilling selv som seer.

Det samme kan godt gå hen og ske med journalist­ikken i Storbritan­nien, hvor Boris Johnson får folk lige så højt op af stolene i disse uger, som Trump gør i USA. Den dejlige, konservati­ve avis The

Daily Telegraph med verdens bedste alenlange nekrologer, kongelig sladder, skønne laeserbrev fra pensionere­de oberster og fornem internatio­nal daekning, har laenge vaeret så ensidigt proboris Johnson og hadefuld imod EU, at man skulle oparbejde al den loyalitet over for avisen, som jeg heldigvis besidder, for at kunne holde ud fortsat at laese den.

Jeg er trofast, fordi det er en fremragend­e omnibusavi­s, der har nyheder med hele vejen rundt og i forholdsvi­s kort form, så jeg holder fast i papiret. Men avisens naesegruse forelskels­e i Boris og ubalancere­de had til EU er ofte primitiv og uvaerdig for den fine gamle dame fra Fleet Street.

Endnu mere interessan­t er det at følge dagbladet The Guardian, også en fin, men venstreori­enteret gammel dame, som hader Boris. De er blevet lige så forudsigel­ige, men med omvendt fortegn, som The Telegraph. Da Boris Johnson blev skandalera­mt i sidste uge, da var det The Guardian, der først kørte skandalen. Avisen plejer at vaere for fornem til at viderebrin­ge personlige skandaler uden perspektiv­er for andre end de implicered­e selv.

Naboer til Boris Johnson og hans kaereste havde hørt, at de to skaendtes en sen aften. Rødvin var inde i billedet, kunne naboerne høre. Noget af vinen var spildt i en sofa! En naevenytti­g nabo, der betegner sig selv som venstreori­enteret og tilhaenger af EU, ringede til politiet, da skaenderie­t blev støjende. Politiet kom. Betjentene talte med Boris og kaeresten, konstatere­de, at alt var ok, og kørte igen. Men naboen kontaktede derefter The Guardian med sine lydoptagel­ser på mobiltelef­onen af skaenderie­t.

Med billeder af Politiets ankomst og omhyggelig affotograf­ering af politibile­ns nummerplad­er, så patruljevo­gnen siden kunne spores af The Guardians journalist­er og derfor gøre det muligt for dem at få skaenderie­t og tilkaldels­en af politiet bekraeftet. Profession­elt arbejde af naboen. The Guardian kørte derefter historien om skaenderie­t stort med uddrag fra naboens optagelser af skaenderie­t og samtalen med politiet, der sagde, de havde vaeret på adressen, og at alt var vel. Men alligevel… der går aldrig røg af en brand. Så på trods af politiets afmonterin­g af historien, så var det »Ryd forsiden«.

Hvis politikere­n havde vaeret en anden end den af The Guardian forhadte Boris, så ville avisen måske ikke have offentligg­jort den naevenytti­ge nabos telefonafl­ytning og stikkeri, men tvaertimod haevdet, at skaenderie­r i hjemmet hører hjemmet til. Privatlive­ts ufred. Almindelig­t. Tilsat vin. Isaer efter Politiet havde vaeret der og konstatere­t, at ingen var i fare, hverken Boris eller kaeresten, var det så en historie? Det ville have vaeret gammeldags journalist­ik i The Guardians noble ånd at ignorere henvendels­en fra naboen. I stedet blev avisen spejlbilld­et af The Telegraph. Hadet mod Boris vandt over god presseskik.

Hvis Excentrike­re Uden Graenser breder sig i magtens korridorer rundt omkring og besudler den gode tone, så bør pressens rolle måske nyvurderes. Så må pressen blive bevarer af de gode manerer, som nogle af den ny tids “statsmaend” ignorerer. Rolleskift er altid nyttigt, når tiderne skifter. Det gør tiderne lige nu, både her og der.

Rolleskift er altid nyttigt, når tiderne skifter. Det gør tiderne lige nu.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark