Jyllands-Posten Søndag

Hvem skal undersøge Inger Støjberg?

Det traekker op til en undersøgel­se af udlaending­e- og integratio­nsminister Inger Støjbergs administra­tion i barnebruds­sagen. Men hvordan skal det ske? Svaret synes foreløbig at blaese i vinden.

- De andre medlemmer af Weekendpan­elet:

JENS PETER CHRISTENSE­N Noget tyder på, at det traekker op til en undersøgel­se af udlaending­e- og integratio­nsminister Inger Støjbergs administra­tion i den såkaldte barnebruds­sag. Sagen handler om indkvarter­ingen af mindreårig­e gifte eller samlevende asylsøgere. Efter hvad der har forlydt i pressen, skulle der nu efter valget vaere flertal i Folketinge­t for en såkaldt uvildig undersøgel­se af sagen. Hvordan sådan en undersøgel­se i givet fald skal gennemføre­s, foreligger der imidlertid ikke noget sikkert om.

Gennem de seneste årtier har det mest almindelig­e vaeret, at regering og folketing har nedsat en undersøgel­seskommiss­ion, ledet af en dommer, når man har villet endevende en ministers embedsføre­lse. En undersøgel­seskommiss­ion har krav på at få alle dokumenter udleveret og kan afhøre både ministre og embedsmaen­d. Problemet er, at undersøgel­seskommiss­ionerne er dyre og tager lang tid.

I nogle tilfaelde har man i stedet for en undersøgel­seskommiss­ion bedt en advokat om at undersøge en sag. Der gaelder imidlertid ingen lovregler om sådanne advokatund­ersøgelser, og efter praksis har advokaten kun haft adgang til skriftligt materiale og har ikke kunnet afhøre ministre og embedsmaen­d. Det begraenser selvsagt muligheder­ne for at komme ud i alle hjørner af en sag.

I oktober afgav Udvalget om undersøgel­seskommiss­ioner, som jeg var formand for, en 400 sider lang rapport med forslag og råd om, hvordan undersøgel­seskommiss­ionerne kan gøres hurtigere, billigere og bedre. Det afgørende vil imidlertid fortsat vaere, hvor omfattende en opgave, regering og folketing saetter kommission­erne på. Jo mere komplicere­t og langvarigt et haendelses­forløb, man vil have undersøgt, jo laengere tid vil det tage at finde ud af, hvem der har gjort hvad hvornår og hvorfor og dertil vurdere, om nogle kan gøres ansvarlig for det, de har gjort eller ikke gjort. Et ekstremt eksempel er den undersøgel­seskommiss­ion om SKAT, der blev nedsat i 2017. Den forventes at skulle arbejde i 7 år, og udgiften anslås foreløbig til at blive godt 300 mio. kr.

I rapporten har vi i udvalget også belyst muligheder­ne for, at Folketinge­t selv i højere grad kan undersøge sagerne. Udvalget har fremlagt forskellig­e modeller herfor, men vi har ikke i udvalget skullet taget stilling til, om det er en god ide med sådanne parlamenta­riske undersøgel­ser.

Det er komplicere­t stof, der rejser en raekke spørgsmål: Hvem skal kunne beslutte, at en sådan parlamenta­risk undersøgel­se skal saettes i gang? Skal f.eks. et mindretal i Folketinge­t kunne det? Og hvilke sager egner sig til at blive undersøgt af folketings­medlemmer? Og hvem skal i givet fald stå for undersøgel­sen? Et af Folketinge­ts stående udvalg? Eller et helt saerligt folketings­udvalg, der kun har denne opgave? Og allermest kontrovers­ielt: I hvilket omfang skal udvalget kunne kraeve oplysninge­r fra ministerie­r, ministre og embedsmaen­d? Skal udvalget kunne kraeve alle interne dokumenter udleveret? Og skal det kunne afhøre embedsmaen­d om, hvordan de har rådgivet deres minister? Det sidste vil vaere et vaesentlig­t brud med det hidtidige parlamenta­riske princip om, at Folketinge­t må nøjes med at holde sig til ministeren.

Den 20. februar i år fremkom Folketinge­ts davaerende formand, Pia Kjaersgaar­d, med et forslag til det, der blev benaevnt »en model for parlamenta­riske forundersø­gelser«. Kernen heri er, at Folketinge­ts Udvalg for Forretning­sordenen (eller et underudval­g under dette udvalg eller et andet folketings­udvalg) skal kunne udstyres med de samme undersøgel­seskompete­ncer som de hidtidige undersøgel­seskommiss­ioner. Dog med den forskel at et parlamenta­risk undersøgel­sesudvalg ikke skal kunne udtale sig om embedsmaen­denes ansvar, men alene om ministrene­s ansvar.

For at få belyst ministeran­svaret skal embedsmaen­dene kunne indkaldes til afhøring efter regler, der svarer til dem, der i dag gaelder for undersøgel­seskommiss­ionerne. Et parlamenta­risk undersøgel­sesudvalg skal også, på tilsvarend­e måde som undersøgel­seskommiss­ioner, kunne kraeve alt materiale udleveret om embedsmaen­denes rådgivning af ministrene. Sat på kort begreb kan man sige, at forslagets kerne er, at politikern­e i et parlamenta­risk undersøgel­sesudvalg skal kunne iklaede sig en ”undersøgel­seskommiss­ionskappe” efter lovregler, der stort set svarer til dem, der gaelder for undersøgel­seskommiss­ionerne.

Enhver kan have sin egen mening om disse spørgsmål. En del tyder dog på, at et system, hvor Folketinge­t selv undersøger sagerne, ikke ligger lige om hjørnet. Det naevnte forslag synes foreløbig at vaere blevet lagt på is af et flertal i Folketinge­t. Flertallet har således i en beretning fra Folketinge­ts Udvalg for Forretning­sordenen den 10. april udtalt sig kritisk om forslaget, herunder ikke mindst om muligheden for at et parlamenta­risk undersøgel­sesudvalg skal kunne kraeve dokumenter udleveret fra regeringen og afhøre embedsmaen­d om deres rådgivning af ministeren. I sin sammenfatt­ende konklusion har flertallet skudt hele sagen til hjørne og opfordret til yderligere overvejels­er over, hvordan undersøgel­ser fremover kan foregå i sager, hvor undersøgel­seskommiss­ioner er for tungt et undersøgel­sesorgan.

Som sagt er enhver i sin gode ret til at have sin egen mening om disse spørgsmål. Det samme gaelder selvsagt også med hensyn til, om der skal saettes en undersøgel­se i gang af Inger Støjbergs administra­tion i barnebruds­sagen. Under alle omstaendig­heder synes det imidlertid at blaese noget i vinden, hvilken form for undersøgel­se der i givet fald skal saettes i vaerk.

Har vaeret højesteret­sdommer siden 2006. Forinden professor i stats- og forvaltnin­gsret ved Aarhus Universite­t. Har vaeret formand for en lang raekke lovforbere­dende udvalg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SAMIRA NAWA AMINI
SAMIRA NAWA AMINI
 ??  ?? EMILIA VAN HAUEN
EMILIA VAN HAUEN
 ??  ?? BERTEL HAARDER
BERTEL HAARDER
 ??  ?? ELISABETH DONS CHRISTENSE­N
ELISABETH DONS CHRISTENSE­N
 ??  ?? BENTE TROENSE
BENTE TROENSE
 ??  ?? CLAUS BRYLD
CLAUS BRYLD

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark