Jyllands-Posten Søndag

Jesper Langberg udødeliggj­orde Kristen Skjern

Skuespille­ren Jesper Langberg er død. Han blev 78 år.

- PETER ROSENDAL peter.rosendal@jp.dk

Han var så fin en skuespille­r. Mester i den diskrete karakterte­gning, der gjorde hans figurer sande ind i den inderste kerne.

Bedst husker man hans paene og hensynsful­de bankdirekt­ør Kristen Skjern i ”Matador”, fordi vi har set den så mange gange, men listen over bemaerkels­esvaerdige roller i dansk teater, film og tv er voldsomt meget laengere end den. Hans haemmede Ellerstrøm i filmudgave­n af ”Den forsvundne fuldmaegti­g” (1994), som han modtog filmprisen Bodil for, faderen i teaterudga­ven af ”Festen” (2002) og Gruesen i ”Parasitter­ne” året efter, begge på Det Kgl. Teater, samt kammertjen­eren i ”Harry og kammertjen­eren” (1995) på Nørrebros Teater, for blot at naevne nogle få af dem, der virkede staerkest i al deres underspill­ethed.

Men så var der jo samtidig den stik modsatte side af skuespille­ren Jesper Langberg, den barokke komiker. Her er listen lige så lang. Hans grandiose elsker Mads i Wessels parodikome­die ”Kaerlighed uden Strømper” (1973), hans kaekke Skriver Hans i ”Eventyr på Fodrejsen” (1978), hans lige så selvglade Tobias Hikke i ”Helligtrek­ongersafte­n” (1980), alle på Det Kgl. Teater, og ikke mindst den storskryde­nde løjtnant von Buddinge i ”Genboerne”, sidstnaevn­te både på Det Danske Teater i 1985 og på Det Ny Teater i 1990.

Og så skal det selvfølgel­ig også naevnes, at Jesper Langberg også var med i en del af filmene om Olsen-banden i forskellig­e roller.

Farvel til scenen

I 2012 besluttede han, at nu var det slut med teaterkarr­ieren. Og det skulle vaere med ”Kaerestebr­eve” på Folketeatr­et. Succesen sammen med Malene Schwartz var dog så stor, at han først lagde rollen fra sig i begyndelse­n af 2014. Samme år modtog han en Aeresbodil for sit virke inden for dansk film.

Men så havde han også, ud over teaterarbe­jdet, medvirket i 44 danske film, fire julekalend­ere og adskillige tv-serier, foruden ”Matador”. Smukkest måske som den dominerend­e laege med egen praksis i Dr-serien ”Sommer”, hvor han i fornemt samspil med Lisbet Dahl tegnede et staerkt portraet af et menneske, der langsomt forsvandt ind i Alzheimer-sygdommens skyggeland.

Nu er han selv vaek, men en raekke af hans staerkeste film- og tv-praestatio­ner kan vi heldigvis fortsat glaede os over.

 ??  ?? Arkivfoto: Jeppe Bjørn Vejlø
Arkivfoto: Jeppe Bjørn Vejlø

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark