Jyllands-Posten Søndag

Trods vandskraek og mareridt om druknedød drømmer han om at sejle Jorden rundt

Tall Ship Race: Simon Maeng Tjørnehøj var som treårig taet på at drukne. Nu udfordrer han sin angst ved at deltage i internatio­nal kapsejlads.

- IDA DENGSØE Ida.dengsoee@jp.dk

Simon Maeng Tjørnehøj har altid vaeret bange for at komme ud, hvor han ikke kan bunde.

Hvor fødderne febrilsk søger efter en bund, der for laengst er forsvundet under kroppen.

Frygten for at drukne har gennem hele hans opvaekst holdt ham på sikker grund i vandkanten på stranden og på det lave vand i svømmehall­en.

Men nu har 25-årige Simon Maeng Tjørnehøj frivilligt valgt at kaste sig ud i en udfordring til havs, hvor han slet ikke kan bunde, når han den 3. juli sejler ud af Limfjorden og saetter kurs mod Norge sammen med 3.000 andre besaetning­smedlemmer og 69 sejlskibe under dette års udgave af The Tall Ships Races.

»Jeg bliver nødt til at prøve min graense af på åbent hav og se, om jeg kan skubbe den,« siger Simon Maeng Tjørnehøj.

Mareridt i årevis

Når han om få dage stiger ombord på den tremastede hollandske skonnert Oostersche­lde fra 1918 i Aalborg Havn, er det også for at bryde en forbandels­e med en oplevelse, der ligger 22 år tilbage, og som har skabt den vandskraek, der har vaeret hans traumatisk­e følgesvend gennem både barndommen og ungdommen.

Som treårig fik han overbalanc­e og faldt ned fra en bro i Østerådale­n, mens han legede med nogle aeldre børn godt 100 m vaek fra de voksne.

»Det, jeg selv husker, er at glide ned under vand, mens lyset forsvinder, og der bliver mere og mere mørkt. I 10 år havde jeg ugentligt mareridt om at stå på en badebro, traede ud i vandet, glide ned og drukne. Det tog mig mange år at komme videre og er stadig det, der holder mig fra vand, hvor jeg ikke kan bunde,« siger Simon Maeng Tjørnehøj, der til dagligt bor i Aalborg og laeser medicin.

Med årene har frygten lagt sig en smule, og to gange har han sejlet småture, men ikke noget, der kan måle sig med den lille uges sejlads, der venter ham i farvandet mellem Danmark og Norge.

I alt 1.500 europaeisk­e unge mellem 15-25 år sejler som Simon Maeng Tjørnehøj med på de historiske sejlskibe som en del af besaetning­en.

Undervejs laerer de om arbejdet på daekket, i køkkenet, om fortøjning og om at håndtere søsyge. Det internatio­nale kapsejlads, der har vaeret en årligt tilbageven­dende tradition siden 1956, skal give unge mennesker på tvaers af nationer en unik rejse til søs.

Drømmer om jordomsejl­ing

Men som afgangsdat­oen har naermet sig, og flere og flere informatio­nsmails er tikket ind, har Simon Maeng Tjørnehøj flere gange vaeret ved at traekke i land i sikkerhed.

»Jeg skal nok komme ombord. Den største udfordring bliver først, når vi sejler ud på åbent hav, og det er ude af mine haender. Når jeg mister kontrollen, kommer panikangst­en, og adrenaline­n saetter ind,« siger han.

Den situation har han taenkt grundigt igennem på forhånd. Så traekker han sig ind i sig selv, saetter podcast i ørerne og tager noget medicin mod søsyge. Det handler om at fokusere på det, han trods alt selv har kontrol over, påpeger han.

Adspurgt hvad han glaeder sig mest til under sejladsen, lyder svaret også med et

skjult smil i stemmen »at vaere tilbage på land igen«.

Men i The Tall Ships Races handler det ikke blot om hurtighed. Det er ikke – som med så mange andre konkurrenc­er – kun det skib, der er hurtigst fremme, der kan vinde under kapsejlads­en. Også det skib, der er bedst til at »fremme forståelse og relationer blandt de deltagende nationer«, får stillet et trofae i udsigt.

For den 25-årige nordjyde bliver den største sejr at få afklaret, om han er så søstaerk, at han i fremtiden kan indfrie en af sine største drømme om en jordomsejl­ing. Lige siden han var lille, har han nemlig haft en drøm om at vaere en »fri opdagelses­rejsende«.

»Nu saetter jeg et mål, uden at vide om det går godt. Man skal ikke lade hverdagen lulle en i søvn og vente til det en dag er for sent at sejle Jorden rundt.«

Og det budskab kan i virkelighe­den overføres til mange forskellig­e former for angst, mener han og tilføjer, at han håber, at han med turen kan inspirere andre til at konfronter­e deres vaerste frygt.

»Jeg tvivler på, det kommer til at aendre noget med et trylleslag, men nu har jeg mulighed for at sparke gang i noget, der har ligget stille i mange år. Jeg er ikke naiv og taenker, at jeg er ude at sejle jorden rundt naeste år. Men måske kan det føre til, at jeg investerer i en lille sejlbåd og kommer til at sejle lidt rundt i Danmark.«

Når Simon Maeng Tjørnehøj går fra borde, fortsaette­r flåden senere på sommeren til Bergen og Aarhus. Simon Maeng Tjørnehøj, gast på ”Oostersche­lde”, Aalborg

I 10 år havde jeg ugentligt mareridt om at stå på en badebro, traede ud i vandet, glide ned og drukne. Simon Maeng Tjørnehøj, deltager som trainee i The Tall Ships Races 2019

 ??  ?? For Simon Maeng Tjørnehøj bliver den største sejr at få afklaret, om han er så søstaerk, at han i fremtiden kan indfrie en af sine største drømme om en jordomsejl­ing.
Foto: Brian Karmark
For Simon Maeng Tjørnehøj bliver den største sejr at få afklaret, om han er så søstaerk, at han i fremtiden kan indfrie en af sine største drømme om en jordomsejl­ing. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark