Jyllands-Posten Søndag

Haas og Kevin Magnussens livline blev stemt ned

Et møde mellem de 10 Formel 1-hold og FIA endte med, at holdene afviste at skulle køre på sidste års udgave af daekkene.

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

Torsdag kom det frem, at flere af Formel 1-holdene havde fået stablet et møde på benene mellem det internatio­nale motorsport­sforbund, FIA, daeklevera­ndøren Pirelli og alle holdene.

Ifølge motorsport.com var mødets mål at afgøre, om saesonen efter sommerpaus­en skulle køres faerdig på de daek, der blev brugt i 2018saeson­en.

Men mødet fredag morgen endte med, at forslaget blev nedstemt – fem teams stemte for, fem imod, og ifølge reglerne skal 70 pct. af deltagerne stemme for, hvis der skal laves regelaendr­inger i løbet af en saeson.

Mercedes: Unfair

Årets daek har fået stor kritik af blandt andet Kevin Magnussen, da Haas har haft svaert ved at få daekkene til at køre inden for det såkaldte vindue – der er et temperatur­interval, hvor de fungerer optimalt.

Samme problem har Red Bull og Ferrari bakset med, og det var ifølge motorsport.com Red Bull, der var primus motor bag indkaldels­en til mødet.

Ferrari, Red Bull, Toro Rosso, Haas og Alfa Romeo stemte for, mens resten stemte imod.

Mercedes-chef Toto Wolff har tidligere udtalt, at han mente, at det ville vaere unfair at aendre midt i en saeson, når nogle hold har knaekket daekkoden, mens andre ikke har. Mercedes har vundet samtlige løb hidtil i denne saeson.

Hvis holdene havde bestemt sig for at gå tilbage til 2018-udgaven af daekkene – der er 0,4 millimeter tykkere end de nuvaerende – havde det ellers vaeret en livline for Haas og Kevin Magnussen, der i denne saeson har skøjtet rundt på de nye daek, mens holdet havde en fantastisk saeson med en samlet femteplads i 2018.

Daek var en sikkerheds­risiko

Af forskellig­e årsager aendrede Pirelli daekkene op til denne saeson. Først og fremmest havde holdene i 2018 problemer med, at de fik blisters – vabler – hvilket går ud over evnen til at styre bilen. Det var dermed en sikkerheds­risiko, som daeklevera­ndørerne fik rettet op på. Samtidig var der ni forskellig­e daektyper – syv almindelig­e og to til vådt føre – og ejerne af Formel 1 ville gerne have dette antal ned, da det var svaert for fansene at følge med i.

Derfor er der i år kun syv daektyper – stadig inklusive to til vådt føre. Af de fem almindelig­e udvaelges tre typer til hver bane, og de kaldes altid hårde, medium og bløde, uanset hvad det er for en gummibland­ing.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark