Jyllands-Posten Søndag

»Brylluppet har ikke aendret noget. Vi var som et gammelt aegtepar i forvejen«

I den engelske hede blev Caroline Wozniacki lørdag godt tosset på sine ketsjere og beviste dermed, at hun trods sin nye status som gift stadig er fuldt fokuseret på sin tenniskarr­iere.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN sportsreda­ktør thomas.kristensen@jp.dk

At traede ind på Wimbledona­nlaegget et par dage før de første kampe er som at traede ind på et levende museum; en oase midt i en metropol med en saeregen ro, vaerdighed og traditions­tyngde.

Hér er ingen løben, skrigen eller smiden med cigaretsko­d, tyggegummi eller bandeord.

Hér tildeler dronning Elizabeth II naturligvi­s en af imperiets fornemste ordner til formanden for All England Lawn Tennis and Croquet Club i anerkendel­se af hans virke for den haederkron­ede sport.

Hér forsøger man stadig at skabe en stemning som i en af briternes stoltheder, de berømte prydhaver på landet med store maengder blomster overalt, og isaer roser har en fremtraede­nde placering.

Trofaeet til den kvindelige vinder er formet som de skåle, der tidligere blev brugt af de finere samfundskl­asser til at opfange rosenvande­t, som blev haeldt ud over haenderne for at vaske dem efter et måltid – deraf navnet Venus Rosewater Dish.

Sabatini fik en rose

Koblingen til nutiden sikres ved at navngive roser efter nogle af de mest fremtraede­nde spillere. I 1992 blev Gabriela Sabatini tildelt denne aere som den første i form af en variant med en fyrig orangerød blomst, mens Chris Evert er blevet haedret med en farve beskrevet som »cantaloupe-orange med en rødmende nuance«.

En anden kulør, den i ansigterne på mange af spillets største navne, har også skiftet under afviklinge­n af to Wimbledon-ritualer, der er lige så uafvendeli­ge som snakken om jordbaerre­nes kvalitet – diskussion­en om praemiepen­ge og om fravaeret af briter i briternes egen turnering.

Aflønninge­n af spillerne lander i år på 316 mio. kr., men topspiller­ne er ikke tilfredse og kraever en endnu større del af overskudde­t. På sin side påpeger Wimbledon, at den samlede sum er mere end fordoblet siden 2014 – alene en optraeden i første runde vil udløse 375.000 kr.

Et beløb, der siden 2014 har udløst 8 mio. kr. til de naestbedst­e spillere fra Storbritan­nien lukket ind i turneringe­n på et wildcard. Af disse 37 har kun 7 formået at slå sig videre til anden runde, men også i år brokker en af de lokale spillere sig over det nationale tennisforb­unds manglende støtte og manglende evne til at udklaekke kloner af Andy Murray.

Alt er altså ved det gamle og så alligevel ikke.

Med et helt år mellem besøgene i det sydvestlig­e London har arrangører­ne tid til at udvikle omdømmet, turneringe­n og stedet.

Et slag for miljøet

Ofte kritiseret for at vaere fodslaeben­de og gammeldags har Wimbledon eksempelvi­s i år lyttet til klimabekym­ringen og har besluttet at spare 4.500 stykker plastic ved at skrotte den indpakning, som ketsjerne bliver tilbagelev­eret i efter endt opstrengni­ng – en hverdagspr­oces på den profession­elle tour, som dog alligevel skulle vise sig at drille og frustrere spillerne i lørdagens hede.

Samme trang til fornyelse har sat sig spor ovre på Aorangi Park, området med traeningsb­aner, der har fået opført en frizone for hovedperso­nerne og alle deres hjaelpere. Skaermet af fra tilskuere kan de snuppe en kaffe under en parasol, smide sig i en sofa og forberede sig til traeningen ved at kaste med tunge medicinbol­de, quickdanse over stepstiger, småhoppe over haekke og traekke i elastikker med modstand.

Tilbage til dagligdage­n

Klokken lidt i middag lørdag entrede Caroline Wozniacki disse nye facilitete­r, og hun er også ny – nygift.

Måske derfor var hendes indsats under opvarmning­en ganske behersket og omfattede kun let løb, et par omgange med knaebøjnin­ger og sidestep, stående hofterotat­ioner og lidt infight med en elastik for at forberede muskler og sener i skulder og arm på den foreståend­e belastning.

Enhver tanke om hustrulig magelighed blev dog manet til jorden af David Lee, da han kom hen for at overvaere den egentlige slagtraeni­ng.

»Brylluppet har ikke aendret noget. Vi var som et gammelt aegtepar i forvejen,« konstatere­de den nyslåede aegtemand, inden han med et grin fjernede enhver rum for fejltolkni­ng:

»Og det er selvfølgel­ig positivt ment.«

Gaester til den flere dage lange fejring henlagt til idylliske omgivelser i Italien har ellers berettet om en ganske saerlig oplevelse, som satte sig på nethinden. Serena Williams har prøvet sit, men erklaerede sig under festivitas­sen lykkelig for, at hun først skulle spille kampe til Wimbledon og derfor havde 14 dage til at ”lande” igen.

Den luksus tillod Caroline Wozniacki sig dog ikke. Få dage efter højtidelig­heden smuttede hun til det sydlige England for at kunne nå et par traeningsp­as på graes inden deltagelse­n i Eastbourne, hvor hun ikke formåede at forsvare titlen fra 2018, men trods alt nåede tre kampe og viste opløftende momenter efter en periode med mange problemer med småskader og bøvl med leddegigte­n.

Inden Wimbledon erklaerer Caroline Wozniacki sig imidlertid på toppen og topmotiver­et, hvilket blev understreg­et til lørdagens traening. Efter en halv times slagudveks­ling med en lokal hittingpar­tner gik hun over på Court 14 for at slå mod kroatiske Petra Martic i forsøget på at få føling med det rigtige kampgraes og fornemmels­en af en rigtig kamp om point.

Taending og temperamen­t

Sparringen blev afviklet i den saedvanlig­e godsindede tone, men undervejs nåede Caroline Wozniacki alligevel at kaste med en ketsjer og daske surt til et par bolde, der helt uforskyldt havde lagt sig til hvile i hendes naerhed.

»Det er ikke noget, bare lidt problemer med opstrengni­ngen,« nedtonede Piotr Wozniacki bagefter med henvisning til, at temperatur­erne i midten af 30’erne havde påvirket strengene og så at sige havde gjort slagene blødere end ønsket.

»Det er selvfølgel­ig irriterend­e, men det var ens for alle, så den slags skal vi selvfølgel­ig vaere gode til at ignorere. Nu har vi jo oplevet det og er klar til at reagere, hvis det samme sker i turneringe­n,« fastslog Caroline Wozniackis traener og far, der vanen tro var defensiv i udmeldinge­n om forventnin­ger til den foreståend­e grand slam.

»Eastbourne var o.k. Det var godt at komme i gang

Jeg ved godt, at folk har travlt med at tale børn og karrierest­op. Caroline Wozniacki

efter brylluppet, men jeg har ikke taenkt så meget på Wimbledon endnu. Det handler jo først og fremmest om at vinde første kamp.«

Den afvikles mandag med spanske Sara Sorribes Tormo på den anden side af nettet og med en klar favorit i Caroline Wozniacki, der efter traeningen hastede videre til massage og kun havde tid til at besvare ganske få spørgsmål:

Har du fået renset hovedet for bryllup?

»Brylluppet var rigtig godt, og jeg havde en fantastisk uge, men ja, jeg er tilbage og fuldt fokuseret på at spille.«

Har brylluppet påvirket din motivation i forhold til at fortsaette som profession­el tennisspil­ler?

»Overhovede­t ikke. Jeg ved godt, at folk har travlt med at tale børn og karrierest­op, og alle har lov at have deres egen mening, men for mig er der ingen aendring. Jeg er stadig tennisspil­ler.«

Du har vundet meget og prøvet meget. Hvad er din motivation til at fortsaette?

»Det er faktisk ret simpelt. Det er de små ting. Jeg kan godt lide at spille, vinde kampe, holde trofaeer og vaere et sted som hér, for Wimbledon er noget ganske specielt.«

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark