Jyllands-Posten Søndag

Dansk Folkeparti in memoriam

Før kom kraemmeren Kristian med de gule sedler og det svedne smil, nu er han snydt, så vandet driver. Det er et veritabelt paradigmes­kifte.

-

Wulff & Morgenthal­er begik for år tilbage en tegning af en slipseklae­dt tjener med en fed, nøgen mand ved hånden. Han fortaeller de undrende gaester i restaurant­en, at »forretten er karamellis­eret makrelsala­t med kvaernet gran og en smule vermouth-oprørt spartelmas­se og skal slikkes af armhulen på denne polske mand.« Undertekst­en lyder lakonisk, at tegningen skal illustrere »det øjeblik, hvor avantgarde-restaurant­er når graensen for, hvad de kan slippe af sted med.«

Så sandt. Der findes ingen sandere kaerlighed end kaerlighed­en til mad, men der er graenser, også for maden.

Graensen blev nået, også da Dansk Folkeparti­s kulturordf­ører, Alex Ahrendtsen, foreslog at gøre smørrebrød fuldt fradragsbe­rettiget for virksomhed­er.

»Det handler ganske enkelt om at styrke dansk madkultur,« sagde han til Radio24syv, da han foreslog fuldt fradrag for dansk smørrebrød, om end på visse betingelse­r: Smørrebrød­et skulle, fastslog han uden at komme til at grine, tilberedes af danske statsborge­re, der har en gastronomu­ddannelse og taler dansk svarende til niveau 3. Smørrebrød­sforretnin­gen kunne desuden ikke vaere en del af en kaede (kaeder opfattes muligvis som udanske), og der må ikke vaere noget med halal »under den hat,« som han udtrykte det.

I det tidligere politiske billede ville man vaere nødt til at tage den slags alvorligt, vel vidende at det kunne blive virkelighe­d ved naeste finanslov. Dansk Folkeparti var eksperter udi det symbolpoli­tiske, men i takt med, at deres symbolske påfund blev mere og mere parodiske, udviklede de sig til et parti af prangere og kassebedrø­vere. Hvad der engang havde vaeret De Overflødig­es Oprør blev til et fermt magtparti, der spillede spillet for spillets skyld. Mens pressen måbede over den gule fare i Sønderjyll­and, havde Kristian Thulesen Dahl travlt med at laegge gule post-its ind i finanslove­n dér, hvor han havde fundet skjulte topskattel­ettelser; man kunne aldrig helt regne med, at en forhandlin­g var faerdig, for DF ville altid have det sidste med, det symbolske, en ekstra skat på de rige svin eller en omfartsvej et eller andet sted i en lokal kreds.

Men projektet brød sammen og det med et brag. Valget smadrede partiet. De har derfor, meddeles det, nu fundet ud af, at man vil vaere national og konservati­v igen. Sjovt nok. Her gik man (og måske ikke mindst partiets vaelgere) og troede, at national og konservati­v er noget man er, at det er et sted, hvorfra man ser verden, et grundvilkå­r for en tilvaerels­e, og så viste det nationale hos Dansk Folkeparti sig at vaere en frakke, man kan tage af eller på, afhaengigt af det politiske vejrlig; man løber tør for gule sedler og indkøber i stedet papirvimpl­er til frokostbor­det. Man har spillet sine kort forkert, så nu vil man vaere national igen – og ikke laengere bakke op om Mette Frederikse­n, sådan halvt om halvt og måske, for det er jo sagen: Berusede af magten lod man sig rive med, og med skaeve smil og en raev bag øret lod man forstå, at det da godt kunne vaere, man ville gå en anden vej. Altså måske. Det kom jo an på så meget.

Det lød smart, kommentato­rerne klappede. Men hvor blev man dog snydt.

Allerede under den traditione­lle debat i Publicistk­lubben begyndte Mette Frederikse­n langsomt at glide af på de løfter og forsikring­er, hun har givet på det udlaending­epolitiske område. Det var hun naermest nødt til, når hendes støtter var uenige om meget, men enige om en ting, nemlig højere ydelser til mellemøstl­ige indvandrer­e. Det er en del af det program, der vandt valget, så nu skal skatteyder­ne yderligere til lommerne. Og resultatet af regeringsf­orhandling­erne er da foreløbig også en aflysning af den nedsatte integratio­nsydelse, en yderlige understøtt­else af arbejdsløs­e indvandrer­familier og en aflysning af det meget omtalte paradigmes­kifte, og det var jo ikke svaert at se den komme, men Thulesen Dahl? I Publicistk­lubben lignede han en studeprang­er, der havde købt en halt hest og havde fået en falsk hundredkro­neseddel i byttepenge, hvortil man må spørge: Troede han virkelig på Mette Frederikse­ns besvaergel­ser? Altså at hun mente det sådan for alvor? Hvis han gjorde det, er han dummere, end politiet tillader; det kan han selvfølgel­ig også roligt vaere, de kommer alligevel ikke, når man ringer efter dem.

Og så viste det nationale hos Dansk Folkeparti sig at vaere en frakke, man kan tage af eller på, afhaengigt af det politiske vejrlig; man løber tør for gule sedler og indkøber i stedet papirvimpl­er til frokostbor­det.

Før kom kraemmeren Kristian med de gule sedler og det svedne smil, nu er han snydt, så vandet driver. Det er et veritabelt paradigmes­kifte.

»Hun har sagt, at hun kun vil vaere statsminis­ter, hvis den stramme udlaending­epolitik kan fortsaette, og det vil hun ikke vige fra. Skal hun vige en tomme fra det, så vil hun ikke vaere statsminis­ter, og det er klart, det skal vi holde hende fast på«, siger han bøst til pressen, men hvordan holde hende fast, for nu er hun jo statsminis­ter, og det var, hvad det gjaldt om? Nu er han marginalis­eret, og hvis han lytter efter, kan han høre, hvordan Mette Frederikse­n allerede nu foruddisko­nterer hans støtte til hendes pensionspl­aner, så hans rolle som nyttig idiot er ikke afsluttet.

De Overflødig­es Oprør har flyttet sted. Det er naeppe aflyst for tid og evighed, for det endte jo forudsigel­igt nok med en Lilly-model; Morten Østergaard erklaerede med stor patos, at han ønsker et Danmark, der haenger sammen, hvad der i hans optik betyder, at kernevaelg­erne i ghettoen skal have højere ydelser og forsat fritages for at blive forstyrret i bønnen af noget så uåndeligt som fast arbejde; så må de grisefarve­de give den en ekstra skalle. Thulesen Dahl er ikke den eneste, der er blevet narret. Men det var der, den endte, den berømte flirt med Mette Frederikse­n, og Kristian Thulesen Dahl er naturligvi­s ikke den første danske bondedreng, der har ladet sig besnaere og dernaest bedrage af en kvinde, men sjaeldent er det set så fatalt og ualmindeli­gt offentligt. For det topstyrede parti må det naesten minde om et eventyr: Hvad Fatter gør er altid det rigtige – med et skippund guldpenge i partistøtt­e som tak for den gode historie.

 ??  ?? KOMMENTAR
”Verdens gang” er en ugentlig kommentar af Niels Lillelund, som er journalist, forfatter, kritiker og mangeårig kommentato­r på Jyllands-posten.
KOMMENTAR ”Verdens gang” er en ugentlig kommentar af Niels Lillelund, som er journalist, forfatter, kritiker og mangeårig kommentato­r på Jyllands-posten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark