Jyllands-Posten Søndag

»Hvis vi skaerer ham i stykker og putter delene i plasticpos­er, er det ikke noget problem«

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

FN har haft en saerlig undersøger til at efterforsk­e drabet på den saudiske journalist og systemkrit­iker Jamal Khashoggi. Hendes rapport på 100 sider er barsk laesning. Khashoggi kom af dage under gruopvaekk­ende omstaendig­heder. Sådan foregik det.

Kan man proppe kroppen ned i en taske?«

To agenter diskuterer fremtiden for Jamal Khashoggi, tre minutter inden han traeder ind på det saudiske generalkon­sulat i Istanbul, den 2. oktober 2018.

»Vi skaerer bare lemmerne af. Ikke noget problem. Jeg skaerer liget til på gulvet. Hvis vi skaerer ham i stykker og putter delene i plasticpos­er, er det ikke noget problem,« svarer kollegaen.

En tredje agent spørger: »Er offerdyret ankommet?«

Det var det. Den saudiske kommentato­r og mangeårige systemkrit­iker Jamal Khashoggi trådte ind på konsulatet kl. 13.15. 20 minutter senere var han død under gruopvaekk­ende omstaendig­heder.

De fleste detaljer om drabet har tidligere vaeret beskrevet, men nu er det en saerlig Fnrapportø­r, Agnès Callarmard, der i en rapport på over 100 sider til FN’S generalsek­retaer, António Guterres, giver dem et officielt stempel. Måden, den 59-årige Khashoggi kom af dage på, trodser enhver beskrivels­e.

Callarmard baserer fortrinsvi­s sin rapport på det aflytnings­materiale, som den tyrkiske efterretni­ngstjenest­e har stillet til rådighed. Konsulatet var åbenbart spaekket med mikrofoner og videokamer­aer.

Hun skriver ligeud, at Saudi-arabiens staerke mand, kronprins Mohammed bin Salman, efter alt at dømme har ansvaret for drabet. Hun anbefaler nu en internatio­nal efterforsk­ning, der kan placere et retligt ansvar. Og hun opfordrer til, at kronprinse­n udsaettes for personlige sanktioner af FN og verdenssam­fundet.

»Drabet på Khashoggi var en likviderin­g, som Saudi-arabien er ansvarlig for,« skriver hun.

Hun håber ikke så meget at kunne fremskaffe en »rygende pistol« i form af en direkte ordre til drabet fra kronprinse­n som at kunne få identifice­ret hele den kreds af personer, som har misbrugt deres stilling til at slippe af med en højlydt kritiker af det saudiske kongehus.

Storstilet operation

Forberedel­serne til det bestialske drab blev truffet fire døgn før, det fandt sted. Khashoggi troppede uanmeldt op på konsulatet for at skaffe nogle nødvendige dokumenter til sit foreståend­e bryllup. Han fik besked på at vende tilbage den 2. oktober.

Omgående gik en storstilet efterretni­ngsoperati­on i gang. Konsulatet informered­e efterretni­ngstjenest­en hjemme i hovedstade­n Riyadh. Dagen efter fløj to attachéer fra Istanbul til Riyadh for at indhente ordrer. Sammen med tre andre agenter vendte de tilbage den 1. oktober. Dagen efter ankom 12 agenter. I alt udgjorde 15 agenter dermed mordkomman­doen.

De lokalt ansatte på konsulatet fik besked på at holde sig vaek den 2. oktober. Alt var nu klar til at tage imod Khashoggi, der i sit eksil i USA som kommentato­r ved Washington Post havde vaeret en hård kritiker af regimet.

»Vi kommer til at tage dig med tilbage,« siger en agent indledning­svis til Khashoggi ifølge Fn-rapporten, da han igen er tilbage på konsulatet.

»Jeg har informeret nogle folk udenfor om, at jeg er her. De venter på mig,« svarer Khashoggi, der åbenbart straks aner uråd.

Få minutter efter siger han: »Er det et lommetørkl­aede? Giver I mig stoffer?«

»Vi bedøver dig,« lyder svaret.

Derpå citeres en del passager. Der høres larm, råb og støj fra elektronis­k udstyr. Det fremgår, at Khashoggi befinder sig i en tilstand af tiltagende panik. Han skriger. Han råber, at han lider af klaustrofo­bi. Han får tilsynelad­ende en plasticpos­e over hovedet.

»Han løfter sit hoved igen« og »Tryk til« er udtalelser, som kan høres på optagelser­ne.

På baggrund af lydoptagel­serne har internatio­nale eksperter tidligere vurderet, at Khashoggi blev udsat for regulaer tortur, inden han døde.

Knoglesav i arbejde

Kl. 13.39 høres en lyd, som den tyrkiske efterretni­ngstjenest­e har identifice­ret som en knoglesav. Det har vaeret fremme, at et af mordkomman­doens medlemmer var det saudiske indenrigsm­inisterium­s retsmedici­nske ekspert. Han medbragte sit eget udstyr, herunder altså en ligsav. Fn-rapportør Callarmard naevner disse forhold, men vil ikke selv autorisere vurderinge­n.

Af sammenhaen­gen kan man udlede, at Khashoggis lig skaeres op. Hovedet skilles fra kroppen. Arme og ben skaeres af. Ligdelene puttes i plasticpos­er og kufferter.

En halv time efter, at Khashoggi var dukket op, forlader varevognen og en anden bil konsulatet. To minutter senere ankommer bilerne til den saudiske generalkon­suls private residens, der ligger kun 200 meter fra konsulatet.

Overvågnin­gskameraer fanger tre maend, der baerer plasticpos­er og mindst én rullekuffe­rt ind i residensen fra varevognen.

Kl. 15.53 forlader to navngivne agenter konsulatet gennem en bagdør. Den ene er iført Khashoggis tøj. Han skal åbenbart foregive, at Khashoggi stadig var i live, da han forlod konsulatet. Denne påstand fremturede det saudiske kongehus også med i lang tid efter mordet.

Khashoggis forlovede har ventet i to timer uden for konsulatet. Hun ringer nu til en bekendt, som er rådgiver for den tyrkiske praesident, Recep Tayyip Erdogans, Akp-parti. Rådgiveren lader omgående oplysninge­n gå videre til praesident­ens stab. Af samme grund er Erdogan i stand til meget hurtigt at fremsaette en hård kritik af Saudi-arabien for at stå bag drabet.

Mordkomman­do på plads

Kl. 17.15 lander et saudisk privatfly i Istanbul. Seks af de 15 agenter flyver til Kairo, Egypten. Dagen efter flyver det videre til Riyadh. Om agenterne er med om bord på denne del af ruten, tør Fn-rapportør Callarmard dog ikke fastslå.

Kl. 22.54 flyver syv andre af agenterne i et privatfly fra Istanbul til Dubai. Dagen efter flyver også denne maskine videre til Riyadh. To agenter tager om aftenen en ordinaer rutemaskin­e til den saudiske hovedstad. Dermed må hele mordkomman­doen forventes at vaere hjemme igen.

I Istanbul går anden del af operatione­n i gang. Der skal ryddes grundigt op. Alle spor, der forbinder mordet med de saudiske myndighede­r, skal fjernes. På overvågnin­gen kan man se, hvordan et stort bål flammer i konsulatet­s gård. Medarbejde­re smider dokumenter på bålet.

Et rengørings­hold flyves ind fra Saudi-arabien. Retsmedici­nske spor, dna-rester og blodspor forsøges fjernet. Det lykkes kun delvist. Da de tyrkiske myndighede­r senere får adgang til konsulatet, er de i stand til at sikre forskellig­t materiale, der indgår i efterforsk­ningen.

Tre dage efter mordet kører en konsulatme­darbejder den varevogn, som ligdelene har vaeret transporte­ret i, ind i en vaskehal for at slette sporene efter ugerningen.

Kronprins i skudlinjen

Den internatio­nale kritik er nu brudt løs. Ikke mindst tyrkiske medier fodrer verdensoff­entlighede­n med de hårrejsend­e detaljer om mordet. Praesident Erdogan, der er på kant med Saudi-arabien, som han ser som en konkurrent til positionen som den sunnimusli­mske verdens førende magt, hamrer løs på det saudiske kongehus og isaer kronprins Mohammed bin Salman personligt.

På dette tidspunkt fastholder kongehuset stadig, at Khashoggi forlod konsulatet i live, men at man ikke ved, hvor han opholder sig. Generalkon­sulen fører personligt et hold

journalist­er fra nyhedsbure­auet Reuters gennem konsulatet for at vise, at alt er i skønneste orden.

Det er det ikke. I de følgende døgn er der hektisk aktivitet på linjen Istanbul-riyadh. Først 17 døgn senere indrømmer kongehuset, at Khashoggi faktisk er omkommet. Det meddeles, at et forhør løb ud af kontrol. At det kom til en slåskamp inde på konsulatet, og at Khashoggi ved »en beklagelig fejl« kom af dage, som det hedder i en officiel meddelelse fra kongehuset.

Lokalt ansatte blev sat til at bortskaffe liget. Det er aldrig blevet opklaret, hvorfor disse medarbejde­re ikke bare blev spurgt om, hvor de gjorde af liget. Det – eller rettere: ligdelene – er aldrig dukket op. Det har vaeret fremme, at de er blevet forsøgt opløst i syre.

Første retssag i Riyadh

Halvanden måned senere, den 15. november, meddeler det saudiske justitsvae­sen, at 21 personer er blevet faengslet. 11 har fået en tiltale. Af dem risikerer de fem dødsstraf. Retssagern­e gik i gang i januar i år i Riyadh.

Fn-rapporten afslører for første gang identitete­n på de fem, som står til at blive henrettet. De to agenter, der diskutered­e, hvad man skulle gøre ved liget – naevnt i indledning­en til denne artikel – er også på listen.

Hjernen bag hele operatione­n er ifølge rapporten general Ahmad Asiri, naestkomma­nderende i efterretni­ngstjenest­en og et ret kendt ansigt udadtil. Han menes at have sammensat mordkomman­doen. Asiri er tiltalt, men ikke på listen over dem, der risikerer dødsstraf. Han har laenge tilhørt kronprinse­ns inderkreds.

Fn-rapporten betegner retssagern­e som farceagtig­e. Agnès Callarmard kraever, at de indstilles, fordi de end ikke opfylder et mindstemål af retssikker­hed. Hun betegner det som helt urealistis­k, at agenterne handlede på egen hånd og traf beslutning om at draebe Khashoggi.

Hun anbefaler, at FN forsøger at stille kronprins Mohammed bin Salman til regnskab, og foreslår, at et internatio­nalt retstribun­al overtager sagen.

Kun de mest optimistis­ke tror, at det vil ske. Saudi-arabien har en taet alliance med USA. De er forenet i et faelles fjendskab med Iran. Praesident Trump har løbende holdt hånden over kronprinse­n og henvist til en spektakula­er våbenhande­l til 700 mia. kr., som Saudi-arabien har lagt i amerikansk­e våbenfabri­kker.

Tidligere på ugen afviste Trump at saette FBI til at undersøge hele sagen, sådan som Fn-rapportør Callarmard har opfordret til.

 ??  ?? Drabet på Jamal Khashoggi førte til staerk internatio­nal kritik af Saudi-arabien - ikke mindst fra Tyrkiet. Her beder folk for den afdøde ved en symbolsk begravelse i Fatih-moskéen i Istanbul. Liget - eller rettere: ligdelene af Jamal Kashoggi er aldrig fundet. Arkivfoto: Reuters
Drabet på Jamal Khashoggi førte til staerk internatio­nal kritik af Saudi-arabien - ikke mindst fra Tyrkiet. Her beder folk for den afdøde ved en symbolsk begravelse i Fatih-moskéen i Istanbul. Liget - eller rettere: ligdelene af Jamal Kashoggi er aldrig fundet. Arkivfoto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark