Jyllands-Posten Søndag

Kaffeklubb­en er et stykke danmarkshi­storie

- LARS RINGHOLM indblik@jp.dk

I 50 år har 14 kvinder holdt sammen på en kaffeklub i Grejs ved Vejle. I faellesska­bet har de delt sorger og glaeder, men også vaeret en del af udviklinge­n af parcelhusd­anmark. Grejs har således aendret sig fra at vaere en by langt ude på landet til at blive en forstad til en hastigt voksende provinsby.

Reglerne for Kaffeklubb­en er ganske klare og enkle. Der er møde en gang om måneden, og det går på skift medlemmern­e imellem. Dagsordene­n er fri. Men uopslideli­ge og uudtømmeli­ge emner er børn, børnebørn, madopskrif­ter, strikketøj, staudebede­t i haven, eller hvordan de nye kartofler står. Emner, som optager og fylder i dagligdage­n.

Kaffeklubb­en i Grejs ligner en hvilken som helst klub i en større eller mindre dansk by. Men det saerlige er, at den har eksisteret i 50 år. Den opstod i 1969 på den dengang nye vej Havrebakke­n. Oprindelig­t var der fire medlemmer af Kaffeklubb­en. Ingen af dem skaenkede det en tanke, at klubben skulle blive sindbilled­et på et stykke dansk kulturhist­orie om den ”almindelig­e dansker” og den udvikling, som vores land har gennemgået i det sidste halve århundrede.

De har vaeret med hele vejen i udviklinge­n af parcelhusd­anmark. De oplevede, at den lille by Grejs fik voksevaerk i 1960’erne og 1970’erne. I dag er der ikke meget tilbage af den gamle landsby. Til gengaeld er Grejs med godt 1.000 indbyggere meget taet på at blive opslugt af Vejle.

Byggeboom i Danmark

Historien med Kaffeklubb­en begyndte, da der gik et byggeboom over Danmark i perioden fra 1960 til 1970. I løbet af dette årti blev der bygget mere i Danmark end i de forudgåend­e 500 år.

De danske byer aendrede karakter og fik voksevaerk. Anvendelse­n af betoneleme­nter gjorde det muligt at bygge højt og hurtigt. Den nedslidte boligmasse i byerne blev suppleret og efterhånde­n erstattet af nyt byggeri.

I 1960’erne blev drømmen om det lille hus i landlige omgivelser også en realitet for titusindvi­s af danskere, der tilhørte den voksende middelklas­se. Som årtiet skred frem, kom de nye parcelhusk­varterer, der skød op overalt, til at praege de danske byer.

De omkransede efterhånde­n alle større og mindre bysamfund. Der blev også bygget parcelhuse på landet, hvor små landsbyer, der stort set havde ligget ubemaerket hen i århundrede­r, pludselig fik nye indbyggere.

Sådan gik det også for landsbyen Grejs, der i 1960 lå langt uden for Vejle. En klassisk lille landsby, koncentrer­et om to gader, en brugsforen­ing, en skole, et forsamling­shus og en smedje. Lidt uden for byen på en bakketop lå kirken, som kunne ses overalt i sognet.

Et lille samfund, hvor beboerne levede et stille liv i fred og fordrageli­ghed. Hvor man ikke behøvede at låse døren, når man skulle ud. De første udstykning­er af markerne til parcelhusg­runde blev planlagt i Grejs i begyndelse­n af 1960’erne. Havrebakke­n/rugbakken i den ene ende af byen og Vesterbakk­en i den anden ende af byen var de første tegn på, at Grejs aendrede karakter for altid.

Kornmarken blev til by

Inga Sommer er den eneste fra Kaffeklubb­en, der har boet i Grejs i hele sit 77-årige liv. Hun har kunnet følge forandring­erne i det lille bysamfund fra første parket.

»Jeg kan huske, da Havrebakke­n som det absolut første blev udstykket,« fortaeller hun.

»Det var meget spaendende og helt nyt, så alle i byen talte om det. Jeg cyklede forbi hver dag på vej til arbejde. Jeg boede med mine foraeldre på en gård et par kilometer uden for Grejs. Dengang kunne jeg ikke forestille mig, at jeg skulle komme til at bo på den kornmark det meste af mit liv!«

Inga Sommer gik i den gamle Grejs Skole. Da den blev lukket og erstattet af den nye centralsko­le i nabobyen Lindved i 1961, var hun for laengst kommet i laere i en tøjbutik inde i Vejle, der dengang syntes at ligge meget laengere vaek, end tilfaeldet er. For da havde bybussen til Vejle endestatio­n to kilometer fra Grejs. Resten af vejen måtte tilbagelae­gges til fods eller på cykel.

»Min kaereste, der havde plads på nabogården, foreslog, at vi skulle bygge hus på Havrebakke­n, når vi blev gift,« fortaeller hun.

Uforvarend­e skrev hun historie i Grejs. Som nygift 21-årig byggede hun og gemalen det absolut første parcelhus på den nye vej. Året var 1963.

»Når jeg taenker tilbage, vil jeg nok mene, at det var udstykning­en af Havrebakke­n og Rugbakken, der var den største forandring, jeg har oplevet i Grejs. For da den udstykning var sat i gang, var det slut med den gamle landsby, jeg voksede op i.«

Der gik fem år, inden Inga Sommer blev mor til den første af to sønner. Familien flyttede i 1971 til et lidt større hus laengere henne ad vejen. På dette tidspunkt var hun blevet medlem af Kaffeklubb­en.

Kvinderne var hjemmegåen­de

I 1970 var Havrebakke­n/rugbakken fuldt udbygget med i alt 50 nye parcelhuse. Mange unge familier var flyttet dertil fra isaer Vejle. Allerede i 1968 var Signe Schmith, hendes mand, Erwin, og parrets to sønner flyttet hertil.

»Vi blev gift i 1965 og boede de første år i Skolegade i Vejle,« fortaeller hun.

»Mange år efter fandt jeg ud af, at vi havde boet i samme blok som den senere statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen. Jeg kan nu ikke huske, at jeg skulle have set ham i barnevogn.« Familien fandt sig godt til rette, hvor de hurtigt kom på god fod med de nye naboer. Dengang var det saedvanen, at maendene var udearbejde­nde, mens de fleste hustruer gik hjemme og passede hus og børn.

»Det var sådan, at vores kaffeklub opstod,« fortaeller Signe Schmith.

»Vi var fire unge familier, der boede dør om dør. Når vores børn mødtes for at lege, faldt det helt naturligt, at vi mødre mødtes for at drikke en kop kaffe. Stille og roligt blev det en fast rutine, at vi mødtes på skift hos hinanden.«

I de følgende år voksede Kaffeklubb­en, efterhånde­n som nye familier flyttede til byen. Men der skulle mere til end at mødes over kaffekoppe­rne fra tid til anden. Det kraevede en indsats at få byen til at fungere. Finde en balance mellem de mange tilflytter­e og de gamle, etablerede familier i byen.

»Foreningsl­ivet skulle komme til at spille en meget stor rolle,« fortaeller Signe Schmith.

»Jeg kom hurtigt med i byens borgerfore­ning, der med centrum i byens forsamling­shus stod for at skabe aktivitete­r. Det blev et vigtigt sted for at få skabt et faellesska­b i landsbyen.«

Hendes genbo fra 1970, Margit Clausen, var heller ikke i tvivl om, at foreningsl­ivet var nøglen til en levende by med et godt faellesska­b.

»Min mand, Ib, gjorde en stor indsats for at få banket liv i byens idraetsfor­ening,« fortaeller hun.

»Interessen var stor, og netop i disse år var der mange børn i Grejs.«

Det var isaer byens fodboldklu­b, der fik mange nye medlemmer og snart skulle blive samlingsst­ed for børn i alle aldre. I hvert fald for de børn, der interesser­ede sig for fodbold og sport.

En årlige byfest

I 1975 tog foreninger­ne i Grejs et faelles initiativ og fik arrangeret en byfest. Det blev med det samme en stor succes og har siden vaeret en årlig tradition i Grejs.

Det var nødvendigt med initiative­r, der kunne skabe sammenhold i byen. I 1973 ramte energikris­en og fik sat en effektiv stopper for den fremgang, der havde praeget Danmark i mange år. Nu døjede mange husejere med stigende renter, inflation og frygt for arbejdsløs­hed. 1970’erne skulle blive et barskt årti for mange husejere.

Den økonomiske krise betød, at udviklinge­n gik i stå i Grejs. Den sidste større udstykning fandt sted i 1976. Herefter skulle der gå 15 år, inden der igen kom gang i byggeriet.

»Jeg tror, det var godt for byen, at der kom den lange pause,« siger Margit Clausen.

»Det var jo både byens areal og indbyggert­al, der var vokset voldsomt på meget kort tid, så det var vist godt, at der gik nogle år, hvor tingenes nye tilstand kunne finde sig til rette.«

Det blev en periode, hvor man fandt en fin balance mellem de gamle vaerdier i den gammeldags landsby og den foreningst­radition, tilflytter­ne tog med sig.

»Byens idraetspla­ds lå dengang midt byen,« fortaeller Margit Clausen.

»Der manglede et klubhus, men det lykkedes at samle penge ind, så vi kunne få opført et. Det blev bygget af frivillige fra byen. Da vi så i begyndelse­n af 1980’erne fik et nyt og større idraetsanl­aeg lidt uden for byen, i

gentog historien sig. Der blev samlet penge ind, og et nyt klubhus blev bygget.«

Der var skabt en tradition i Grejs for, at man skulle stå sammen, hvis man ville have noget. I foråret 2019 kunne byen således indvi et nyt, stort kulturcent­er, det har vaeret muligt at etablere, fordi byens beboerne gav et økonomisk bidrag.

»Der er ingen tvivl om, at et godt foreningsl­iv er forskellen på, om en by udvikler sig, eller den ender som en soveby,« fastslår Margit Clausen.

Det er de små ting, der gør, at tingene bliver sat i gang og får lov til at vokse sig store. Her spiller Kaffeklubb­en ind. For når 14 kvinder, der også er hustruer og mødre, mødes, så bliver der også luftet tanker og muligheder, som de hver isaer tager med hjem og fortaeller om til familien.

En barsk periode

I perioden 1979-1986 blev tre af kvinderne i Kaffeklubb­en ramt af store personlige tab. To af dem mistede en teenagesøn i tragiske trafikulyk­ker, og én mistede både sin mand og to sønner ved en dramatisk drukneulyk­ke.

I 1985 blev byen rystet, da der blev begået et voldsomt drab på en rasteplads uden for Vejle. Ofret viste sig at vaere en af byens familiefae­dre. Det var tragedier, der ramte hårdt og satte deres praeg på et lille samfund som Grejs, hvor alle kender alle.

»En i min familie rådede mig til ”at komme vaek fra den by, mens jeg stadig havde børn, der var i live”,« fortaeller Henny Hansen, der mistede sin 18-årige søn ved en trafikulyk­ke i 1986.

»Det var en forfaerdel­ig tid at komme igennem. Men også en tid, hvor jeg oplevede det

En i min familie rådede mig til ”at komme vaek fra den by, mens jeg stadig havde børn, der var i live”. HENNY HANSEN, DER MISTEDE SIN 18-ÅRIGE SØN VED EN TRAFIKULYK­KE I 1986.

staerke faellesska­b, der også er en del af en by som Grejs.«

Henny Hansens familie var flyttet hertil i 1979 som følge af aegtemande­ns arbejde.

»Vi kom fra Køge, hvor vores børn var vokset op. Selv kommer jeg oprindelig­t fra Vigsø ved Frederikss­und,« fortaeller hun.

»Det sjove var, at vi i mange år blev kaldt for ”københavne­re”. Jeg fattede aldrig helt hvorfor.«

Hele familien var opsat på at blive en del af den nye by, den var flyttet til. Foreningsl­ivet og ikke mindst Kaffeklubb­en kom til at betyde meget.

»Det var helt utroligt at blive en del af et sammentømr­et faellesska­b, som jeg oplevede, at Kaffeklubb­en var. Det var en uventet genvej til at falde godt til. Og en staerkt støtte, da det blev nødvendigt.«

Henny Hansen skulle blive et af de sidste medlemmer, der blev optaget i Kaffeklubb­en. Da den nåede 15 medlemmer, var der enighed om at sige stop. Klubben skulle ikke vaere større, end at de fortsat kunne mødes i deres private hjem.

Voksevaerk­et vender tilbage

I slutningen af 1980’erne skete to begivenhed­er, der satte sit praeg på byens udvikling.

I 1987 blev Grejs omfattet af Vejles bybusnet. Nu blev det nemt at komme ind til den store naboby, også for dem, der ikke kørte bil. Og i 1988 åbnede en friskole i byen. I de første mange år var den drevet af idealisme, men den fik et godt ry og fik efterhånde­n så meget voksevaerk, at den nu har knap 200 elever fra 0. til 9. klasse.

I 1990 blev der åbnet for en ny, stor udstykning, der igen fik Grejs til at vokse. Sådan har det vaeret naesten lige siden. Det er blevet populaert at flytte fra større byer til en by som Grejs, der ligger centralt og alligevel i landlige omgivelser.

I 2004 skulle grejsborge­rne tage en stor beslutning, som fik afgørende indflydels­e på fremtiden. I forbindels­e med den store kommunalre­form blev der mulighed for, at Grejs Sogn kunne vaelge mellem at blive en del af Vejle Kommune eller forblive i Tørring-uldum Kommune, der siden blev en del af Hedensted Kommune.

Ved en folkeafste­mning i foråret 2005 stemte 70 pct. af byens indbyggere for at blive en del af Vejle Kommune.

Dermed skulle Grejs langsomt, men sikkert aendre status fra at vaere en lille by ude på landet til at blive en forstad til Vejle.

»Vores opgave bliver at give de vaerdier videre, som vi selv faldt for, da vi flyttede til Grejs for mange år siden,« siger Margit Clausen.

»For det er det, der giver byen sit saerpraeg, foreningsl­ivet og sammenhold­et, når det gaelder.«

Hun og de øvrige medlemmer af Kaffeklubb­en er i dag en del af byens ”gamle elite”. Det er nu, de skal sikre, at stafetten bliver givet videre til en ny generation. Imens kan de fortsaette deres 50 år gamle tradition med et månedligt møde på skift hos hinanden. De fleste er efterhånde­n flyttet fra deres store parcelhuse, men de har kunnet blive boende i Grejs, fordi byen de senere år har fået et rigt udvalg af seniorboli­ger.

Otte af kvinderne er i dag alene, en enkelt er død. Kun to bor stadig i det samme hus, som de flyttede til for mange år siden. Men de holder stadig sammen, og de holder fast i byen, de engang blev charmeret af. Her kom hovedparte­n af deres liv til at udspille sig.

 ??  ??
 ??  ?? I 1970 var de sidste af 50 nye parcelhuse på Havrebakke­n/rugbakken ved at vaere indflytnin­gsklar. Det nye kvarter markerede, at nye tider var på vej til Grejs, og at byens status som en landsby langt ude på landet snart ville aendre sig. Privatfoto
I 1970 var de sidste af 50 nye parcelhuse på Havrebakke­n/rugbakken ved at vaere indflytnin­gsklar. Det nye kvarter markerede, at nye tider var på vej til Grejs, og at byens status som en landsby langt ude på landet snart ville aendre sig. Privatfoto
 ??  ?? Der er som regel daekket op med hjemmebagt brød, når Kaffeklubb­en i Grejs mødes en gang om måneden. Sådan har det vaeret siden 1969, da kvinderne var unge og nygifte og netop flyttet til Havrebakke­n i Grejs, der dengang var et nyopført villakvart­er i landsbyen. Foto: Brian Karmark
Der er som regel daekket op med hjemmebagt brød, når Kaffeklubb­en i Grejs mødes en gang om måneden. Sådan har det vaeret siden 1969, da kvinderne var unge og nygifte og netop flyttet til Havrebakke­n i Grejs, der dengang var et nyopført villakvart­er i landsbyen. Foto: Brian Karmark
 ??  ?? Havrebakke­n 1970. Signe Schmith og hendes familie trivedes i deres nye hus på Havrebakke­n. På den nye villavej var de nye ligusterha­ekke og anden beplantnin­g ved at få godt fat. PRIVATFOTO
Havrebakke­n 1970. Signe Schmith og hendes familie trivedes i deres nye hus på Havrebakke­n. På den nye villavej var de nye ligusterha­ekke og anden beplantnin­g ved at få godt fat. PRIVATFOTO
 ?? FOTO: BRIAN KARMARK ?? Havrebakke­n 2019. Haekke og traeer fylder mere, og flere af husene på vejen afslører, at med tiden er pladsbehov­et blevet større. Signe Schmith nåede at bo i nr. 21 i 50 år.
FOTO: BRIAN KARMARK Havrebakke­n 2019. Haekke og traeer fylder mere, og flere af husene på vejen afslører, at med tiden er pladsbehov­et blevet større. Signe Schmith nåede at bo i nr. 21 i 50 år.
 ?? FOTO: BRIAN KARMARK ?? Holtumvej 4 ligger i 2019 naermest midt i Grejs. Havrebakke­n og Rugbakken er dukket op og er efterhånde­n groet så godt til, at det frie udsyn til Grejs Kirke for laengst er forsvundet.
FOTO: BRIAN KARMARK Holtumvej 4 ligger i 2019 naermest midt i Grejs. Havrebakke­n og Rugbakken er dukket op og er efterhånde­n groet så godt til, at det frie udsyn til Grejs Kirke for laengst er forsvundet.
 ??  ?? Holtumvej 4 blev bygget i 1955 i udkanten af Grejs med frit udsyn over markerne og direkte udsigt til Grejs Kirke, der ligger på en bakketop. PRIVATFOTO
Holtumvej 4 blev bygget i 1955 i udkanten af Grejs med frit udsyn over markerne og direkte udsigt til Grejs Kirke, der ligger på en bakketop. PRIVATFOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark