Jyllands-Posten Søndag

Tre tavse vidner til et sort kapitel i historien om modstandsb­evaegelsen

- UFFE CHRISTENSE­N uffe.christense­n@jp.dk

93 danskere blev henrettet ved skydning i Ryvangen under Besaettels­en. Blandt disse var otte medlemmer af Hvidstengr­uppen, der bagbundet til paele blev sendt i døden i disse dage for 75 år siden.

Hvis disse tre paele kunne tale … En kliché – nuvel – men under alle omstaendig­heder er det staerkt gribende at befinde sig taet på dem. Man mister for en stund maelet ved synet af de gamle paele, der, maerket af gevaerkugl­er, vejrlig og almen slitage, rummer så umådelig meget smerte, lidelse og angst – så meget meningsløs brutalitet.

De tre paele ankom i denne uge med en saertransp­ort fra Nationalmu­seet i København til Museum Østjylland i Randers.

Her indgår de – der for første gang vises uden for hovedstade­n – i museets store udstilling ”Modstand”, i hvilken Hvidstengr­uppens dramatiske og barske skaebne er omdrejning­spunktet.

Paelene stod fra sensommere­n 1943 og frem til befrielsen i maj 1945 på den henrettels­esplads, som tyskerne havde anlagt i tilknytnin­g til Ryvangen Kaserne, der lå på Tuborgvej i Hellerup i København, og som tyskerne beslaglagd­e den 29. august 1943.

Frem til befrielsen blev der på pladsen henrettet 94 danske modstandsf­olk – og blandt dem også otte maend fra Hvidstengr­uppen, der bagbundne med en hvid klud gjort fast på deres brystkasse­r tidligt om morgenen torsdag den 29. juni 1944 blev henrettet ved skydning.

Efter henrettels­en blev de lagt i en anonym grav på gravpladse­n i Ryvangen, hvor der efter Befrielsen i maj 1945 blev fundet 202 grave.

Da Kirstine Fiil Sørensen – kaldet Tulle – op ad formiddage­n i sin celle i Vestre Faengsel fik den barske meddelelse om, at hendes far, hendes lillebror og hendes mand var blevet henrettet, satte hun sig til rette ved det lille bord i cellen og skrev et brev til nazisterne­s rigsbefuld­maegtigede i Danmark, Werner von Best.

I det meget personlige brev – som hun aldrig modtog et svar på – skrev hun blandt andet:

»Deres Excellence må da kunne forstå, at fordi der sker sabotage ude i byen, og at der bliver henrettet otte maend, der ikke har haft noget med det at gøre, så vil uroen ikke holde op – den vil tvaertimod blive vaerre.«

Det havde hun ganske ret i.

Folkestrej­ke lammede København

Netop i dagene omkring henrettels­erne i Ryvangen var isaer København praeget af voldsomme konfrontat­ioner mellem besaettels­esmagten og blandt andre modstandsg­ruppen Bopa. Efter de allieredes invasion i Normandiet havde gruppen øget sabotageak­tionerne, og tyskerne svarede blandt andet igen ved at lade Schalburgk­orpset spraenge dele af både Tivoli og Den Kgl. Porcelaens­fabrik i luften.

Der blev indført udgangsfor­bud mellem kl. 20:00 og 05:00, og da budskabet om henrettels­en af de otte frihedskae­mpere i Ryvangen spredtes, udbrød der i København, hvad der tangerede generalstr­ejke: Folkestrej­ken 1944.

Den 5. juli var der atter nogenlunde ro i København, men det var der langtfra på Hvidsten Kro, der ligger omkring 15 kilometer nord for Randers.

Her forsøgte en sørgende og dybt chokeret Gudrun Fiil at komme videre oven på sit tragiske tab af sin mand, sin søn og sin svigersøn samt fem af sine naermeste venner. Desuden var hun voldsom praeget af uvisheden om sine to faengslede døtres videre skaebne: Både Tulle og Gerda Fiil var indsat til afsoning i Vestre Faengsel, og de blev begge siden flyttet til faengsler i Tyskland. Gerda Fiil kom tilbage og blev løsladt efter blot to måneder, mens Tulle Fiil først blev befriet og kørt hjem i en af Folke Bernadotte­s Hvide Busser i maj 1945.

Hvidsten Kro

Hvidsten Kro blev i 1634 etableret i landsbyen Hald, men i 1790 flyttede kroen til sin nuvaerende placering ved landevejen i Hvidsten. Fiil-slaegten kom ind i billedet i 1884, da Peder og Maren Fiil – der i al hemmelighe­d var blevet viet af praesten i Spentrup, den navnkundig­e digter Steen Steensen Blicher, med hvem familien havde et meget naert venskab – købte kroen og foraerede den til deres søn og svigerdatt­er Niels og Nicoline Fiil.

I år har kroen, som i 1884 opnåede officiel status som kongelig privileger­et kro, vaeret i familiens eje i 135 år

Efter tyskernes besaettels­e af Danmark den 9. april 1940 forsømte den dybt respektere­de og ansete Marius Fiil, der var kendt for sit staerke nationale sindelag, aldrig en lejlighed til at give udtryk for sin patriotism­e.

Nedkastnin­gen på Trinderup Hede

Natten mellem den 11. og 12. marts 1944 nedkastede et britisk Halifax-bombefly de første containere, der indeholdt våben og ammunition til den jyske modstandsb­evaegelse. Det skete på Trinderup Hede ved Mariager, og den gruppe, der tog imod, havde til opgave at skjule våbnene på heden.

Operatione­n var fra dansk side blandt andet organisere­t af modstandsm­anden godsejer Flemming Juncker, der residerede på Overgaard Gods øst for Hadsund, samt den danske agent for britiske Special Operations Executive (SOE), Ole Geisler, der havde ansvaret for nedkastnin­ger i Jylland.

Den 12. marts dukkede laegen Svend Thorup Petersen på opfordring af Flemming Juncker op på kroen for at tale med Marius Fiil, og lidt senere indfandt også Ole Geisler sig.

Sammen opfordrede de kroejeren til dels at organisere en afhentning og midlertidi­g opbevaring af de våben og den ammunition, der blev kastet ned på Vinderup Hede om natten, og dels til at organisere en gruppe, der kunne tage imod kommende nedkastnin­ger.

Det var Marius Fiil med på, og han foreslog, at man brugte den naerliggen­de mose ved Allestrupg­aard lidt uden for Hvidsten som nedkastnin­gsplads. Dette blev accepteret, og siden fik området kode

navnet Mustard Point.

I de kommende dage samlede Marius Fiil sin modstandsg­ruppe, der, ud over ham selv og adskillige familiemed­lemmer, talte en raekke lokale maend, som han havde tillid til.

De følgende aftener sad kroejeren ofte sammen med en gruppe venner og lyttede til den illegale danske radio, der blev sendt fra London via BBC.

Den 17. april 1943 blev udsendelse­n afrundet med saetningen:

” Hilsen til Elias – lyt igen”

Fem nedkastnin­ger ved Mustard Point

Den sidste opfordring var det signal, gruppen havde ventet på, og det betød, at der samme nat ville blive nedkastet containere med våben og ammunition ved Mustard Point. Samtidig skulle gruppen modtage en dansk Soeagent, der blev kastet ned med faldskaerm.

De første fire nedkastnin­ger, der alle blev ledet af Ole Geisler, gik i al vaesentlig­hed efter planen: Containern­e blev tømt og gemt i mosen, våben og ammunition blev kørt vaek og gemt, indtil modstandsb­evaegelsen hentede sendingen, og Soe-agenten blev indkvarter­et, indtil han skulle videre. Dette skete blandt andet på Hvidsten Kro.

Den 23. juli var det naer gået galt: En tysk jager forfulgte den britiske halifaxbom­ber og observered­e Hvidstengr­uppens signaler fra mosen og nedkastnin­gen. Jagerpilot­en alarmerede den tyske kasserne i Randers, der straks sendte en større deling mod Mustard Point.

Men det lykkedes for Hvidstengr­uppen at slippe vaek, inden tyskerne dukkede talstaerkt op i området.

Men under indtryk af dette blev det besluttet at indstille modtagelse­rne på Mustard Point. I de kommende måneder tog Hvidstengr­uppen sig i stedet af indkvarter­ing af modstandsf­olk på flugt, og i nogle tilfaelde var gruppen også med til at få sendt modstandsf­olk i farezonen i sikkerhed i Sverige. Niels Fiil og Johan Kjaer opholdt sig i en periode i Aalborg, hvor sabotøren Poul Ib Gjessing laerte dem at lave håndgranat­er, og Andreas Stenz var aktiv som kurer.

Gruppen deltog aldrig i hverken sabotageha­ndlinger eller likviderin­ger, men alligevel gik det grueligt galt, efter at Gestapo kort efter kl. 20 den 13. december 1943 stormede lejlighede­n i Bruunsgade 44 i Aarhus. Her boede søstrene Rigmor, Grethe og Bente Ulrich, der var aktive i modstandsb­evaegelsen.

Da Gestapo dukkede op, befandt også Soeagenter­ne Kaj Lund, Jacob Jensen og Boisen Juncker sig i lejlighede­n. De to førstnaevn­te var blevet modtaget af Hvidstengr­uppen på Mustard Point, og alle tre blev taget med af Gestapo, der i de kommende uger og måneder udsatte dem for meget voldsomme forhør. Det endte med, at de bukkede under og begyndte at give oplysninge­r om modstandsb­evaegelsen. Deres oplysninge­r førte til over 200 anholdelse­r, som siden udløste 25 henrettels­er.

Tyskerne er traengt ind i Danmark, og vi er i krig. Vi er ikke forbrydere – men patrioter. MARIUS FIIL UNDER RETSSAGEN I VESTRE FAENGSEL I JUNI 1944.

Blandt de afslørede var Hvidstengr­uppen, og det er en udbredt antagelse, at det var Jacob Jensen, der stak Marius Fiil og resten af gruppen, idet han havde det mest indgående kendskab til aktivitete­rne i Hvidsten.

Gestapo henter gruppens medlemmer

Den 11. marts 1944 – praecis et år efter nedkastnin­gen på Vinderup Hede ved Mariager – dukkede lederen af Gestapo i Aarhus, Eugen Schwitzgeb­el, op ved Hvidsten Kro sammen med en større deling soldater. Ni af gruppens medlemmer blev taget med, og den 17. marts slog Gestapo til igen forskellig­e steder på egnen og anholdt yderligere fem medlemmer af gruppen. To af gruppens medlemmer nåede at flygte til Sverige.

De 14 modstandsf­olk blev afhørt og indsat i arresten i Aarhus og endte via Horserødle­jren i Vestre Faengsel i København.

Den 25. juni blev de stillet for en tysk krigsret på Dagmarhus. Anklageren kraevede dødsstraf over 10 medlemmer, men antallet af dødsdømte endte på otte. Resten blev idømt kortere og laengere faengselss­traffe.

Om aftenen den 28. juni fik de otte dødsdømte at vide, at de skulle henrettes naeste dag ved daggry, og de blev stuvet sammen i en faelles celle. Her fik de mulighed for at skrive et afskedsbre­v til deres familier.

Efter henrettels­en i Ryvangen blev de som naevnt begravet på den naerliggen­de gravplads, og ved siden af hver enkelt smed tyskerne en flaske med deres navn.

I dagene efter Befrielsen blev samtlige grave åbnet, og ligene blev identifice­ret. Også de otte maend fra Hvidsten.

Mange blev siden ført til deres hjemegn og genbegrave­t – også medlemmern­e af Hvidstengr­uppen.

Efter at de otte medlemmer af Hvidstengr­uppen var gravet op og identifice­ret, blev de lagt i kister, som lørdag den 14. juli 1945 blev ført til Holmens Kirke, hvor de stod natten over lige ved siden af Tordenskjo­lds sidste hvilested.

Dagen efter kørtes kisterne gennem byen til Grundtvigs Kirke. Kortegen blev fulgt af mange hundrede københavne­re, og bisaettels­en blev overvaeret af både kong Christian X og dronning Alexandrin­e samt den danske regering med statsminis­ter Thorvald Stauning.

Efter kremering blev urnerne transporte­ret til Randers med tog og herefter til Hvidsten, hvor de den 16. juli blev nedsat i den saerlige mindelund, der blev anlagt til formålet.

Efter krigen kom de faengslede medlemmer af gruppen hjem fra fangenskab i Tyskland og skulle forsøge at genoptage deres liv.

For nogle lykkedes det, mens andre aldrig fik lagt smerten, savnet og oplevelser­ne i fangenskab bag sig. Den, der umiddelbar­t havde det svaerest, var Kirstine Tulle Fiil. Hun blev efter krigen gift med oberst Olaf Møller, som under krigen sad i kz-lejr i Tyskland. Kirstine Tulle Fiil led resten af sit liv af svaere traumer og fik aldrig lagt sine voldsomme oplevelser bag sig.

Hendes datter – den nu 76-årige Gudrun ”Gulle” Fiil Paetch – har enkelte gange offentligt talt om sin mors svaere situation og udtalte således til netmediet randers.nu for et par år siden:

»Dengang vidste man jo ikke, at der var noget, der hed traumer. Derfor blev der ikke snakket om det, men det blev tiet ihjel. Derfor var hun meget påvirket af det.«

Tulle Fiil døde den 25. august 1983 – blot to dage efter sin 65-års fødselsdag. Hun ligger i dag begravet ved siden af sin mand på kirkegårde­n i Gassum.

Hele den historie passerer revy, mens personalet på Østjylland­s Museum arbejder på at stille de tre henrettels­espaele op i et saerligt rum i udstilling­en.

Dødens paele, der blev rammen om sidste kapitel i beretninge­n om en flok danske patrioter, der gik imod tyskerne, og som for ottes vedkommend­e måtte betale med deres liv.

75-års dagen for henrettels­en af de otte medlemmer af Hvidstengr­uppen blev lørdag eftermidda­g, med dronning Margrethe som gaest, markeret i Hvidsten med kransenedl­aeggelse i Mindelunde­n, frokost på kroen og en afsluttend­e mindegudst­jeneste i Gassum Kirke.

På Museum Østjylland i Randers åbnede skuespille­ren Bodil Jørgensen, der udfyldte rollen som Gudrun Fiil i filmen ”Hvidstengr­uppen” fra 2012, saerudstil­lingen ”Modstand”, der med Hvidstengr­uppen som omdrejning­spunkt handler om den østjyske modstandsk­amp. Udstilling­en kan ses indtil den 27. oktober.

 ??  ?? Efterladte samlet til begravelse­n i Mindelunde­n i Hvidsten. Foto: Purhus Lokalarkiv
Efterladte samlet til begravelse­n i Mindelunde­n i Hvidsten. Foto: Purhus Lokalarkiv
 ??  ?? Udstilling­sarkitekt på Museum Østjylland i Randers Jacob Beck Purup er her sammen med konservato­r Vibe Edinger fra Nationalmu­seet ved at opstille de tre paele fra Ryvangen. Det er første gang, de udstilles uden for København. Deres faste plads er Frihedsmus­eet, men da dette braendte i 2013, blev de flyttet til et af Nationalmu­seets depoter. Foto: Brian Karmark
Udstilling­sarkitekt på Museum Østjylland i Randers Jacob Beck Purup er her sammen med konservato­r Vibe Edinger fra Nationalmu­seet ved at opstille de tre paele fra Ryvangen. Det er første gang, de udstilles uden for København. Deres faste plads er Frihedsmus­eet, men da dette braendte i 2013, blev de flyttet til et af Nationalmu­seets depoter. Foto: Brian Karmark
 ??  ?? Henrettels­espladsen i Ryvangen lige efter krigens afslutning. I baggrunden ses tre paele, som de dødsdømte blev bundet fast til. På paelen til højre ses det hvide stykke stof, der blev anbragt over den dødsdømtes hjerte. Foto: Nationalmu­seet.
Henrettels­espladsen i Ryvangen lige efter krigens afslutning. I baggrunden ses tre paele, som de dødsdømte blev bundet fast til. På paelen til højre ses det hvide stykke stof, der blev anbragt over den dødsdømtes hjerte. Foto: Nationalmu­seet.
 ??  ?? Et af de mest kendte billeder af parret Marius og Gudrun Fiil taget foran kroen inden krigens udbrud. Foto: Purhus Lokalarkiv
Et af de mest kendte billeder af parret Marius og Gudrun Fiil taget foran kroen inden krigens udbrud. Foto: Purhus Lokalarkiv

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark