Jyllands-Posten Søndag

HVIDSTENGR­UPPEN

-

Kernen af Hvidstengr­uppen, der blev dannet i marts 1943, bestod af 16 medlemmer. 14 af disse blev taget af Gestapo den 11. marts 1944. Det lykkedes for to medlemmer at flygte i sikkerhed i Sverige. Otte blev henrettet ved skydning den 29. juni 1944, og resten blev idømt lange og korte faengselss­traffe.

Her bør indskydes, at der – alt efter, hvordan man definerer medlemskab­et af gruppen – er adskillige udlaegning­er af, hvor mange medlemmer Hvidstengr­uppen havde. Tallet på 16 udgør den mest aktive inderkreds, men gruppen havde adskillige hjaelpere, der udførte mindre, men i den store sammenhaen­g vaesentlig­e opgaver i faellesska­bet.

Marius Fiil – henrettet i Ryvangen

Niels Fiil – henrettet i Ryvangen

Peder Bergenhamm­er Sørensen – henrettet i Ryvangen

Johan Kjaer Hansen – henrettet i Ryvangen

Niels Nielsen Kjaer – henrettet i Ryvangen

Søren Peters Kristensen – henrettet i Ryvangen

Henning Andersen – henrettet i Ryvangen

Albert Carlo Iversen – henrettet i Ryvangen

Kirstine ”Tulle” Fiil – faengsel på livstid. Blev i sommeren 1944 sendt til Tyskland og tilbragte de kommende måneder i diverse faengsler, indtil hun i Waldheim den 10. april blev hentet af Folke Bernadotte­s hvide busser og kørt til Danmark.

Jens Stenz – faengsel på livstid. Sendt til Zuchthaus Dreibergen-bützow, hvor han sad til krigens afslutning.

Barner Hyldegaard Andersen – faengsel på livstid. Begyndte afsoningen i Zuchthaus Dreibergen-bützow, men blev senere flyttet til Neuengamme, hvorfra han 14. april 1945 blev befriet af Folke Bernadotte­s hvide busser og kørt hjem.

Anders Venning Stensgaard – fire års faengsel, som han afsonede forskellig­e steder i Tyskland, og ved befrielsen sad han i Neuengamme.

Knud Peter Buchhorn Christense­n – fire års faengsel og sendt til Tyskland, endte i Neuengamme.

Gerda Søvang Fiil – ungdomsfae­ngsel i to år. Hun – der blot var 17 år – blev sammen med sin storesøste­r, Kirstine ”Tulle” Fiil, sendt til Zuchthaus Dreibergen-bützow i Tyskland, men allerede den 2. august 1944 blev hun sendt tilbage til Danmark og løsladt efter et kort ophold i Vestre Faengsel.

Andreas Stenz – flygtede til Sverige og blev en del af Den Danske Brigade.

Svend Egon Andersen – flygtede til Sverige og blev en del af Den Danske Brigade. Han døde i

2017 som det sidste overlevend­e medlem af Hvidstengr­uppen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark