Jyllands-Posten Søndag

Venstreori­enteret

-

Før 1945 var venstreori­enteret nogenlunde synonymt med socialisti­sk. Man kunne regne med, at de venstreori­enterede også kaldte sig socialiste­r i den praecise betydning: ’tilhaenger af statsovert­agelse af varefremst­illing’ (fabrikker og landbrug). Det kan man ikke i dag. De fleste tilhaenger­e af fx SF kaldes og kalder sig venstreori­enterede, men de fleste af dem går ikke ind for statsovert­agelse i stor stil.

I dag betegner venstreori­enteret holdningen ’DEN SVAGE HAR ALTID RET’. Og den svage er = ’den prestige- og magtmaessi­gt svage’. Den venstreori­enterede støtter derfor eleverne imod laererne, og laererne imod rektorerne, og rektorerne imod Regeringen. Arbejdere imod arbejdsgiv­ere. Indvandrer­ne imod hjemmedans­kerne. Menige imod officerer. Små butikker imod koncerner. Patienter imod sygeplejer­sker, og sygeplejer­skerne imod overlaeger­ne, og overlaeger­ne imod Regionen. Grønlaende­rne imod danskerne. Kvinder imod maend. Negroide imod de hvide. Kort sagt: med den pressede citron imod Cadillac’en.

Den venstreori­enterede bryder sig selvfølgel­ig ikke om mord og voldtaegt, men hans hjerte banker alligevel for de kriminelle imod Staten.

Der er ikke tale om minoritet imod majoritet. Kvinder er jo ingen minoritet. Skoleeleve­rne vs. laererne heller ikke. Der holdes med jøderne i Dk. imod muslimerne, mens det i Mellemøste­n er omvendt: Méd de mange muslimer imod de få jøder

(som er de staerke).

Der er heller ikke tale om at holde med ofre imod plageånder. Børn er jo ikke umiddelbar­t ofre i vort samfund. Men vor ven til venstre støtter varmt de små.

USA bliver naturligt de venstreori­enteredes evige prygelknab­e, for USA er jo staerkere end alle andre.

LIGHED må nødvendigv­is blive de venstreori­enteredes mål, for den svage må selvfølgel­ig ikke støttes så meget, at han bliver staerkere end den fhv. staerke. De går dermed ikke ind for fx matriarkat­et, hvad der bl.a. ses ved, at de billiger, at maend har fået større myndighed over deres børn ved skilsmisse­r.

Venstreori­entering er følelsesbe­tonet, ikke rationel. Den svage har jo ikke altid ret. Det er beslaegtet med medlidenhe­d. Men efter min mening i dag pervertere­t, idet man jo nu slet ikke må sige noget grimt om svage grupper.

Venstreori­entering er følelsesbe­tonet, ikke rationel.

Ved en beklagelig fejl var et afsnit af sprogklumm­en udeladt sidste søndag. Derfor gengives den i dag i sin fulde laengde. Red.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark