Jyllands-Posten Søndag

Angående Jordens undergang

Når man ved, at Jorden snart går under, behøver man jo ikke overbevise nogen om det. Hvorfor skulle man egentlig det?

- NIELS LILLELUND | lillelund@jp.dk

Der er et eller andet ved Franzen. Han er smidig, cool og beskeden på en så gennemført laekker måde, at man ikke tror ham over en dørtaerske­l. Ikke hvad beskedenhe­den angår i hvert fald. Han er både sleben og selvbevids­t, og han er den type, der opbevarer sit fjernsyn i kosteskabe­t (det gør han faktisk, jeg har selv set det). Men ellers tror man ham nok. Man tror ham som forfatter, for han er martret af eftertaenk­somhed, en modgift midt i valgkampen, tak for det, et menneske med et skarpt blik ikke bare på sine omgivelser, men også på sig selv, ustandseli­gt afprøvende synspunkte­rs holdbarhed, ustandseli­gt vurderende sig selv.

Måske er det derfor, essaygenre­n ligger så godt til ham. Han er i ordets egentlige forstand essayist af natur. Hvor danske essays så ofte er vildt uartikuler­ede udfald fra forfattere naget af idiosynkra­sier, højtråbend­e pamfletter, så er Franzens tekster anderledes rolige, de prøver sig frem, essays i ordets oprindelig­e forstand, udkast, forsøg, ikke skråsikre meninger.

Jordens undergang

Franzen er god, også når han taler om Jordens undergang, for det gør man naturligvi­s, når man taler om klima. Som vi alle gør i øjeblikket, fordi det er så abstrakt og vildt, at det også er let at tale om, let at reducere til et spørgsmål om engelske bøffer og cykelferie, almindelig selvretfae­rdighed.

Så dum er Franzen ikke, så dum er han faktisk meget langtfra, det gør det svaerere at vaere ham, og netop derfor er det en fornøjelse at laese ham – og ja, det kan godt vaere en fornøjelse at laese om klimakatas­trofen. Som da han i det afsluttend­e essay opregner alle de sammenhaen­ge, der gør indtagelse­n af en kop kaffe hos Starbucks til medskyld i den store forbrydels­e, endnu et skridt på vejen mod undergange­n – og slutter med ordene: »Der er ingen grund til at tage sorgerne på forskud.«

Franzen har et skarpt blik for den menneskeli­ge inkonsekve­ns i undergangs­angsten. Vi lever i apokalypti­ske tider (vaelg selv: islam eller ozonlaget) og hvordan leve med den viden, at det hele ramler snart? Den pudsige pointe er jo, at man med den bevidsthed netop ikke behøver overbevise nogen? Hvorfor skulle man egentlig det?

Poesiens kraft

Franzen går derfor en anden vej; han er ikke alarmistis­k, han er poetisk, og poesien kan noget – forlaget ved det, man kan ikke engang få lukket munden på Halfdan Rasmussen, han er endnu ikke afrimet, og han er endda død. Men døden eksisterer ikke, vi derimod eksisterer, det er den nødvendige undertekst til Franzens essays, som jo egentlig handler om at leve på dødens betingelse,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark