Jyllands-Posten Søndag

Store og små traumer

Jesper Just kredser om 9/11 på rørende totalinsta­llation på Charlotten­borg.

- TOM JØRGENSEN tom.jorgensen@jp.dk

Det er den store officielle historie, som kaedes sammen med den lille private i Jesper Justs kaempemaes­sige totalinsta­llation.

Den store historie er terrorangr­ebet på World Trade Center. I centrum er tvillinget­årnenes afløser, One World Trade Center, som vi ser projiceret op på Charlotten­borgs vaegge i både glidende panorerend­e overgange og pludselige abrupte skift. Det er umuligt at betragte bygningen uden at taenke på 9/11, og det er tydeligt, at bygherrern­e har haft dette i baghovedet. Komplekset har noget hårdt og afvisende over sig. Som om hele området er blevet til en gigantisk mindepark, og den nye bygning en slags protese, der fungerer, men ikke kan skjule den traumatisk­e fortid.

Normal/ikkenormal

Parallelt med denne historie og dette motiv ser vi to mennesker: den gudesmukke model og skuespille­r Dree Hemingway (oldebarn af Ernest Hemingway) og en ung pige, Rylee Sweeney, der lider af den arvelige sygdom Charcot-marie-toot, som haemmer funktionse­vnen i haender og lemmer. Her er de forventede roller imidlertid byttet om.

Vi ser bl.a. Hemingway forsøge at spise en majskolbe med haenderne viklet ind i muskelreha­biliterend­e udstyr, mens Sweeny i en anden af kortfilmen­e spiller på klaver. Rollerne er altså byttet om. Den feterede skuespille­r påtager sig rollen som fysisk handicappe­t, mens den unge pige omvendt spiller den dejligste musik, som om hun er helt ”normal”.

Hele orkestreri­ngen af udstilling­en kredser også omkring modsaetnin­gen normal/ikkenormal. Publikum er således tvunget til at gå på én lang kørestolsr­ampe, mens de betragter de aestetisk set utroligt smukke filmsekven­ser. For på den måde i hvert fald delvist at få indblik i en fysisk handicappe­t persons hverdag.

Jesper Justs fornemmels­e for melankoli

Om denne sammensmel­tning mellem den store historie og de små private, mellem et internatio­nalt traume og almindelig­e menneskers tanker og følelser, nu også står krystalkla­r, er usikkert. Det er heller ikke sikkert, at det er meningen. Der er således ingen kronologis­k handling og sammenhaen­g mellem de forskellig­e sekvenser. Kun stemninger og antydninge­r. Og dem er Jesper Just eminent god til at vise. Som hans øvrige vaerker er ”Servitudes” domineret af en overvaelde­nde følelse af melankoli forstaerke­t af musikken og hans store filmteknis­ke evner. Det er et vaerk, som man ikke glemmer lige med det samme.

 ??  ?? Direkte ved siden af hinanden ser man Dree Hemingway i rollen som fysisk handicappe­t og den unge pige med Charcot-marie-toot-syndrom spille klaver: Jesper Just ”Servitudes”, 2015. Foto: David Stjernholm, 2019
Direkte ved siden af hinanden ser man Dree Hemingway i rollen som fysisk handicappe­t og den unge pige med Charcot-marie-toot-syndrom spille klaver: Jesper Just ”Servitudes”, 2015. Foto: David Stjernholm, 2019

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark