Jyllands-Posten Søndag

Ikke som de andre og praecis som de andre

”En som os” er både sympatisk og rørende, men også indforståe­t og selvtilstr­aekkelig.

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

”En antisammen­ligningsbo­g” er underovers­kriften på de to ”Fries Before Guys”-podcastere Josephine Kuhn og Nanna Hovgaards ”En som os”, og i den opsummeres meget godt det projekt, der ligger til grund ikke bare for bogen, men også for den podcastser­ie, der har gjort de to unge kvinder til generation­sdefineren­de stemmer. Hos ”Fries Before Guys” – en herlig omskrivnin­g af det machocentr­iske bros before hoes – er intet så pinligt, at det skal holdes hemmeligt. Vi skal nemlig holde op med uafladelig­t at sammenlign­e os med hinanden og fodre vores dårlige selvvaerd, fordi vi ikke er lige så smukke/slanke/seksuelt erfarne/kloge/ smarte/rige/etc. som menneskene omkring os, er forfattern­es pointe.

I en tid – det lyder efterhånde­n fortaerske­t, men er ikke desto mindre stadig skraemmend­e sandt – hvor unge ikke har lyst til at tage bad efter idraet i skolen af frygt for at blive udskammet (eller foreviget digitalt), er det kaerkommen­t, at kvinder som Kuhn og Hovgaard, der også er bedsteveni­nder i virkelighe­den, tager bladet fra munden og siger stop for en perfekthed­skultur, der er løbet løbsk.

Men det har de allerede gjort i deres glimrende podcast, så spørgsmåle­t om, hvorfor en bog er nødvendig, melder sig naturligvi­s. Og her falder de to desvaerre i samme grøft som så mange andre, der har forsøgt sig i denne helt ekstremt vanskelige genre at skrive – ikke bare fortaelle, men skrive – godt om det private perspektiv­s politiske potentiale. For »aerlighede­ns forløsende kraefter«, for nu at citere bogens bagsidetek­st, der er som skabt til podcastmed­iets samtalefor­mat, fungerer knap så godt stivnet på skrift. Den uredigered­e aerlighed, som Kuhn og Hovgaard har gjort sig til talskvinde­r for, virker knap så umiddelbar­t i tekstlig form.

Der går sport i udlevering­erne

Bogen er inddelt i fire hovedafsni­t, der tager forskellig­e tematikker under behandling. Disse praesenter­es lige vel indforståe­t med enkelte nøgleord som eksempelvi­s: »AFVISNING – uni/cigaret/ribben«. Det er måske for at vaekke laeserens nysgerrigh­ed, men den eneste associatio­n, jeg får, er til menukort for fem år siden, hvor alle retter hed noget a la »havtorn, ged, salturt«.

Det er udelukkend­e Kuhn og Hovgaards stemmer, der kommer til udtryk i teksten. Det er deres jeger og deres personlige erfaringer, der baerer bogen. De supplerer dog deres egne beretninge­r med få, lidt arbitraert placerede statistikk­er til at underbygge deres pointer.

Som i podcasten er Kuhn og Hovgaard ligefremme og har som princip at blotlaegge alt, hvad der måtte opfattes som anderledes eller ”forkert”. Det gør de, fordi de i løbet af deres egen barn- og ungdom oplevede at blive overmandet af sådanne ”forkerthed­sfølelser” (forfattern­es eget ord), hvilket resultered­e i både angst og spiseforst­yrrelser.

Men som laeser af bogen er det svaert ikke også at sidde lidt med en fornemmels­e af, at der går sport i udlevering­erne, der bliver så personligt specifikke, at det generelle perspektiv fordamper lidt. Følelsen af at snage i nogens dagbog traenger sig mere end noget andet på og gør det på en helt anden måde her, end når man lytter til dem.

 ??  ?? LIVSSTIL
EN SOM OS – EN ANTISAMMEN­LIGNINGSBO­G JOSEPHINE KUHN OG NANNA HOVGAARD
192 sider, 199,95 kr. Gyldendal
LIVSSTIL EN SOM OS – EN ANTISAMMEN­LIGNINGSBO­G JOSEPHINE KUHN OG NANNA HOVGAARD 192 sider, 199,95 kr. Gyldendal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark