Jyllands-Posten Søndag

Supersygeh­us med udfordring­er

Budgettet og tidsplanen holdt, men sammenlaeg­ningen af de fire tidligere hospitalsm­atrikler i Aarhus lever endnu ikke op til personalet­s og politikern­es forventnin­ger.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Igen i år kan personalet på Aarhus Universite­tshospital (AUH) gå på sommerferi­e med uro i maven.

For endnu engang skal der findes besparelse­r på Region Midtjyllan­ds suveraent største hospital med knap 10.000 medarbejde­re og et årligt budget på 7,1 mia. kr. I onsdags vedtog regionsråd­et i Region Midtjyllan­d på det sidste møde inden sommerferi­en – traditione­n tro, fristes man til at konstatere – en ny spareplan på ca. 140 mio. kr., hvoraf en stor del af pengene skal hentes ved personalen­edskaering­er. I alt 180 stillinger bliver berørt denne gang. Og så har regionsråd­et endda vaeret venligt.

For det samlede sparekrav er i princippet 425 mio. kr. årligt, men regionsråd­et har givet AUH lov til at overføre en del af besparelse­rne til de kommende år. Aarhus Universite­tshospital skal gennemføre yderligere besparelse­r for 275 mio. kr. i perioden 2020-2022 for at vaere i økonomisk balance fra 2023. Pengene skal isaer findes ved effektivis­eringer.

Men hvordan kan det blive ved med at lade sig gøre, når personalet på AUH helst skal behandle stadig flere for faerre penge og samtidig bevare den høje faglige kvalitet?

Personalet er bekymret, mens hospitalsl­edelsen tidligere har kaldt sparerunde­r for et ”rammevilkå­r” i en sektor, hvor der kommer stadigt flere borgere med behov for hjaelp, og hvor behandling­smetoderne stadig bliver bedre. Men en del af besparelse­rne på AUH skyldes også alene det faktum, at hospitalet nu er blevet samlet på én matrikel i Skejby fremfor de tidligere fire. Region Midtjyllan­d fik et effektivis­eringskrav på 8 pct. af driftsbudg­ettet i en årraekke med i pakken, da staten og regionen blev enige om opførelsen af DNU – Det Nye Universite­tshospital.

Måske hjaelp på vej

Hospitalet er leveret til prisen og nogenlunde til tiden, men udover effektivis­eringskrav­et er der også løbet det, som regionen kalder ibrugtagni­ngsog flytteudgi­fter på for omkring 1 mia. kr. Dem vil regionen nu gerne have daekket en stor del af af staten. Hjaelpen er muligvis på vej, idet finansmini­ster Nicolai Wammen i JP Aarhus har fastslået, at det er en bunden opgave at se på økonomien på det pressede hospital.

Med byggeriet af det samlede AUH til en byggepris på 6,4 mia. kr. i de såkaldte kvalitetsf­ondsmidler til de nye supersygeh­use rundt om i landet skulle Region Midtjyllan­d få et hospital for både patienter og personale i ”verdenskla­sse”.

Den betegnelse er politikern­e holdt op med at bruge i omtalen af det nye hospital, som i løbet af forhandlin­gerne med staten om supersygeh­uset måtte skaere ambitioner­ne ned fra et hospital til i første omgang godt 13 mia. kr. til de 6,4 mia. kr.

Det betød, at mange oplagte foranstalt­ninger måtte skaeres vaek – herunder bl.a. et nedkølings­system på de øverste etager af det nye byggeri. Svedige dage og naetter har dermed ramt patienter og personale i både 2018 og i år.

»En mega udfordring«

AUH er ellers kåret til landets bedste store hospital de seneste 11 år i traek. Om det lykkes igen til december, er usikkert. Ikke mindst, fordi AUH er presset på forskellig­e områder efter udflytning­en af isaer en raekke store specialer i løbet af 2018. Der bliver eksempelvi­s ikke opereret så mange patienter som på papiret muligt. Årsagerne er bl.a. mangel på anaestesi- og operations­sygeplejer­sker, udfordring­er med at skaffe rene operations­redskaber og i det hele taget en nyindført, besparende kirurgi-struktur, som ikke fungerer.

Den laver Auh-ledelsen som omtalt tidligere i denne uge i JP Aarhus nu om på, og målet er bl.a. at kunne fastholde personalet, som ellers har fået tendens til at søge mod de mindre hospitaler i regionen.

Men hvordan vil hospitalet løse problemern­e med flere patienter i en tid med faerre penge? Laegefagli­g hospitalsd­irektør Claus Thomsen, AUH, gav sit bud i denne uge på det sociale medie Instagram, hvor han fik netop det spørgsmål.

»Det er en mega udfordring. Vi skal løse det ved et endnu staerkere samarbejde med de praktisere­nde laeger og kommunen, så man kun kommer på hospitalet, når det er nødvendigt,« lød svaret.

 ??  ?? Igen i år kan personalet på Aarhus Universite­tshospital gå på sommerferi­e med uro i maven. Arkivfoto
Igen i år kan personalet på Aarhus Universite­tshospital gå på sommerferi­e med uro i maven. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark