Jyllands-Posten Søndag

Lyt, se, nyd og saet dig selv i spil i årets festuge

Sommerferi­en står for døren – også hos Aarhus Festuge, hvor programmet naesten er klar.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Som hos så mange andre står sommerferi­en også for døren for Rikke Øxner.

Det glaeder festugedir­ektøren sig til, men hun kalder den alligevel for en ufrivillig pause op til en 10 dage lang festuge, der tyvstarter med en Tv-2-koncert torsdag den 29. august, fortsaette­r med gallaåbnin­g på Aarhus Teater dagen efter og derpå byder på dage fulde af over 1.000 aktivitete­r frem til den 8. september.

Så der er mange aftaler, der skal vaere på plads, inden ferieroen kan indfinde sig.

»Heldigvis har vi lukket det meste. Nu er der det der med, om der bestilles ekstra jernplader, og om der er toiletvogn­e nok. Der er rigtigt meget, vi er nede i materien med i øjeblikket, og det skal falde på plads inden ferien,« siger Rikke Øxner, der selv indleder sin ferie på Roskilde Festival.

»De store klodser i programmet ligger dog fast, og den 1. august laegger vi det fulde program frem. Der er jo hundredvis af eksterne aktører, der har projekter, der også skal med, så det udvikler sig hver dag med mange skønne projekter.«

Det smalle og det brede

Hun er selv vild med årets program, som er det tredje og sidste under temaet ”Bridging” – brobygning. I år gaelder det brobygning mellem mennesker:

»Jeg synes, at vi har fundet nogle fine ting. Vi har noget i den ene ende, hvor man saetter sig selv på spil, og i den anden ende de brede, samlende folkelige faellesska­bsoplevels­er, som også er supervigti­ge, f.eks. den uofficiell­e åbning med TV-2, som jo er folkeeje,« siger direktøren.

Hun og det aarhusians­ke orkester var ret hurtigt enige om, at det kunne vaere en smuk måde at åbne festugen på.

»Det kan noget saerligt med scenen ved rådhuset – og så i deres hjemby. Det bliver rigtig fint,« siger Rikke Øxner.

»Desuden kommer vi med forestilli­ngen ”Det åbne hjerte” med performanc­egruppen Signa. Signa Köstler, der er fra Aarhus, er selv en af de mest radikale udi at udfordre scenekunst­en. Hun er en stjerne internatio­nalt. Folk, der møder op til hendes forestilli­ng, indvilger i at vaere med i 12 timer fra kl. 19-07. Det er noget helt saerligt: Hvordan reagerer vi på hinanden, når vi er en del af sådan en forestilli­ng? Man skal vaere med på at saette sig selv i spil og bliver udfordret på troen på, at vi går til hinanden med et åbent hjerte.«

Det er en meget speciel forestilli­ng, hvor »magtbalanc­en i graenselan­det mellem godhed og selvgodhed«, som det hedder i beskrivels­en, udforskes. Det finder sted på det gamle Aarhus Amtssygehu­s i Tage-hansens Gade, hvor den fortsaette­r efter festugen og spiller i alt 20 gange frem til den 29. september med plads til 60 tilskuere pr. gang.

Festuge med musik

Gallaåbnin­gen på Aarhus Teater bliver med musikfores­tillingen ”Lazarus” af David Bowie og Enda Walsh, og desuden er der masser af anden musik på programmet. F.eks. giver Mads Langer og Tina Dickow en faelles koncert i Musikhuset Aarhus.

»Jeg har fra starten vaeret meget opmaerksom på, at jeg ikke skulle lave en ny Roskilde Festival,« siger den tidligere musikchef på festivalen i Roskilde, der i år ikke bare skal til Roskilde for at høre musik, men også for at blive inspireret af f.eks. festivalen­s nye og ambitiøse kunstprogr­am og udbuddet af mad.

»Men jeg må bare sige, at når jeg kigger på gamle programmer for festugen, er der altså meget musik. Festuge og musik hører sammen, ligesom fest og musik gør det. Folk hører musik, når de er sammen,« siger hun og understreg­er, at der er meget andet end musik på programmet i festugen.

»Vi viser film, både i en kirke, i et badehus på Ø og i en kuppel i Byparken i samarbejde med Øst for Paradis, vi har debatter og samtaler. Desuden har vi masser af ting for børn, og så er der natcabaret­en. Den er en klassiker i festugen og er meget populaer.«

 ??  ?? TV-2 tager gaester med på scenen, når bandet åbner festugen uofficielt den 29. august. Pr-foto
TV-2 tager gaester med på scenen, når bandet åbner festugen uofficielt den 29. august. Pr-foto
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark