Jyllands-Posten Søndag

Tennistale­nter fra hele verden kaempede under bøgetraeer­ne

Aarhus 1900 Tennis’ baner dannede i den forgangne uge rammerne for et prestigefu­ldt internatio­nalt juniorstae­vne.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.o.gottler@jp.dk

Den nye Caroline Wozniacki eller Rafael Nadal har måske betrådt det røde grus på Aarhus 1900 Tennis’ baner den forgangne uges tid.

Her har Aarhus-klubben nemlig vaeret vaert for det internatio­nale tennisstae­vne, ITF Juniors kategori 5, hvor unge tennishåb kan få lov at prøve kraefter med spillere fra i alt 42 nationer.

Alan Rasmussen er til daglig elitetraen­er i klubben, men han har de seneste 10 år varetaget opgaven som turnerings­leder, når staevnet hvert år i uge 26 vender tilbage til Aarhus. Bag afviklinge­n ligger et stort forarbejde, som klubben efterhånde­n har fundet en rutine i.

»Vi er rigtig glade for, at vi har staevnet, men det kan kun lade sig gøre, fordi vi har en masse frivillige i klubben, der gerne stiller op. Hele staevnet afhaenger af deres indsats, for det er ikke bare noget, der sker af sig selv. Vi har efterhånde­n fået en rigtig fin tradition, som også har givet os et fint ry. Mange spillere vil deltage, og deres traenere vender år efter år tilbage med deres nye, talentfuld­e spillere,« siger Alan Rasmussen.

Indkvarter­ing på Helnan Marselis Hotel, udsigt over Aarhus-bugten og at kunne hamre til tennisbold­en under smukke omgivelser er noget af det, der tiltraekke­r spillere fra hele verden, mener turnerings­lederen.

»Klubberne ved, at de bliver behandlet godt i Aarhus, at det er et laekkert sted at vaere, og så roser de vores traeningsf­orhold. At vores baner ligger så idyllisk, som de gør her i skoven og med solen bagende ned, giver dem bare et rigtig godt indtryk med hjem. Vi får en masse positiv omtale, og det er med til at drive det hele,« siger han.

Sankthans – hvad er det?

Med omkring 210 deltagere fra 41 lande samledes et vaeld af forskellig­e kulturer på tennisbane­rne og de omkringlig­gende facilitete­r. Deltagerne fik i år også oplevelsen af en, set med udenlandsk­e øjne, underlig dansk tradition.

»En af de store oplevelser for de udenlandsk­e spiller var at se sankthansb­ålene her i byen. Vi måtte jo fortaelle, at det ikke er, fordi vi braender noget af, men det er vores måde at samle det danske folk på. Det synes de var lidt sjovt,« siger Alan Rasmussen.

Og så er specielt et folkefaerd overrasked­e over de danske forhold.

»Japanerne kan ikke forstå, hvor alle menneskene er henne. De er vant til at vaere mange, mange flere om pladsen. De synes, der er fantastisk ro her og masse plads at boltre sig på,« griner han.

Men det er jo i sidste ende den gule bold og de spaendte tennisstre­nge, som det hele handlede om. Alan Rasmussen ser turneringe­n som et forbereden­de springbrae­t for de unge talenters videre faerd i tennisverd­enen.

»Det er et rigtig godt staevne for vores talenter, som har en drøm om at spille tennis. De suger til sig af indtryk og kan se, hvad der skal til for at begå sig. De opdager, hvorfor man skal traene så hårdt, hvis man vil vaere med, og at der ikke er nogen smalle steder. Man kan ikke springe over, hvor gaerdet er lavest i det her. De får nogle gode bank på banen og laerer af det til naeste år,« siger han.

Isaer det, der foregår inde i hovedet på de unge spillere, der alle er mellem 13 og 18 år gamle, blev testet af på gruset.

»De får virkelig afprøvet deres mentale styrke i de her kampe. De kan jo allesammen slå hårdt, men her laerer de i stedet at spille modstander­en ud taktisk. Det er fantastisk for dem at prøve.«

Danske stjerner motiverer

Det danske supertalen­t, den 16-årige Holger Rune, vandt i begyndelse­n af juni French Open for juniorer og indtager lige nu førsteplad­sen på verdensran­glisten i samme gruppe. Et andet stjernesku­d – bare på pigesiden– er jaevnaldre­nde Clara Tauson, som i starten af året tog sejren i juniorraek­ken i Australian Open. De to kometers succes fyldte uden tvivl hos de unge deltagere, siger Alan Rasmussen.

»Det giver ekstra liv blandt de danske spillere. De opdager, at det faktisk godt kan betale sig at traene hårdt, for man kan godt blive god i Danmark.«

En af de mere lokale talenter er den 16-årige Tobias Kudsk fra vaertsklub­ben Aarhus 1900 Tennis. Han nåede til tredje runde af den netop overståede Aarhus-turnering, men måtte dog se sig slået i tre saet af italienske Roberto Miceli.

De danske deltagere fra netop Tobias Kudsks aldersgrup­pe har vaeret udfordret af, at mange af landets 9.klassers afgangseks­aminer er blevet afviklet i samme uge. Men det er ikke noget, rutine ikke kan løse.

»En del af de unge gik jo stadigvaek i skole, så vi prøvede så godt som muligt at tage højde for det – også hvis det gjaldt eksaminer. Men det har vi efterhånde­n prøvet en del gange, så de nåede det hele,« fastslår Alan Rasmussen.

Det er et rigtig godt staevne for vores talenter, som har en drøm om at spille tennis. De suger til sig af indtryk og kan se, hvad der skal til for at begå sig. Alan Rasmussen, turnerings­leder, Aarhus 1900 Tennis

 ??  ?? Der var verdensran­glistepoin­t på spil for de mange deltagere. Jo flere point deltagerne optjente, jo bedre mulighed for at kvalificer­e sig til højere rangerede turneringe­r. Foto: Morten Lau-nielsen
Der var verdensran­glistepoin­t på spil for de mange deltagere. Jo flere point deltagerne optjente, jo bedre mulighed for at kvalificer­e sig til højere rangerede turneringe­r. Foto: Morten Lau-nielsen
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark