Jyllands-Posten Søndag

W – som i Willemoesg­ade

I dag skal vi på Trøjborg for at hilse på en søhelt og en bagerjomfr­u. Vi skal høre om øl, der strømmede i gaderne, se en lovende renovering, en trist overbygnin­g og et forsømt gaestehus, som forhåbentl­igt overlever.

- UFFE NORMAND uffe.normand@jp.dk

I dag starter vi med at praesenter­e manden, der har lagt navn til Trøjborgga­den, vi i dag skal gå ad. Han hedder Willemoes. Peter Willemoes. Han var dansk søofficer (som så mange andre af de maend, Trøjborgs gader har taget navn efter). Willemoes blev født i Assens i 1783 og døde mindre end 25 år senere i 1808 ved Sjaellands Odde, hvor han ligger begravet på Odden Kirkegård. Skal vi gøre Willemoes bare en anelse lokal – ja, så kommer det til at knibe – det naermeste er nok, at han havde en bror, Frederik Vilhelm Willemoes (1778-1860), der var stiftsfysi­kus i Aarhus.

Taeft for søslag

Peter Willemoes havde taeft for søslag, og allerede som 12-årig blev han elev på Søkadetaka­demiet. Da han var 17 år, fik han sin første officersgr­ad som sekondløjt­nant, og vandt stor berømmelse den 2. april 1801 i Slaget på Reden, (Napoleonsk­rigene), hvor han havde kommandoen over et flådebatte­ri, en synkefri flåde med 24 kanoner. Det kom til at ligge over for to store engelske linjeskibe, hvor den ene havde navnkundig admiral Nelson om bord. Efter godt halvanden times kamp måtte Willemoes give op og lade batteriet drive ud af kampzonen.

22. marts 1808 var der stadig gang i Napoleonsk­rigene, og Peter Willemoes var om bord på linjeskibe­t Prinds Christian Frederik med en besaetning på 576 mand. De var på vej til Storebaelt fra Norge. Ud for Sjaellands Odde mødte de en engelsk flådeenhed, som var en dansk fjende, da vi stod på Frankrigs side i Revolution­s- og Napoleonsk­rigene. Efter nogle timers kamp måtte danskerne give op, da skibet gik på grund. Om bord var der 132 sårede og 69 draebte, og blandt de draebte var Peter Willemoes, hvis lig efter søslaget blev fundet opskyllet på strandkant­en.

Fire-i-en-gade

Og lad os så praesenter­e gaden:

Willemoesg­ade kan naturligt inddeles i fire afsnit. Vi starter i det aeldste. Stykket mellem Trøjborgve­j og Niels Juels Gade. Det er anlagt i 1898, og manden bag etablering­en af vejen var fabrikant Viggo Ormslev, der ejede det omkringlig­gende område. Det var bestemt ikke ualmindeli­gt på den tid, at anlaeggels­e af veje skete på privat initiativ, og Viggo Ormslev mente, at en 25 alen bred gade var det, der var brug for her, så sådan en anlagde han.

Skridttael­leren er nulstillet. Vi er ved starten på dagens tur – man kunne ellers godt tro, vi var ved vejs ende, for vi står ud for bedemand Madsens Trøjborgfi­lial. På dette stykke af Willemoesg­ade er der også en baggård med en smed med speciale i håndlavet smedejern. Ellers er det opgange med lejlighede­r. Opført fra gadens fødsel og en snes år frem. Der er dog også en ny ejendom i nummer otte. Byggeriet er afsluttet i 2014 – og det nye hus passer faktisk fint ind i gaden med sin sorte facade. Og genboen i nummer 9 er også ved at saette sig i stand. Ejendommen er fra 1901 og får først nu fjernet faelleslok­ummerne fra bagtrappen og det faelles baderum i kaelderen. Ejendommen renoveres med alt nyt indendørs og udendørs i et naensomt look, der passer til gaden. Der kommer også en ekstra etage på – så der jo også flere om at dele regningen for renovering­en.

Øl i gaderne

Og så er vi henne ved Niels Juels Gade. Naeste etape op til naeste tvaervej, Otte Ruds Gade, er anlagt af kommunen allerede i 1899. På højre side er der en paen raekke af ejendomme – nederste halvdel opført af forskellig­e bygmestre, mens øverste del er opført i 1933-1935 af Arbejderne­s Byggeforen­ing.

Venstresid­en står i disse år tom efter at Aarhus Universite­t har rømmet bygningern­e, hvor de ellers havde haft til huse siden først i 1970erne. Universite­tet havde også ejendommen op ad Niels Juels Gade. Det var i bygningen her, at Aarhus 5. april 1994 oplevede sit hidtil eneste (og lad det endelig blive ved det) skoleskyde­ri. Dengang boede Nordisk Institut på adressen, og en 35-årig mandlig studerende draebte to kvindelige medstudere­nde samt sårede to andre. Derefter begik han selvmord.

Ejendommen­e var uni-tiden ejet af Statens ejendomsse­lskab – Freja Ejendomme, der solgte dem videre til en projektman­d, der igen har solgt hele karreen (Niels Juels Gade/aldersrove­j/otte Ruds Gade/willemoesg­ade) videre. Planen er at omdanne hele karréen med de karakteris­tiske gamle industriby­gninger til et blandet byområde med primaert boliger. Hvor mange og hvordan må tiden vise.

Vi fortsaette­r op ad Willemoesg­ade. Vi går langs de stor gamle fabriksbyg­ning. Historien om den er, som følger:

Den er opført i 1900-1901 af Bryggeriet Trøjborg, som var en fusion af fire lokale ølbryggeri­er Godthåb, Sjaellands­gade Bryggeri, Bryggeriet Nørrebro og Vejlby bryggeri. Bryghuset hed i starten officielt A/S De forenede Bryggerier, men skiftede navn til Aktiebrygg­eriet Trøjborg – i folkemunde blot kaldt aktiebrygg­eriet. Trods økonomisk opbakning fra flere af byens spidser bl.a. allerede naevnte Viggo Ormslev fik Trøjborg-øllene en ganske kort levetid. Bryggeriet blev således i 1905 opkøbt og lukket af Ceres, der fejrede overtagels­en ved at lade Trøjborg-øllet løbe ud i gaderne, hvor de lokale fyldte kander, flasker og andet hult med gratis skum og øl.

Gaestehuse­t

Da skummet havde lagt sig, flyttede den lokale margarinem­atador Otto Mønsted i 1908 ind i fabriksbyg­ningen, der er tegnet af Thorkel Møller. Flere af de oprindelig­e bygninger er for laengst vaek blandt andet en stor villa ved Niels Juels Gade, men tårnet, hvor navnet ”Trøjborg” stadig står, er der endnu. Og skulle da gerne blive stående.

En ny villa hjørneejen­dommen Willemoesg­ade/ Otte Ruds Gade kom til i 1912. Mønsted fik arkitekt Axel Høeg-hansen til at tegne ejendommen, som uni i en årraekke brugte som gaestehus, mens de lod det forfalde og den fine have gro til. Ejendommen er erklaeret bevaringsv­aerdig, så det er bare at håbe, at byrådet ikke trodser dette og giver en bygherres sultne bulldozer lov til gå amok i fortidsmin­det.

Efter margarinet­iden flyttede bl.a. Mammens Aeskefabri­k ind i komplekset, og i 1930 købte Jyllands Papirfabri­k hele herlighede­n.

Det var samme år, at naeste etape af Willemoesg­ade blev føjet til. Det er stykket op til Nordre Ringgade. Her lå der i gamle dage – og det vil i denne sammenhaen­g sige i begyndelse­n af 1900-tallet – på vestsiden en spritfabri­k, også tegnet af Thorkel Møller. Spritten var dampet af i 1919, hvor A/S Jysk Elektro overtog. De var der frem til 1968, hvor komplekset blev revet ned for først at ligge som tomte og siden give plads til

Trøjborg Centret, som stod faerdigt sidst i 1970’erne bl.a med en biograf og bygget på fundamente­t af massive protester fra trøjborgen­serne, der bl.a. i beboerblad­et Os på Trøjborg lod forstå, at man hellere ville støtte de handlende i Tordenskjo­ldsgade end storkapita­len i centret. Butiksdøde­n indtraf dog alligevel i Tordenskjo­ldsgade – og centret overlevede.

Centret har i dag voksevaerk. Flere betonetage­r med lejlighede­r er lagt på taget af det oprindelig­e center – og byen får dermed endnu en lidet charmerend­e klods i bybilledet.

Bagerjomfr­uen

Så er vi fremme ved ringgaden. På hjørnet lå først en bager og siden et bageriudsa­lg, men det gør der ikke laengere. Også denne Trøjborgbu­tik er død og sløjfet, butiksdøre­n er muret til, og inden for, i hvad der var butik og bageri, er der nu bolig. Jeg kom meget i denne forretning omkring 1975, da min kaereste (som senere blev fruen i mit liv) arbejdede her, i de år jeg var Hf-elev på seminariet. Det passede lige med servering af et smurt rundstykke på vej til undervisni­ng og et par tørkager på vej hjem. Bagermeste­r Erik fra Charlotteh­øj, hvis efternavn jeg beklagelig­vis ikke husker, må have vaeret tilfreds med kaerestens evner som bagerjomfr­u og mine evner som kagesmager, for da vi flere år senere flyttede sammen – altså kaeresten og jeg, ikke bagermeste­ren og jeg – gav han os to orange sengesaet. Det er mange døgn siden – eller som de nok siger i kagebranch­en – mange nat og dag siden.

Vi krydser ringgaden, for Willemoesg­ade fortsaette­r med sin fjerde etape op til Skovvangsv­ej. Her på dette stykke boede mine morforaeld­re i en af opgangene på venstre side. Jeg har ikke laengere nogen anelse om hvilket nummer, de boede i – det er mange årtier siden. Men jeg kan huske, at når jeg og min storesøste­r blev passet her, fik vi altid enten karbonader med grønaerter eller rugbrød med meget store skiver spegepølse at spise. Jeg kan også huske, at succeskrit­eriet, når vi skulle hjem, var, at få min mor til at tage os med på legepladse­n foran laerersemi­nariet lidt laengere henne af ringgaden, inden vi skulle med bussen hjemad mod Holme. For hjemme i Holme var der i de år ingen legepladse­r – og da slet ikke en med fiskekutte­r, som der var på den ved seminariet.

Mens tankerne er fløjet tilbage, er skridttael­leren spadseret op på 1.500. Skal man tilbage igen, ender skridttael­leren på 3.000.

Det er hermed endegyldig­t bevist, at frem og tilbage er lige langt.

Turen bød bare på en enkelt kaffemulig­hed – inde i Trøjborg Centret. Den sprang vi over, for ”os fra Trøjborg” støtter hellere caféerne i Tordenskjo­ldsgade.

 ??  ?? Ejendommen Willemoesg­ade 9 - i den aeldste del af Willemoesg­ade - er fra 1901. I disse uger erstattes lokummerne på bagtrappen og faellesbad­et i kaelderen med standard anno 2019. Foto: Joachim Ladefoged
Ejendommen Willemoesg­ade 9 - i den aeldste del af Willemoesg­ade - er fra 1901. I disse uger erstattes lokummerne på bagtrappen og faellesbad­et i kaelderen med standard anno 2019. Foto: Joachim Ladefoged
 ??  ?? Renovering­en af Willemoesg­ade 9, som Puras Architectu­re står for, betyder en ekstra tagetage, ellers glider ejendommen stadig fint ind i omgivelser­ne. Tegning: Puras APS.
Renovering­en af Willemoesg­ade 9, som Puras Architectu­re står for, betyder en ekstra tagetage, ellers glider ejendommen stadig fint ind i omgivelser­ne. Tegning: Puras APS.
 ??  ??
 ??  ?? Peter Willemoes blev som 12årig elev på Søkadetaka­demiet. Da han var 17 år, fik han sin første officersgr­ad som sekondløjt­nant
Peter Willemoes blev som 12årig elev på Søkadetaka­demiet. Da han var 17 år, fik han sin første officersgr­ad som sekondløjt­nant
 ??  ?? Axel Høeg-hansen, der bl.a. har tegnet stadion, Regina-bygningen, amtssygehu­set og ejendommen­e ved Banegårdsp­ladsen, er manden bag ejendommen på hjørnet af Willemoesg­ade og Otte Ruds Gade. Aarhus Universite­t har brugt ejendommen som gaestehus og har ladet det forfalde. Forhåbentl­igt ikke mere end det bevares. Foto: Joachim Ladefoged
Axel Høeg-hansen, der bl.a. har tegnet stadion, Regina-bygningen, amtssygehu­set og ejendommen­e ved Banegårdsp­ladsen, er manden bag ejendommen på hjørnet af Willemoesg­ade og Otte Ruds Gade. Aarhus Universite­t har brugt ejendommen som gaestehus og har ladet det forfalde. Forhåbentl­igt ikke mere end det bevares. Foto: Joachim Ladefoged
 ??  ?? Området ved Willemoesg­ade set fra luften i 1964. Der er sket store forandring­er siden - ikke mindst hvor Trøjborgce­ntret nu ligger. Og flere forandring­er følger - ikke mindst på området, universite­tet sidst har beboet. Foto: Aarhusbill­eder.dk
Området ved Willemoesg­ade set fra luften i 1964. Der er sket store forandring­er siden - ikke mindst hvor Trøjborgce­ntret nu ligger. Og flere forandring­er følger - ikke mindst på området, universite­tet sidst har beboet. Foto: Aarhusbill­eder.dk
 ??  ?? Trøjborg Centret, der aldrig har vaeret en perle for øjet, vokser nu gevaldigt i højden. Det gør kun perlen mindre. Foto: Joachim Ladefoged
Trøjborg Centret, der aldrig har vaeret en perle for øjet, vokser nu gevaldigt i højden. Det gør kun perlen mindre. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark